Lukašenko říká, že pokusy západních zemí přitlačit na Rusko a Bělorusko selhaly

17.2.2023

Lukašenko: „mírumilovné“ země nedokázaly Rusko a Bělorusko přitlačit, obchodní obrat je bezprecedentní

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem 17. února prohlásil, že pokusy „některých mírumilovných“ zemí přitlačit Rusko a Bělorusko selhaly.

Lukašenko také zdůraznil, že obchodní obrat mezi oběma zeměmi byl na konci loňského roku bezprecedentní – 50 miliard dolarů. Poukázal také na to, že ruské firmy si u běloruských IT společností objednaly softwarové produkty v hodnotě přes 300 milionů dolarů.
Kromě toho dodal, že Bělorusko v roce 2022 na 100 % splnilo bezpečnostní dohody s Ruskem.

Den předtím Lukašenko prohlásil, že nejlepším řešením pro EU by bylo spojit se s Ruskem a vytvořit „obrovské centrum moci“ založené na západních technologiích a ruských zdrojích.

Loni v prosinci Lukašenko prohlásil, že Moskva podala Minsku pomocnou ruku, když se Západ snažil připravit Bělorusko o nezávislost.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zase zdůraznil, že Bělorusko zůstává spojencem Ruska číslo jedna a že žádná ze stran nikoho nenutí k integraci, každý jedná na základě svých zájmů.

Putin zároveň loni v létě zdůraznil, že všechny pokusy západních zemí vyvíjet na Rusko politický a sankční tlak ho pouze tlačí k urychlení integračního procesu s Běloruskem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail