, , ,

Ruská ropa nachází „dokořán otevřená“ zadní vrátka do Evropy, říkají kritici

Ruská ropa nachází „dokořán otevřená“ zadní vrátka do Evropy, říkají kritici

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

21.3.2023

Prostředníci vydělávají na tom, jak ruská ropa nachází nepřímé cesty na evropský trh, tvrdí politici a zasvěcenci z oboru.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila závislost Evropy na ruské ropě a plynu za „historii“.

Jiní, od vysokých ukrajinských úředníků po europoslance a odborníky z branže, ale říkají, že tato kapitola historie se stále píše.

Značná množství ruských uhlovodíků, zejména ropy, stále proudí kolem sankcí a na evropský trh, říkají, vydělávají platby, které financují válečnou mašinérii Vladimira Putina.

„Měl jsem přítele v New Yorku v 90. letech, který si stěžoval, že se mu švábi dostanou do bytu jakoukoli dostupnou dírou – to je to, co Rusko dělá se svou energií,“ řekl pro POLITICO Oleg Ustenko, ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Musíme opravit tyto díry, abychom zabránili Rusku přijímat tyto krvavé peníze, které používají k financování vojenské mašinérie, která ničí naši zemi a zabíjí naše lidi.“

Surová ropa je notoricky obtížné sledovat na globálních trzích. Může být snadno smíchán nebo smíchán s jinými zásilkami v tranzitních zemích, čímž se efektivně vytvoří větší dávka ropy, jejíž původ nelze určit. Proces rafinace, nezbytný pro jakoukoli praktickou aplikaci, také odstraňuje všechny stopy původu suroviny.

Složitá síť lodních společností, nesoucích vlajky nevyzpytatelných offshore jurisdikcí, přidává další vrstvu tajemství; někteří byli obviněni , že pomáhají Rusku skrývat původ jeho vývozu ropy pomocí různých prostředků.

„Na rozdíl od plynovodu je trh s ropou globální. Systémy swap a síťování a míchání odrůd jsou běžnou praxí,“ řekl Michail Chodorkovskij, prominentní exilový kritik Putina a bývalý generální ředitel ropného a plynárenského gigantu Jukos.

„Výsledkem embarga je výrazné zvýšení ruských přepravních nákladů, významné přerozdělení příjmů ve prospěch zprostředkovatelů a určitá dodatečná sleva kvůli zúžení trhu kupujících.“

Hrubá řešení?

EU do značné míry zakázala ruská fosilní paliva od invaze na Ukrajinu v únoru 2022, s výjimkou omezeného množství ropy, plynu, zkapalněného zemního plynu (LNG) a ropných produktů.

Ale velké objemy ruské ropy – větší zdroj příjmů než plyn – jsou stále dodávány na globální trhy, což vede některé odborníky k podezření, že si cestu na evropský trh nacházejí zadními vrátky.

„Od zavedení sankcí zůstávají objemy ropy, které Rusko vyváží, víceméně stabilní,“ řekl Saad Rahim, hlavní ekonom globální společnosti Trafigura pro obchodování s komoditami. „Je možné, že ruská ropa se stále prodává do EU a západních zemí přes prostředníky.“

Jedna potenciální cesta do Evropy vede přes Ázerbájdžán, který sousedí s Ruskem a je výchozím bodem ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), provozovaného společností BP. Přístav Ceyhan v Turecku je hlavním zásobovacím uzlem, ze kterého se do Evropy přepravuje ropa; také dostává velké množství z Iráku prostřednictvím ropovodu Kirkúk-Ceyhan.

François Bellamy, francouzský europoslanec a člen výboru Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku, v nedávné otázce na Komisi vyjádřil podezření ohledně této trasy. Údaje ukazují, že Ázerbájdžán vyvážel o 242 000 barelů denně více, než vytěžil od dubna do července loňského roku, řekl, že jde o velkou marži oproti domácí produkci, která minulý měsíc činila 648 000 barelů denně a podle ministerstva dlouhodobě klesá. postavy.

„Jak může země snížit svou produkci a zároveň zvýšit export? V číslech je něco naprosto nekonzistentního a tato nekonzistence vytváří podezření, že jsou sankce obcházeny,“ řekl Bellamy.

Mluvčí Komise uvedl, že pracuje na odstranění mezer v sankčních režimech, a jmenovala bývalého velvyslance EU v USA Davida O’Sullivana zvláštním vyslancem, který má za úkol bojovat proti obcházení předpisů. Úředník také poukázal na to, že údaje, které Bellamy cituje o ázerbájdžánských ropných transakcích, nejnovější veřejně dostupné, „se staly předtím, než sankce vstoupily v platnost, takže o vyhýbání se sankcím tam nemůže být řeč“.

„Ázerbájdžán nevyváží ruskou ropu do EU prostřednictvím ropovodu BTC,“ řekl mluvčí tamního ministerstva zahraničí Aykhan Hadžizada a dodal, že ačkoli „Ázerbájdžán nadále používá veškerou ropu bez sankcí bez ohledu na zdroj“, „zůstává odhodlána provádění svých dodavatelských a obchodních operací s maximální péčí a pečlivostí v souladu s příslušnými zákony a předpisy.“

Společnost BP byla již dříve nucena popřít , že by ropovod BTC přepravoval ruskou ropu, a údaje, které má společnost POLITICO pro dodávky ropy z Ceyhanu, ukazují nedávný pokles objemu vývozu do EU z přibližně 3 milionů tun za měsíc (asi 700 000 barelů za měsíc). den) na začátku roku 2022 na přibližně 2 miliony tun měsíčně v tomto roce.

Hladké operace

Turecko však loni zdvojnásobilo svůj přímý dovoz ruské ropy a odmítlo uvalit sankce na ruskou ropu, přestože Ukrajině současně nabídlo vojenskou a humanitární podporu.

Finské Centrum pro výzkum energie a čistého vzduchu (CREA) koncem loňského roku varovalo , že „se objevuje nová trasa pro ruskou ropu do EU přes Turecko, rostoucí cíl pro ruskou ropu“, kde se rafinuje na ropné produkty. nepodléhá sankcím a prodává se dál.

„Máme dostatek důkazů, že některé mezinárodní společnosti nakupují rafinérské produkty vyrobené z ruské ropy a prodávají je do Evropy,“ řekl Ustenko, poradce Zelenskyj. „Je to zcela legální, ale naprosto nemorální.“ To, že je to povoleno, neznamená, že s tím nemusíme nic dělat.“

V pondělí zveřejnila britská nevládní organizace Global Witness zprávu , která zjistila, že ruská ropa se trvale prodává za ceny daleko přesahující limit 60 dolarů, který země G7 zavedly v prosinci minulého roku.

„Skutečnost, že ruská ropa nadále proudí světem, je rysem, nikoli chybou západních sankcí,“ řekla Mai Rosnerová, aktivistka, která na zprávě pracovala. „Vlády nabídly průmyslu fosilních paliv dokořán otevřená zadní vrátka a obchodníci s komoditami a velké ropné společnosti využívají těchto mezer, aby pokračovali v podnikání jako obvykle.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *