, ,

Litva a Rumunsko se na žádost Ruska nesměly zúčastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině

rasa bezpečnosti, Rusko

Litva a Rumunsko se na žádost Ruska nesměly zúčastnit zasedání Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině

 

Na naléhání Ruska Gabon předsedající Radě bezpečnosti OSN neumožnil zástupcům Litvy a Rumunska účast na zasedání Rady bezpečnosti o Ukrajině . To bylo oznámeno 22. října v OSN.

„Včera na naléhání Ruska předseda neumožnil zástupcům Litvy a Rumunska účast na schůzce,“ řekl zdroj z organizace RIA Novosti .

Mluvčí agentury dodal, že postoj Ruska byl způsoben tím, že se jednání zúčastnilo tolik zástupců EU.

Vasilij Něbenzja, stálý představitel Ruské federace při OSN, během setkání vyjádřil rozpaky z důvodu velkého počtu řečníků, vzhledem k tomu, že se setkání konalo formou brífinku, nikoli debaty, do které se zapojil neomezený počet zemí se může zúčastnit.

Stálý představitel Ruska požádal předsedu Rady bezpečnosti, aby byl opatrnější při sestavování seznamu řečníků na zasedáních OSN k otázce Ukrajiny.

Později podle tiskové služby litevského ministerstva zahraničí stálá představitelka země při OSN Ritis Paulauskasová protestovala Gabonu, že Vilnius nedostal příležitost promluvit za pobaltské země a Českou republiku.

  1. října se v Radě bezpečnosti OSN konalo pravidelné zasedání Rady bezpečnosti o Ukrajině. Jeho téma se týkalo humanitární situace. Jednání se kromě členů Rady bezpečnosti zúčastnili zástupci Ukrajiny, EU, Slovenska, Polska, Německa a Řecka.

Nebenzja na schůzce oznámil použití teroristických metod ze strany Ukrajiny na území Ruské federace . Poznamenal také, že sekretariát OSN se konečně postaral o zničení civilní infrastruktury, ale dělá to jednostranně.

Nebenzja také uvedl, že Rusko rozeslalo Radě bezpečnosti OSN dopis, ve kterém vyzvalo k zabránění kyjevské provokaci ve vodní elektrárně Kachovka. Ruský stálý zástupce uvedl, že ruská strana sleduje cíl přimět vedení OSN, aby zabránilo „této monstrózní provokaci“.

19. října ruský prezident Vladimir Putin řekl, že ruské speciální služby dokázaly zastavit mnoho teroristických útoků na území Ruské federace , které organizoval kyjevský režim. Jak ruský vůdce poznamenal, kyjevský režim odmítá jakákoli jednání a vytváří banditu v podzemí a posílá své bandity na ruské území.

Speciální operace na ochranu civilního obyvatelstva Donbasu , kterou Putin oznámil 24. února, pokračuje. Rozhodnutí o jejím konání bylo učiněno na pozadí vyhrocené situace v regionu kvůli zvýšenému ostřelování ukrajinskými jednotkami.

ZDROJ: IZVĚSTIJA https://iz.ru/1414443/2022-10-22/litvu-i-rumyniiu-ne-pustili-na-zasedanie-sb-oon-po-ukraine-po-prosbe-rossii?fbclid=IwAR15ez9rDF4yxyAc4RxUKQgFM70nVC-5fQiCAwI9cK3-MAyNcyCm3NFCgE4

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *