, , , ,

Finskou poslankyni Päivi Räsänenovou čeká rok po osvobozujícím rozsudku druhý proces kvůli jejímu náboženskému přesvědčení

Finskou poslankyni Päivi Räsänenovou čeká rok po osvobozujícím rozsudku druhý proces kvůli jejímu náboženskému přesvědčení

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Finská poslankyně Päivi Räsänenová, která byla před rokem zproštěna obžaloby kvůli svému tradičnímu křesťanskému přesvědčení o manželství a sexualitě, je podle svých právníků stále obviněna, protože ji čeká druhý soudní proces kvůli jejímu biblickému přesvědčení.

Právní skupina ADF International, která podporuje její obhajobu, ve svém prohlášení z minulého týdne k prvnímu výročí od jejího jednomyslného osvobozujícího rozsudku vyneseného tříčlenným senátem okresního soudu v Helsinkách uvádí, že Räsänenová bude muset ještě zaplatit desetitisícové pokuty, protože státní zástupci nadále požadují, aby byly její názory cenzurovány.

Přestože soud obvinění z nenávistných projevů proti Räsänenové a biskupovi Juhaně Pohjolovi z finské evangelické luteránské misijní diecéze zamítl, státní zástupce se loni v dubnu proti verdiktu o nevině odvolal.

Bývalá ministryně vnitra a náboženská představitelka čelily stíhání za svou roli při tvorbě a vydání brožůry z roku 2004 s názvem Muž a žena, které stvořil: Homosexuální vztahy zpochybňují křesťanské pojetí lidství.

Rozsudek dává velmi pevný a dobrý základ pro obhajobu našich základních práv u odvolacího soudu,“ pokračovala a vysvětlila, že vágní zákony o „nenávistných projevech“ budou namířeny proti křesťanům.

„Je důležité si uvědomit, že neexistuje žádná všeobecně přijímaná definice ‚nenávistného projevu‘,“ dodala. „Nikdo přesně neví, co to je. Pokud by nenávistné projevy byly v naší legislativě, hrozilo by velké riziko, že omezí naše svobody.“

Ve svém verdiktu ve prospěch Räsänena a biskupa Juhana Pohjoly z evangelické luteránské misijní diecéze ve Finsku tříčlenný senát helsinského okresního soudu rozhodl, že vláda by neměla vykládat „biblické pojmy“.

Soud zdůvodnil, že výroky bývalé ministryně vnitra nepředstavují nenávistné projevy, i když mohly urazit příslušníky LGBT komunity.

Soud nařídil, aby obžaloba uhradila soudní náklady spojené s procesem.

Räsänen a Pohjola čelili trestnímu stíhání za svou roli při tvorbě a vydání brožury z roku 2004 s názvem Muž a žena, které stvořil: Homosexuální vztahy zpochybňují křesťanské pojetí lidství.

Obžaloba vinila Räsänena a Pohjolu z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Biskup na loňské tiskové konferenci vysvětlil, že obvinění spadá do sekce „válečných zločinů a zločinů proti lidskosti“. Uvedl, že byli obviněni ze sdílení „názorů a tvrzení hanobících a urážejících homosexuály jako skupinu na základě jejich sexuální orientace“.

Kromě brožury čelila Räsänenová trestnímu oznámení za tweet z roku 2019, v němž kritizovala vedení finské luteránské církve za podporu měsíce hrdosti LGBT a v témže roce se v rozhlasovém pořadu podělila o své názory na homosexualitu.

Pohjolu a Räsänenovou zastupuje Alliance Defending Freedom International.

Paul Coleman, výkonný ředitel ADF International, ocenil rozhodnutí soudu jako „důležité rozhodnutí, které potvrzuje základní právo na svobodu projevu ve Finsku“.

Možnost lidí „sdílet své přesvědčení bez obav z cenzury“ označil za „základ každé svobodné a demokratické společnosti“.

V rozhovoru Räsänen povzbudil „ostatní, aby veřejně hovořili o evangeliu a vyjadřovali svou víru“.

„Povzbuzuji křesťany, aby lobbovali u poslanců a dalších rozhodujících činitelů na národní i mezinárodní úrovni a zvyšovali povědomí o nebezpečí cenzury a kultury zrušení, které jsou hrozbou pro každou demokracii,“ řekla a varovala: „Jinak se prostor pro mluvení nakonec ještě zmenší. Čím více budeme mlčet, tím více se bude zvyšovat riziko zákonů, jejichž cílem je omezit svobodu slova.“

Křesťanská politička již dříve uvedla, že všechny její texty a výroky „jsou spojeny s biblickým učením o manželství, životě muže a ženy a také s učením apoštola Pavla o hříchu“.

„Názory, kvůli kterým jsem stála před soudem, se neodchylují od takzvaného klasického křesťanství a ani můj pohled na manželství se neodchyluje od oficiální politiky finské evangelicko-luteránské církve,“ poznamenala.

Článek vyšel 22.4.2022

ZDROJ: https://www.christianpost.com/news/pivi-rsnen-to-defend-free-speech-again-as-finland-files-appeal.html

PODPORA volný blog.news
Prosím podpořte náš projekt!

Platba kartou – WEB banner níže, přes certifikovanou zabezpečenou mezinárodní platební bránu: https://volnyblog.news/clenstvi/
Jen díky vaší podpoře můžeme pokračovat v činnosti a přinášet vám velké množství nejaktuálnějších necenzurovaných zpráv!
Finanční podpora pro Volný blog.news:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *