Historie podvodů a korupce společnosti Pfizer a využívání nigerijských dětí jako pokusných králíků

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Jednou z nejvýznamnějších kulturních proměn posledních dvou let je nová glorifikace farmaceutického průmyslu.

Průmysl, který byl po desetiletí sužován podvody, korupcí a kriminalitou, se během krize s covidem 19 dokázal rychle změnit v zachránce lidstva.

Ve své podstatě se však nic nezměnilo. Big Pharma si stále cení zisků akcionářů více než lidských životů.

Regulační agentury stále fungují jako otáčecí dveře farmaceutických gigantů, které mají údajně regulovat.

Big Pharma stále dominuje lobbistickým snahám ve Washingtonu a každoročně utrácí miliardy za reklamu na farmaceutické výrobky.

Navzdory notoricky známé zkorumpovanosti farmaceutického průmyslu prohlásil generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla během rozhovoru v listopadu 2021, že malá skupina „lékařských odborníků“, kteří záměrně šíří „dezinformace“ kritizující příběh o vakcínách společnosti Pfizer, jsou „zločinci“.

Bourla zřejmě zapomněl na historii své vlastní společnosti.
Dlouhá historie zločinného chování společnosti Pfizer
V roce 1992 společnost Pfizer souhlasila s tím, že zaplatí 165 až 215 milionů dolarů za urovnání soudních sporů vzniklých v souvislosti s frakturou její konvexně-konkávní srdeční chlopně Bjork-Shiley, která měla v té době za následek téměř 300 úmrtí a do roku 2012 měla za následek 663 úmrtí.

V roce 1994 společnost Pfizer souhlasila se zaplacením 10,75 milionu dolarů za urovnání tvrzení ministerstva spravedlnosti, že společnost lhala, aby získala federální schválení pro mechanickou srdeční chlopeň, která praskla a zabila stovky pacientů po celém světě. V rámci urovnání společnost Pfizer rovněž souhlasila, že v následujících letech zaplatí 9,25 milionu dolarů za sledování pacientů, kteří zařízení dostali v nemocnicích správy veteránů, nebo zaplatí za jeho odstranění. Dohodu kritizovali aktivisté za práva spotřebitelů, kteří naléhali na vládní úředníky, aby vznesli trestní obvinění, a lobbovali za přísnější občanskoprávní sankci pro společnost s mnohamiliardovým obratem, která zatajila obavy o bezpečnost, i když přístroj zabíjel pacienty.

V roce 1996 společnost Pfizer podávala experimentální lék během klinické studie 200 dětem v Nigérii, ale nikdy rodičům neřekla, že jejich děti jsou předmětem experimentu. Jedenáct dětí zemřelo a mnoho dalších trpělo vedlejšími účinky, jako je poškození mozku a selhání orgánů. Zpráva nigerijského ministerstva zdravotnictví dospěla k závěru, že experiment byl „nezákonnou zkouškou neregistrovaného léku“, „jasným případem zneužití nevědomých“ a porušením nigerijského a mezinárodního práva. Společnost Pfizer nezískala souhlas ani neinformovala pacienty o tom, že jsou předmětem experimentu, nikoli příjemci schváleného léku.

V roce 2002 se společnost Pfizer zavázala zaplatit 49 milionů dolarů za urovnání obvinění, že tato farmaceutická společnost podváděla federální vládu a 40 států tím, že si účtovala příliš vysoké ceny za svůj lék na cholesterol Lipitor. V roce 2001 činil prodej Lipitoru 6,45 miliardy dolarů.

V roce 2004 společnost Pfizer souhlasila s přiznáním viny ve dvou trestných činech a zaplatila 430 milionů dolarů na pokutách za urovnání obvinění, že podvodně propagovala lék Neurontin pro neschválená použití. Společnost Pfizer souhlasila, že agresivně prodávala lék proti epilepsii nelegálními prostředky pro nesouvisející stavy, včetně bipolární poruchy, bolesti, migrény a odvykání od drog a alkoholu. Taktika společnosti Pfizer zahrnovala nasazování agentů společnosti do publika na lékařských vzdělávacích akcích a uplácení lékařů luxusními výlety.

V roce 2008 zveřejnil deník New York Times článek s názvem „Odborníci dospěli k závěru, že společnost Pfizer manipulovala se studiemi“. Společnost Pfizer odkládala zveřejnění negativních studií, překrucovala negativní údaje tak, aby je stavěla do pozitivnějšího světla, a kontrolovala tok dat z klinického výzkumu, aby propagovala svůj lék na epilepsii Neurontin. Společnost Pfizer ukončila svůj marketingový program pro Neurontin v roce 2004 poté, co se lék stal dostupným jako generikum. V témže roce společnost zaplatila 430 milionů dolarů za urovnání federálních trestních a občanskoprávních žalob, že jedna z jejích dceřiných společností propagovala lék pro neschválené použití.

V roce 2009 byla společnosti Pfizer uložena pokuta ve výši 2,3 miliardy dolarů, což byla tehdy největší pokuta za podvody ve zdravotnictví a největší trestní pokuta, která kdy byla ve Spojených státech uložena. Společnost Pfizer se přiznala ke klamavému označení léku proti bolesti Bextra s „úmyslem podvést nebo uvést v omyl“, protože propagovala tento lék k léčbě akutní bolesti v dávkách, které úřad FDA již dříve považoval za nebezpečně vysoké. Vláda tvrdila, že společnost Pfizer platila úplatky vyhovujícím lékařům a nezákonně propagovala také tři další léky: antipsychotikum Geodon, antibiotikum Zyvox a antiepileptikum Lyrica.

V roce 2009 společnost Pfizer zaplatila 750 milionů dolarů za urovnání 35 000 stížností, podle kterých byl její lék Rezulin zodpovědný za 63 úmrtí a desítky selhání jater. Stažení přípravku Rezulin z amerického trhu 21. března 2000 následovalo po jednání mezi výrobcem léku a úřadem FDA. Vysocí úředníci FDA dlouho stáli za lékem navzdory rostoucímu počtu úmrtí a tomu, že Rezulin neměl prokazatelně život zachraňující účinky. Postoj úředníků FDA byl v kontrastu s jejich kolegy ve Velké Británii, kde byl Rezulin stažen z trhu s účinností od 1. prosince 1997.

V roce 2010 byla společnost Pfizer odsouzena k zaplacení odškodného ve výši 142,1 milionu dolarů za porušení federálního zákona o boji proti podvodům, kterého se dopustila podvodným prodejem a marketingem přípravku Neurontin pro použití neschválená úřadem FDA. Porota shledala, že společnost Pfizer svým marketingem přípravku Neurontin porušila jak zákon RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), tak kalifornský zákon o nekalé soutěži.

V roce 2010 zveřejnil deník New York Times článek s názvem „Pfizer uvádí podrobnosti o platbách lékařům“. Společnost Pfizer přiznala, že v posledních šesti měsících roku 2009 vyplatila přibližně 20 milionů dolarů 4 500 lékařům a dalším zdravotnickým pracovníkům za konzultace a projevy v jejím zastoupení. Společnost Pfizer také ve stejném období zaplatila 15,3 milionu dolarů 250 akademickým lékařským centrům a dalším výzkumným skupinám za klinické studie. Zveřejnění těchto informací bylo vyžadováno dohodou, kterou společnost podepsala v rámci urovnání federálního vyšetřování nezákonné propagace léků pro použití mimo označení.

V roce 2010 podala společnost Blue Cross Blue Shield žalobu na společnost Pfizer, v níž farmaceutického giganta obvinila z nezákonného uplácení 5 000 lékařů bohatými dovolenými v Karibiku, golfovými hrami, masážemi a dalšími rekreačními aktivitami, aby přesvědčila lékaře k používání přípravku Bextra mimo označení.

V roce 2010 uniklé telegramy mezi společností Pfizer a americkými úředníky v Nigérii ukázaly, že společnost Pfizer najala vyšetřovatele, aby odhalili důkazy o korupci nigerijského generálního prokurátora s cílem vydírat ho, aby upustil od soudního řízení v souvislosti s kontroverzním procesem s přípravkem Trovan z roku 1996, který se týkal dětí s meningitidou. V roce 2009 společnost Pfizer souhlasila s vyplacením 75 milionů dolarů rodinám poškozeným při zkoušce léku v roce 1996, ale z telegramů vyplývá, že americký farmaceutický gigant chtěl vydíráním přimět nigerijského generálního prokurátora, aby stáhl federální žalobu na společnost Pfizer ve výši 6 miliard dolarů. Z úniků vyplývá, že vyšetřovatelé společnosti Pfizer předávali „poškozující“ informace místním médiím a vyhrožovali generálnímu prokurátorovi, že pokud žalobu nestáhne, vyjdou najevo mnohem škodlivější informace. Žaloba v hodnotě 6 miliard dolarů byla stažena v roce 2009.

V roce 2012 Komise pro cenné papíry obvinila společnost Pfizer Inc. z porušení zákona o zahraničních korupčních praktikách (FCPA), když její dceřiné společnosti uplácely lékaře a další zdravotnické pracovníky zaměstnané zahraničními vládami v Bulharsku, Číně, Chorvatsku, České republice, Itálii, Kazachstánu, Rusku a Srbsku, aby získaly zakázky. Podle SEC zaměstnanci dceřiných společností společnosti Pfizer schvalovali a prováděli platby v hotovosti a poskytovali další pobídky k podplácení vládních lékařů, aby používali výrobky společnosti Pfizer.

V roce 2012 společnost Pfizer zaplatila 1,2 miliardy dolarů za urovnání nároků téměř 10 000 žen, které tvrdily, že její lék na hormonální substituční terapii Prempro způsobuje rakovinu prsu. Vyrovnání za přípravek Prempro přišlo po šesti letech soudních procesů, v nichž byly několika žalobcům přiznány desítky milionů dolarů, včetně sankčního odškodnění za jednání výrobce léku, který zatajil informace o riziku vzniku rakoviny prsu u přípravku Prempro.

V roce 2013 společnost Pfizer souhlasila se zaplacením 55 milionů dolarů za urovnání obvinění z trestného činu, že nevarovala pacienty a lékaře před riziky onemocnění ledvin, poškození ledvin, selhání ledvin a akutní intersticiální nefritidy způsobenými inhibitorem protonové pumpy Protonix.

V roce 2013 společnost Pfizer vyčlenila 288 milionů dolarů na urovnání stížností 2 700 osob, že její lék Chantix způsobuje sebevražedné myšlenky a závažné psychické poruchy. Úřad FDA určil, že přípravek Chantix je pravděpodobně spojen s vyšším rizikem srdečního infarktu.

V roce 2014 společnost Pfizer zaplatila 35 milionů dolarů za urovnání žaloby, v níž byla její dceřiná společnost obviněna z propagace léku Rapamune určeného k transplantaci ledvin pro neschválené použití, včetně uplácení lékařů, aby jej předepisovali pacientům. Podle newyorského generálního prokurátora Erica Schneidermana, který vyšetřování vedl, společnost Wyeth přiměla lékaře, aby lék prosazovali pro neschválená použití, přičemž se spoléhala na „zavádějící prezentaci údajů“.

V roce 2016 byla společnosti Pfizer uložena rekordní pokuta 84,2 milionu liber za to, že předražila ceny léku proti epilepsii, fenytoinu, pro NHS o 2600 procent (z 2,83 na 67,50 liber za kapsli), čímž se náklady britských daňových poplatníků zvýšily z 2 milionů liber v roce 2012 na přibližně 50 milionů liber v roce 2013.
Toto je jen částečný výčet podvodů, korupce a kriminality společnosti Pfizer. Existují i další příklady neetického testování farmaceutických výrobků společností Pfizer v nejchudších zemích světa a účasti na dalších kriminálních akcích.

Whistleblower odhalil pokusy s vakcínou Covid-19 společnosti Pfizer
Zatímco generální ředitel společnosti Pfizer se domnívá, že zpochybňovat integritu jeho farmaceutické společnosti je trestné, několik whistleblowerů již odhalilo nedostatečnou integritu testů vakcíny covid-19 společnosti Pfizer.

Přední lékařský časopis The BMJ zveřejnil zprávu odhalující zfalšované údaje, slepé selhání pokusů, špatně vyškolené očkovatele a pomalé sledování nežádoucích účinků ve třetí fázi pokusů s injekcemi genové terapie společnosti Pfizer.

Když whistleblowerka oznámila své obavy americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), byla ještě týž den propuštěna s odůvodněním, že se „nehodí“. Úřad FDA nikdy nekontroloval místo klinických zkoušek, na které si oznamovatelka stěžovala.

Další jmenovaná whistleblowerka, Maddie de Garayová, se dobrovolně přihlásila do studie společnosti Pfizer pro děti ve věku 12 až 15 let. Po 24 hodinách od podání druhé dávky byla na pohotovosti.

Nyní je na invalidním vozíku, potřebuje výživovou sondu do nosu a po 9 měsících stále trpí. Maddie byla 1 z 1 131 dětí v klinické studii společnosti Pfizer pro děti ve věku 12 až 15 let.

Společnost Pfizer oficiálně zaznamenala nežádoucí příhodu Maddie jako „bolest břicha“, když hlásila výsledky klinické studie FDA. Pokud víme, že Maddieho devastující, život ohrožující zranění bylo v klinických studiích zaznamenáno jako „bolest břicha“: jaké další závažné nežádoucí příhody byly společností Pfizer zatajeny a FDA ignorovány?

Advokát Aaron Siri a skupina více než 30 vědců, lékařů a novinářů požádali Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o „veškeré údaje a informace o vakcíně společnosti Pfizer“, včetně údajů o bezpečnosti a účinnosti, zpráv o nežádoucích účincích a seznamu aktivních a neaktivních složek.

FDA dokázala během pouhých 108 dnů zvážit všech 329 000 stran údajů a udělit vakcíně Pfizer mimořádné schválení, nyní však žádá o 75 let na úplné zpřístupnění těchto informací veřejnosti.

Siri na svém Substacku napsal: „Takže si to ujasněme. Federální vláda chrání společnost Pfizer před odpovědností. Dává jí miliardy dolarů. Nutí Američany užívat její produkt. Ale nedovolí vám nahlédnout do údajů potvrzujících bezpečnost a účinnost jejího produktu. Pro koho pracuje vláda?“

V prosinci 2021 prezident Světové banky David Malpass v rozhovoru uvedl, že společnost Pfizer nebude poskytovat injekce mRNA do zemí, kde jí hrozí právní odpovědnost za vedlejší účinky.

Malpass se svěřil: „Společnost Pfizer váhá, zda jít do některých zemí kvůli problémům s odpovědností, nemají štít odpovědnosti.“ To jasně ukazuje, že společnost Pfizer nejedná z nějakého morálního hlediska o zlepšení společnosti. Jde o zisk a lidé na celém světě mají plné právo pochybovat o bezúhonnosti společnosti Pfizer na základě její kriminální minulosti a současného jednání.

Jak jsem již psal v předchozích článcích, jedná se stále o pandemii neléčených osob, a to z toho důvodu, že zachycené regulační orgány odmítají poskytnout včasné léčebné protokoly obsahující levné a účinné nepatentované léky.

Do jaké míry je toto odmítání léčby pacientů způsobeno vlivem Big Pharma na ovládané regulační agentury?

A podle všeho se injekcím genové terapie covid mRNA nedaří zastavit šíření po celém světě, ale společnost Pfizer očekává, že v roce 2021 jí vakcíny přinesou 33,5 miliardy dolarů a v roce 2022 očekává ještě větší zisky, pokud se jí podaří i nadále přesvědčovat svět, že její farmaceutické produkty jsou spasitelem lidstva.

Send us mail