, , , ,

Konzumace ultra-zpracovaných potravin může zvýšit riziko infarktu a mrtvice až o 21 %

Konzumace ultra-zpracovaných potravin může zvýšit riziko infarktu a mrtvice až o 21 %

Celý čánek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

 

15.3.2024

Angelo DePalma, Ph.D.

Z přehledu 20 rozsáhlých studií, kterých se zúčastnilo více než 1,1 milionu osob v průměru po dobu přibližně 12 let, vyplynulo, že čím více ultra zpracovaných nebo nezdravých potravin člověk konzumuje, tím větší je u něj riziko infarktu, mrtvice a dalších závažných srdečních příhod.

V přehledu literatury o účincích ultrazpracovaných potravin na zdraví srdce zjistili vědci z čínské nemocnice Tangdu na Lékařské univerzitě leteckých sil v provincii Shaanxi pozitivní, předvídatelnou souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a kardiovaskulárními příhodami , jako je např. infarkty a mrtvice.

Ať už bylo měřeno procentem celkových kalorií nebo počtem jídel, vyšetřovatelé zjistili, že každé 10% zvýšení spotřeby ultrazpracovaných potravin bylo spojeno s téměř 2% zvýšením rizika kardiovaskulárních příhod.

Analýza se objevila 16. února v The Lancet’s eClinicalMedicine .

10% nárůst spotřeby ultrazpracovaných potravin vedlo k 1,9% riziku kardiovaskulárních příhod

Při práci z biomedicínských databází PubMed , EMBASE , Cochrane Library a Web of Science vyšetřovatelé identifikovali 43 502 „potenciálně relevantních“ dokumentů.

Studie musely být pozorovací a zahrnovat subjekty ve věku alespoň 18 let. V observačních studiích se subjekty mohou nebo nemohou zapojit do „expozice“ – například jíst jídlo nebo brát drogu – v jakékoli míře, kterou chtějí.

Studie zahrnuté do přezkumu musely také použít systém klasifikace potravin NOVA , který kategorizuje potraviny podle následující stupnice: nezpracované nebo syrové potraviny, minimálně zpracované potraviny, které prošly běžným čištěním a přípravou, zpracované potraviny, které jsou obvykle balené a obsahují další přísady a ultrazpracované potraviny vyrobené zcela nebo převážně z látek extrahovaných z potravin nebo umělých přísad.

Kromě toho musely být koncovými body studie kardiovaskulární příhody, včetně onemocnění a úmrtí souvisejících se srdečním infarktem, mrtvicí, tranzitorní ischemickou atakou (často nazývanou „ mini-mrtvice “), invazivními srdečními výkony, jako jsou stenty nebo katetry , hospitalizace pro nestabilní anginu pectoris (bolesti na hrudi způsobené omezujícím průtokem krve) nebo akutním srdečním selháním .

Studie také musely vyjádřit relativní rizika konzumace ultrazpracovaných potravin oproti jiným kategoriím a uvádět statisticky významné výsledky.

Po použití těchto filtrů zůstalo pouze 20 studií zahrnujících 1 101 073 subjektů. Mezi nimi došlo k 58 201 kardiovaskulárním příhodám během průměrné doby sledování 12,2 let. Subjekty byly poté klasifikovány do čtyř kategorií spotřeby NOVA a sledovány kardiovaskulární příhody.

Výzkumníci po celou dobu porovnávali výsledky z horních tří kategorií spotřeby se skupinou s nejnižší konzumací ultrazpracovaných potravin.

Nezáleželo na tom, zda byla spotřeba ultrazpracovaných potravin měřena procentem hmotnosti všech zkonzumovaných potravin nebo počet porcí: 10% (podle hmotnosti potraviny) zvýšení spotřeby ultrazpracovaných potravin bylo spojeno s dalším 1,9% rizikem kardiovaskulární příhody a každá denní dávka odpovídala 2,2% zvýšenému riziku kardiovaskulární příhody.

Při použití skupiny s nejnižší spotřebou jako referenční nebyl pozorován žádný účinek ve skupině s druhou nejnižší spotřebou. Riziko kardiovaskulárních příhod však prudce vzrostlo – o 6 % u spotřebitelů z druhé nejvyšší skupiny ao 21 % u lidí ve skupině s nejvyšší konzumací.

Vědci z Tangdu také hledali souvislosti s rizikem cerebrovaskulárních onemocnění , ale nenašli nic pozoruhodného.

Studie měla několik silných stránek: Její více než milion subjektů stačilo na to, aby prokázaly i mírné příčinné souvislosti, zahrnovala studie, které neprokázaly žádnou nebo dokonce prospěšnou souvislost s ultrazpracovanými potravinami, a rozlišovala mezi kardiovaskulárními a cerebrovaskulárními příhodami.

Hlavními nevýhodami metaanalýzy byla nedostatečná kontrola nad metodikami původních studií, jak výzkumníci měřili koncové body, velikost a složení vzorku a jejich použití „nejnižší spotřeby“ namísto nulové spotřeby jako referenční skupiny.

Volba statistik autory původních studií také nebyla kontrolovatelná. To se může zdát jako malý bod, ale vzhledem k tomu, že existuje více než jeden způsob analýzy dat , vědci obvykle vyberou metodu, která jim dá odpověď, kterou hledali.

Samotné zpracování může přispět k nízkému obsahu živin

Vědci z Tangdu našli lineární vztah mezi spotřebou ultrazpracovaných potravin a kardiovaskulárním zdravím – což znamená, že účinek se zvyšuje stejným tempem jako příčina: dvojnásobná příčina, dvojnásobný účinek – ale ne s cerebrovaskulárním zdravím.

Jak je to možné, když obě zahrnují krevní cévy?

„Cévní systém, zejména endotel , má mezi orgány velkou heterogenitu, což může být příčinou pozorovaného rozdílu,“ řekl The Defender Dr. Lijun Yuan, hlavní lékař pro ultrazvukovou diagnostiku v nemocnici Tangdu a jeden ze spoluautorů studie. .

Endoteliální buňky tvoří jednu vrstvu uvnitř krevních cév a jsou zodpovědné za výměnu živin a odpadu mezi krví a okolními tkáněmi.

„Heterogenita“ znamená, že epiteliální buňky přebírají různé funkce v závislosti na orgánu, ve kterém se krevní céva nachází. Nezdravé jídlo může ovlivnit některé populace endoteliálních buněk (zde ty, které jsou spojené se srdcem), ale ne jiné (ty spojené s mozkem).

„Může to být také kvůli rozdílům ve velikosti vzorku dostupných studií,“ dodala.

Zde Yuan odkazuje na obtížnost srovnání účinku ve velkých a malých skupinách subjektů . Větší skupiny mají tendenci způsobovat, že klinicky nevýznamné účinky se zdají být důležitější, než jsou.

Lineární vztah znamená, že příčina a následek jsou předvídatelné – neznamená to, že vztah spotřeby a rizika je všude stejný.

Například američtí spotřebitelé dopadli lépe než zbytek světa, když denní porce byly měřítkem expozice, a horší, když byl použit buď počet kalorií nebo porcí.

Může to být proto, že tělo považuje „prázdné kalorie“ ultrazpracovaných potravin za výplň, nikoli za výživu. Jak poznamenali vědci z Tangdu: „Nejvýznamnějšími rysy UPF [ultra zpracovaných potravin] jsou špatná kvalita stravy, stejně jako nižší hustota živin v potravinách a vyšší energetická hustota potravin.

Samotné zpracování může také přispět k nízkému nutričnímu obsahu ultrazpracovaných potravin. Mnoho takových potravin prochází vařením při vysoké teplotě, aby se zabránilo zkažení, a jsou přebaleny pro delší trvanlivost.

Je známo, že chemikálie uvolňované z „nadměrných obalů “ ultrazpracovaných potravin uvolňují stopové chemikálie, které mohou také přispívat k riziku kardiovaskulárních příhod, podle autorů přehledu.

Co jsou ultra zpracované potraviny?

Ultra-zpracované jídlo je módní označení pro nezdravé jídlo s vysokým obsahem cukru, tuků, soli a umělých přísad a nízkým obsahem živin. Konzumace takového jídla je zdraví škodlivá bez ohledu na věk, ale škodí zejména dětem .

Konzumace ultrazpracovaných potravin poskytuje kalorie a chemikálie bez výživy, což způsobuje přibírání na váze a nemoci namísto živin potřebných pro normální vývoj a zdraví.

A protože jsou návykové , ultra-zpracované potraviny často určují chuť jídla člověka po celý život, což znamená, že tyto konzumní návyky se samy udržují.

Navzdory studiím, které spojovaly nezdravé jídlo s obezitou, cukrovkou, srdečními chorobami a rakovinou , zahrnovalo podle studie o spotřebě nezdravého jídla v USA 18,1 % kalorického příjmu dětí a asi 13 % dospělých .

Problém se jen zhorší propagací umělého masa , které je pověstné chudé na výživu a bohaté na chemikálie .

Ultra-zpracované potraviny se staly globálním zdravotním problémem, zejména v rozvojových zemích. Kuřecí prodejně rychlého občerstvení KFC (Kentucky Fried Chicken) trvalo 61 let, než nashromáždil 4 618 prodejen v USA, ale za méně než 30 let otevřel téměř stejný počet v Číně.

Čínské přijetí rychlého občerstvení mělo důsledky, protože jedna třetina dospělých Číňanů celkově a polovina lidí ve městech trpí nadváhou.

„Ultra zpracované potraviny jsou v dnešní době v Číně velmi běžné,“ řekl Yuan The Defender, „a mladí jsou jejich hlavními spotřebiteli.“

 

 

ZDROJ:https://childrenshealthdefense.org/defender/ultra-processed-food-heart-attack-stroke/

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
Sledující @přední fanoušci @všichni

 

 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *