, , , , ,

BLOG – Devastace stareho haviřskeho města

Studene ulice prosluleho haviřskeho města su prázdné

Devastace stareho haviřskeho města

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE: 

Je to smutny pohled. Studene ulice prosluleho haviřskeho města su prazdne. Mnoho věhlasnych hospod, kaj se haviři po šichtě schazali splachnut podzemni prach, zkrachovalo.

Možete nahlidnut dovnitřku přes zaprašene vylohy, ale je vidět, že tady to už dluho nežije. Destrukci zahajila ekonomicka „reforma“, kera zpryvatyzovala ty ďury do země, kere vam přece nikdo nemože ukrast. Novi vlastnici vydrancovali, co se dalo, nemovitosti prodali špekulantum a jak už se těžba nevyplacala, fabriky zavřeli. Už stary Eda Beneš věděl, že doly, hutě a banky nepatři do ruky sukromym špekulantum.ale zapadni poradci zas věděli, jak nejlip zlikvidovat konkurenta.

Přesto město ještě jakusik dobu prosperovalo. Z haviřu se stali zemědělci, ajťaci a majitele malych obchudku v centru města. No ja, ale pokud chybi zdroje ve formě produkujici prumyslove fabriky, nebo šachty, kupni sila prostě chybi a platy uředniku ve statni spravě to nedokažu nahradit. Pak začali odchazat mladi do hlavniho města, bo jejich vyštudovane multykurni obory je nedokazaly uživit. Nejdřiv zkrachovaly kavarny, bo sojove latečko neměl kdo pit. Pak začaly krachovat hospody, bo po zakazu kuřeni to tam chlopy přestalo bavit. Navic po zavedeni idyjotskeho buzeračniho systemu a nucenem zavřeni za doby koronopodfucku museli hospodšti zdražit a chlopum došlo, že je lepši se vypit flašku vodky doma, než v předražene, chladne knajpě bez lidi.

Město se začalo rozpadat před očama. Neopravovane mosty se drolily, popraskane, poddolovane baraky vypadaly jak ve Stalingradě a v ďuravem asfaltu možete zahlidnut zbytky dlažby, položene ještě za cara.

Destrukce je pravděpodobně nezastavitelna. Některe šachty ještě furt funguju, po zvyšeni cen manganu dokonce sukromy majitel prosperuje, ale městu to nepomože. Stare šachty neni tak jednoduche odevřet, bo to neni jak práce s buzolou, mile děti.

Kajsik se prostě zrobila chyba a lepši to nebude. Přesto – nebo pravě proto, je poučne toto stare haviřske město navštivit, bo ma zvlaštni kouzlo už tym, že leži v uzkem udoli. Jmenuje se Čiatura a dostanete se k němu po třihodinove cestě vlakem z Kutaisi. Jizdenka na vlak stoji 1 lari, což je v dnešnim kurzu 8 Kčs…

Autor: Ladislav Větvička

Zdroj: https://vetvicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=795171

 

 

Autor: Ladislav Větvička

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *