, , , , ,

Média se dozvěděla o pravděpodobném schválení stropu pro ceny ropy ze strany EU z Ruska ve dvou fázích

WSJ: EU pravděpodobně schválí navrhovaný strop G7 pro ruské ceny ropy ve dvou fázích
4. října 2022
Foto: IZVESTIA/Sergej Konkov

Evropská unie (EU) pravděpodobně schválí strop navržený zeměmi G7 pro ceny ropy z Ruské federace ve dvou fázích. V úterý 4. října píše Wall Street Journal s odvoláním na diplomaty.

Tržní limit: jaké jsou důsledky stropu cen energetických zdrojů z Ruské federace
V Evropě se již začínají obávat svých vlastních iniciativ.

„Členské státy EU jsou blízko dohodě o dvoufázovém přístupu ke stanovení horní hranice světových cen ruské ropy, který je vyvíjen v rámci Skupiny sedmi zemí,“ uvádí se v publikaci.

Diplomaté a úředníci uvedli, že evropští úředníci připravují zákon potřebný k provedení tohoto opatření.

Podle novin však bude schválení zákona odloženo, dokud na něj nebudou připraveny všechny země G7.

Generální ředitel společnosti Shell Ben van Beurden uvedl, že strop navrhovaný západními zeměmi pro ruské ceny ropy by byl obtížně realizovatelný projekt. Pokusy o kontrolu cen na složitých komoditních trzích s sebou podle něj nesou určitá rizika.

Bearden zdůraznil, že evropské vlády by měly zdanit korporace, aby pomohly slabším segmentům společnosti vyrovnat se s rostoucími cenami energií, neměly by zasahovat do úprav cen plynu.

30. září evropská komisařka pro energetiku Kadri Simsonová uvedla, že Evropská komise je pro zavedení stropu cen ruského plynu. Den předtím Politici uvedli, že mnoho zemí EU je nespokojeno s nedostatkem návrhů na zavedení stropu cen dováženého plynu.

28. září expert, šéf společnosti Canary, která poskytuje služby ropným polím, Dan Eberhart, varoval v článku pro Forbes, že zavedení cenového stropu na vývoz ruské ropy by Západu zasadilo „poslední smrtelnou ránu“. Zejména cenový strop způsobí významné narušení dodávek ropy z Ruska, což zase povede k rychlému nárůstu světových cen.

Ruský prezident Vladimir Putin 7. září zdůraznil, že v případě zavedení omezení cen energií z Ruské federace bude Západ čelit úplnému zastavení dodávek ze země. Také 1. září ruský vicepremiér Alexander Novak varoval, že Rusko přestane dodávat ropu a ropné produkty do zemí, které zavedou strop cen ropy.

Pokud jde o zavedení stropu pro ceny ropy a zemního plynu z Ruska, ministři financí skupiny sedmi zemí se dohodli 2. září. Mezní náklady na tento zdroj budou určeny řadou technických parametrů.

Západní země začaly zvyšovat sankční tlak na Rusko na pozadí zvláštní operace Moskvy na ochranu civilního obyvatelstva Donbasu, jejíž začátek byl oznámen 24. února.

Relevantnější videa a podrobnosti o situaci v Donbasu najdete na televizním kanálu Izvestia.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *