, , ,

„Ivy League se v otázce Palestinců rozdělila.

„Ivy League se v otázce Palestinců rozdělila.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

23.04.2024

Nejprestižnější americké univerzity jsou pokryty demonstracemi

Americké univerzity patřící do elitní Ivy League jsou v centru skandálu kolem potlačení propalestinských protestů na akademické půdě. Nedávno se rektor Kolumbijské univerzity Nemat Minouche Shafik rozhodl zapojit policii do rozhánění stanového tábora palestinských příznivců a také dočasně suspendoval účastníky protestu. Takové kroky však studenty jen rozpálily a demonstrace vypukly s novým elánem.

Centrem propalestinských protestů byla Kolumbijská univerzita v New Yorku, kde byly levicové nálady vždy populární a která má od 60. let pověst možná nejvzpurnější. Vysokoškolští studenti například aktivně protestovali proti válce ve Vietnamu a segregaci černochů v USA a v 80. letech proti režimu apartheidu v Jižní Africe.

18. dubna několik stovek studentů Kolumbijské univerzity postavilo na nádvoří školy stanový tábor a požadovalo, aby se vedení univerzity vzdalo vztahů s izraelskými společnostmi a vyzvalo Izrael k příměří v Gaze.

Rektor univerzity Nemat Minouche Shafik řekl, že demonstranti křičeli „zastrašující hesla“ a také hlásili několik „antisemitských incidentů“. Očití svědci uvedli, že někteří demonstranti skandovali: „Požadujeme, aby byl Tel Aviv vypálen do základů“ a „Vraťte se do Polska“. Bylo také hlášeno, že demonstranti v jednu chvíli obklíčili skupinu studentů, z nichž jeden měl na sobě dekoraci Davidova hvězda, a vyhrožovali smrtí.

Jedna z účastnic protestu Simone Zimmermanová zároveň uvedla, že mezi demonstranty nebyly „žádné antisemitské úmysly“ a protest byl pokojný. Jako důkaz uvedla skutečnost, že se v kempu konala slavnostní sederská večeře na počest židovského svátku Pesach.

Zprávy o poklidném charakteru protestu ale vedení univerzity nepřesvědčily: rektor Shafik zavolal do kampusu policii, aby setkání rozehnala.

Strážci zákona nemají podle zákona právo jednat na území vzdělávací instituce bez pozvání vedení univerzity. Policie zničila stanový tábor, přes 100 lidí bylo zadrženo na základě obvinění z porušení univerzitních pravidel. Podle CNN se někteří z demonstrantů chovali vůči policistům agresivně. Mezi zadrženými je například Isra Hirsi, dcera demokratického člena americké Sněmovny reprezentantů Ilhana Omara.

Akce rektora nejenže nezastavila protesty, ale vyvolala také propalestinské akce na jiných univerzitách. Meziuniverzitní organizace Students for Justice v Palestině oznámila 21. dubna zahájení celonárodní iniciativy s názvem Lidová univerzita pro Gazu. Ve dnech 22. a 23. dubna protestovali studenti z nejméně pěti předních amerických univerzit – Yale, MIT, Harvard, Princeton a Berkeley. Navíc demonstrace tentokrát nebyly ani tak na podporu příměří v Gaze, ale jako projev solidarity se zadrženými studenty Kolumbijské univerzity.

K protestům se připojili i někteří profesoři Ivy League: hájili svobodu shromažďování a odsoudili činy kancléře Shafika, který se rozhodl „hrubě rozehnat pokojný protest“.

Stanové tábory vyrostly na desítkách univerzitních kampusů od Ann Arbor po Boston. Na univerzitě v Yale 22. dubna policie zadržela 47 lidí za propalestinská hesla, která jsou v USA považována za extremistická a antisemitská. Mezi nimi je například slogan „Od řeky k moři“, který je v podstatě výzvou ke zničení Státu Izrael.

Vedení Harvardu rozhodlo o uzavření areálu univerzity pro návštěvníky a zakázalo studentům organizovat jakékoli protesty. 22. dubna Nemat Minouche Shafik oznámil, že studenti, kteří běžně navštěvují hlavní kampus Kolumbijské univerzity, přejdou na hybridní studium na zbytek semestru. Eli Buchler, hlavní rabín Centra židovských studií Kolumbijské univerzity, naléhal na židovské studenty, aby zůstali doma, „dokud nebude kampus bezpečnější“.

Události na Kolumbijské univerzitě se staly spouštěčem diskusí o antisemitismu ve Spojených státech, včetně akademické obce.

Prezident největší židovské studentské organizace na světě, Hillel, Adam Lechman, tedy řekl, že antisemitské chorály vyvolávají „bolestné vzpomínky pro ty, jejichž rodiny před několika generacemi unikla perzekuci v Evropě“.

Židovský miliardář Robert Kraft, majitel fotbalového týmu New England Patriots a dárce Centra pro židovský studentský život na Kolumbijské univerzitě, 23. dubna řekl, že pozastavuje dary univerzitě. „Už si nejsem jistý, že Kolumbijská univerzita dokáže ochránit své studenty a zaměstnance, a necítím se dobře, že budu univerzitu podporovat, dokud nebudou přijata nápravná opatření,“ řekl podnikatel.

Jak v tomto ohledu poznamenal The New York Times , pozice filantropů se může stát klíčovou, pokud jde o politický kurz univerzity. Byli to dárci, kteří trvali na rezignaci prezidentů Harvardu a University of Pennsylvania.

Loni v prosinci rezignovala rektorka Pennsylvánské univerzity Elizabeth Magill a v lednu letošního roku rektor Harvardu Claudine Guy. Byli obviněni, že nedělali dost pro boj proti antisemitismu. Nyní jsou stejné stížnosti podávány na rektora Kolumbijské univerzity. Nedávno podepsalo všech deset zástupců republikánské strany v newyorské Sněmovně reprezentantů dopis vyzývající paní Shafikovou k rezignaci.

Kritizovali ji i demokraté. Pravda, z úplně jiného důvodu. Členové Demokratické strany (včetně již zmíněného Ilhana Omara) uvedli, že jednání rektora je potlačením disentu a svobody shromažďování. K protestům musel promluvit i americký prezident Joe Biden, který prohlásil, že „antisemitské protesty odsuzuje“. „Odsuzuji také ty, kteří nechápou, co se s Palestinci děje,“ dodal, aniž by zacházel do podrobností.

Elnar Baynazarov

 

ZDROJ:

https://www.kommersant.ru/doc/6664479?utm_source=yxnews&utm_medium=mobile&utm_referrer=https%3A%2F%2Fdzen.ru%2Fnews%2Fstory%2Ffdaf3072-068e-58f9-a9c4-c366afb47018#more

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *