, , , ,

Kdo tady vydělává na konspiracích? – No přece mainstream

Kdo tady vydělává na konspiracích? – No přece mainstream

18.6.2023

Sociologická šetření opět ukázala, že dezinformace nebo konspirace v české společnosti nejsou problém. Výzkumníci z Národního institutu SYRI na vzorku téměř čtyř tisíc Čechů otestovali jejich znalost a víru v některé dezinformační a konspirační příběhy. Zjistili, že většina o nich nic neví, silných vyznavačů konspiračních teorií je sotva šest procent a ruská propaganda u nás neboduje. Boj s „dezinformačním nebezpečím“ přesto jede na plné obrátky, jak byl naplánován a předplacen.

Český Rozhlas na základě výzkumu vyrobil seriál „Společnost nedůvěry“. Akademici a novináři v něm budí mylný dojem, že zákeřný bacil lží rozežírá českou společnost zevnitř. To, že ve skutečnosti počty lidí, kteří věří všemu možnému i nemožnému, nijak nevybočují z normálu, se zúčastněným nehodí do krámu. Antidezinformační projekty byly naplánovány a zaplaceny. A tak se mlátí prázdná sláma stylem, který patří leda do bulváru.

Stejně vehementně jako se dřív hubil virus, se teď hubí legendy a fake news. Ne náhodou stojí v čele tažení proti „dezinformacím“ ti, kteří nás zachraňovali už před covidem. Ještě než se naplno ukázalo, jak nefunkční a zničující byly jejich recepty na řešení pandemie, přesedlali na „dezinformace“ a napsali si granty na potírání konspirací, fake news a nepřátelské propagandy.

Mustr už mají. Stačí s mediální podporou vykonstruovat problém a vyvolat ve veřejnosti pocit ohrožení. A pak přitlačit na politiky, aby s údajnými hrozbami urychleně „něco dělali“. Jedno takové „řešení“ představil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš: Stát prý musí odstřihnout dezinformační weby od příjmů z reklamy…

audio 53:02

Posuďte sami, kdo šíří dezinformace

„Různé hoaxy a fake news neslouží jen propagandě diktátorských států. Přitahují velkou pozornost a s tím spojenou reklamu, pro dezinformační weby jsou proto velmi dobrým zdrojem příjmů. Metodika přispěje k tomu, aby mezi nimi nebyly peníze daňových poplatníků,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci Bartoš.

Stejně jako “šmejdi” prodávají hrnce za X tisíc, infošmejdi prodávají novinářské kachny, konspirační teorie a poplašné zprávy. Rozprašování covidu z letadel, jedovaté obilí z Ukrajiny – hoaxy a fake news všeho druhu jsou proklatě dobrý byznys – bohužel i z peněz nás všech. Některé mediální kampaně ČEZu, České pošty, drah nebo rozhlasu v minulosti běžely i na portálech, které sloužily jako hlásné trouby Kremlu. Weby se tváří jako “zpravodajské”, přesto nevíte, kdo ty články píše, kdo sedí v redakci, s jakými zdroji pracují a ani kdo to všechno vlastně platí. Proč? Protože ty texty často naplňují skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy nebo předsudečné nenávisti a autoři se skrývají pod anonymitou, aby na ně nemohl zákon. To nebudeme tolerovat.
Piráti dohlížejí na veřejné zakázky. Proto jsme na ministerstvu připravili návod, jak zabránit tomu, aby tyto neprůhledné a manipulativní weby dosáhly na peníze nás daňových poplatníků. Opřeli jsme se i o pomoc profesionálů z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a spolku Nelež.
Chcete-li peníze z reklamy z veřejných zdrojů, hrajte podle pravidel jako všichni ostatní. Nejsou složitá. Buďte transparentní, uvádějte zdroje, autory a neporušujte zákon. To není tak těžké, ne?
Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *