,

Institut Linuse Paulinga » Informační centrum o mikroživinách, Vitamín C

ZDROJ ZDE 

Článek Institutu Linuse Pauliga, jediného nositele 2 navzájem nesouvisejících Nobelových cen. 

Velkého propagátora megadávek           vitamínu C, který vedl nejen nadprůměrně úspěšný, ale také velmi dlouý život a až do odchodu ectrémně aktivní život.

    Souhrn

  • Vitamin C, také známý jako kyselina L-askorbová, je vitamin rozpustný ve vodě . Na rozdíl od většiny savců a jiných zvířat nemá člověk schopnost syntetizovat vitamín C a musí jej získávat ze stravy. (Více informací)
  • Vitamin C je nezbytným kofaktorem v mnoha enzymatických reakcích, např. při biosyntéze kolagenu , karnitinu a neuropeptidů a při regulaci genové exprese. Je to také silný antioxidant . (Více informací) 
  • Prospektivní kohortové studie ukazují, že vyšší stav vitaminu C , hodnocený měřením cirkulujícího vitaminu C, je spojen s nižším rizikem hypertenze , ischemické choroby srdeční a mrtvice . (Více informací) 
  • Existují určité důkazy, které naznačují, že vitamin C může být užitečným doplňkem konvenční lékařské praxe ke snížení poškození myokardu a arytmie po srdeční proceduře nebo operaci u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním . (Více informací)
  • Neexistují dostatečné údaje, které by naznačovaly souvislost mezi stavem vitaminu C a rizikem rozvoje daného typu rakoviny . Většina observačních studií zkoumajících příjem vitaminu C ve vztahu k výskytu rakoviny nenalezla žádnou souvislost. Randomizované kontrolované studie neprokázaly žádný vliv suplementace vitaminem C na riziko rakoviny. (Více informací)
  • Současné důkazy o účinnosti intravenózního vitaminu C u pacientů s rakovinou jsou omezeny na observační studie, nekontrolované intervence a kazuistiky . Existuje potřeba rozsáhlých, déle trvajících klinických studií fáze II , které testují účinnost intravenózního vitaminu C na progresi rakoviny a celkové přežití. (Více informací)
  • Celkově pravidelné užívání doplňků vitaminu C zkracuje dobu trvání běžného nachlazení, ale nesnižuje riziko onemocnění. Užívání doplňků, jakmile příznaky nachlazení již začaly, nemá žádné prokázané výhody. (Více informací)
  • Doplňky vitaminu C jsou k dispozici v mnoha formách, ale existuje jen málo vědeckých důkazů o tom, že některá forma se lépe vstřebává nebo je účinnější než jiná. (Více informací) 
  • Neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by velké množství vitaminu C (až 10 gramů [g]/den u dospělých) mělo nežádoucí nebo toxické účinky. Doporučuje se horní příjem 2 g/den, aby se u některých dospělých předešlo průjmu a gastrointestinálním poruchám. (Více informací)
  • Doplňkový vitamin C zvyšuje koncentrace oxalátu v moči, ale zda zvýšení oxalátu v moči zvyšuje riziko ledvinových kamenů , není dosud známo. Osoby s predispozicí k tvorbě ledvinových kamenů mohou zvážit vyhýbání se vysokým dávkám (≥1 g/den) vitaminu C. (Více informací)

Funkce

Vitamin C (kyselina L-askorbová) je silné redukční činidlo, což znamená, že snadno daruje elektrony molekulám příjemce ( obrázek 1 ). V souvislosti s tímto oxidačně -redukčním ( redoxním ) potenciálem jsou dvě hlavní funkce vitaminu C jako antioxidant a jako enzymový kofaktor  (1) .

Vitamin C je primární ve vodě rozpustný neenzymatický antioxidant v plazmě a tkáních. I v malých množstvích může vitamín C chránit nepostradatelné molekuly v těle, jako jsou proteiny , lipidy (tuky), sacharidy a nukleové kyseliny ( DNA a RNA ), před poškozením volnými radikály a reaktivními formami kyslíku (ROS), které vznikají. během normálního metabolismu , aktivními imunitními buňkami a vystavením toxinům a znečišťujícím látkám (např. určitá chemoterapiedrogy a cigaretový kouř). Vitamin C se také podílí na redoxní recyklaci dalších důležitých antioxidantů; například o vitaminu C je známo, že regeneruje vitamin E z jeho oxidované formy (viz článek o vitaminu E ).

Role vitaminu C jako kofaktoru souvisí také s jeho redoxním potenciálem. Tím, že vitamín C udržuje kovy vázané na enzymy v jejich redukovaných formách, pomáhá oxidázám se smíšenou funkcí při syntéze několika kritických biomolekul (1) . Tyto enzymy jsou buď monooxygenázy nebo dioxygenázy (viz tabulka 1 ). Příznaky nedostatku vitaminu C, jako je špatné hojení ran a letargie, pravděpodobně vyplývají z poškození těchto enzymatických reakcí závislých na vitaminu C, které vedou k nedostatečné syntéze kolagenu , karnitinu a katecholaminů (viz Nedostatek). Kromě toho několik dioxygenáz zapojených do regulace genové exprese a udržování integrity genomu vyžaduje vitamin C jako kofaktor. Výzkum skutečně nedávno odhalil klíčovou roli, kterou hrají enzymy, jako jsou TET dioxygenázy a histondemethylázy obsahující doménu Jumonji , v osudu buněk a tkání (viz  tabulka 1 ). Tyto enzymy přispívají k epigenetické regulaci genové exprese tím, že katalyzují reakce zapojené do demetylace DNA a histonů.

Obrázek 1. Vitamín C. Vitamín C (kyselina L-askorbová) je donor elektronů. Vitamin C může postupně darovat dva elektrony. Vitamin C může darovat elektrony reaktivním volným radikálům, které se pak redukují. Ztráta jednoho elektronu má za následek oxidaci vitaminu C na volný radikál askorbátu, který je ve srovnání s jinými volnými radikály relativně nereaktivní. Volný askorbátový radikál může být redukován na vitamín C získáním jednoho elektronu nebo může být dále oxidován na kyselinu dehydroaskorbovou ztrátou dalšího elektronu. Kyselina dehydroaskorbová je stabilní pouze několik minut a poté se buď nevratně hydrolyzuje za vzniku kyseliny 2,3-diketogulonové, nebo se redukuje na kyselinu semidehydroaskorbovou a vitamín C (zde neznázorněno). Nicméně, Účinnost redukčních reakcí in vivo, které poskytují vitamin C z kyseliny dehydroaskorbové a kyseliny semidehydroaskorbové, se zdá být nízká, protože nedostatek vitaminu C nastává za 30 dnů, kdy je vitamin C odstraněn ze stravy zdravých lidí. Většina vitaminu C je tedy pravděpodobně oxidována na kyselinu dehydroaskorbovou, která je nevratně metabolizována.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *