, , , , ,

Co dokážou vajíčka k snídani udělat s výkonem vašeho mozku

Co dokážou vajíčka k snídani udělat s výkonem vašeho mozku

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

12.8.2023

Mnozí lidé někdy vnímají vajíčka přímo jako zločince. Odborníci na výživu je jednou propagují, a pak zase říkají, že jsou pro nás špatné. Toto protiřečení pramení z celkové polemiky, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu, což může vést k onemocnění srdce.

Předchozí výzkum spojoval pravidelnou konzumaci vajec s infarkty, vysokým krevním tlakem a přibýváním na váze. O faktorech, které způsobují poškození srdce, arterií či krevního oběhu je také známo, že zvyšují riziko Alzheimerovy choroby.

Podle Americké srdeční asociace  (American Heart Association) by měl zdravý dospělý člověk zkonzumovat každý den více než 300 miligramů cholesterolu. Jedno velké vejce obsahuje přibližně 186 miligramů cholesterolu a malé vejce kolem 141 miligramů.

To znamená, že už 2 vajíčka tuto potřebu cholesterolu bohatě pokryjí.

Nová studie z  Východofínské univerzity ukazuje, že relativně vysoký příjem cholesterolu v potravě se nespojuje se zvýšeným rizikem koronárního srdečního onemocnění – největšího zabijáka na světě.

Mnozí lidé také věří, že vejce zvyšují riziko demence nebo Alzheimerovy choroby. Finští výzkumníci však zjistili, že každodenní konzumace vajec může pomáhat zlepšovat činnost mozku.

Lepší výkon mozku

Pro svou studii, zveřejněnou v časopise American Journal of Clinical Nutrition , vědci 22 let analyzovali stravu téměř 2 500 mužů ve věku od 42 do 60 let.

Na začátku analýzy nebyla žádnému účastníkovi diagnostikována porucha paměti, jako jsou demence či Alzheimerova choroba. Z těchto 2 500 mužů se u 337 v jistém bodě vyvinul nějaký neurologický stav – přičemž většina trpěla Alzheimerovou chorobou.

Autoři studie zjistili, že s vyšším rizikem demence nebo Alzheimerovy choroby ani cholesterol , ani příjem vajec nesouvisí.

Navzdory všeobecnému přesvědčení, že cholesterol v potravě má ​​dopad na hladiny cholesterolu v krvi, Dr. Jyrki Virtanen, profesor nutriční epidemiologie Institutu veřejného zdraví a klinické výživy na Východfinské univerzitě v Kuopio, řekl, že cholesterol a příjem vajec nebyl dán do souvisu s vyšším rizikem choroby srdeční .

Dodal také, že se usuzuje, že cholesterol z jídla má určitý vliv na hladiny krevního cholesterolu jen u nositelů genu APOE4.

Podle toho, co uvedli Virtanen s kolegy, se však zdá, že když jde o konzumaci vajec či jakékoli jiné formy potravinového cholesterolu, nemají se čeho obávat ani nositelé genu APOE4.

Ba co víc, údaje také ukázaly, že pravidelná konzumace vajec nezvyšuje riziko poruchy paměti, dokonce ani u jedinců, kteří k ní mají predispozici. Naopak výzkumníci zjistili, že konzumace vajec zlepšila výkon při nervově-psychologických testech frontálního laloku a exekutivních funkcí mozku.

Tato studie byla financována Východofínskou univerzitou a Virtanen dodal, že neměli žádné financování od průmyslu produkujícího vejce.

Nemějte z vajec strach

I když si vejce v posledních letech získala špatnou pověst, zaznamenávají návrat do regálů zdravých potravin.

Jak uvedly v  Daily Mail Online, jedno velké vejce obsahuje kolem šesti gramů vysoce kvalitní bílkoviny a slušné hladiny antioxidantů luteinu a zeaxantinu, jakož i vitamínů E, D a A.

Zatímco lutein může pomáhat předcházet ucpávání cév, u vitamínu E se také ukázalo, že snižuje riziko budoucích infarktů u lidí se stávajícím kardiovaskulárním onemocněním. Američtí vědci již dříve uvedli, že neexistuje žádná zřejmá spojitost mezi konzumací vajec a koronárním onemocněním srdce.

Nedávno byl také publikován výzkum, který zjistil, že už jen konzumace jednoho vajíčka denně může o 12 % snížit riziko mozkové mrtvice.

 

ZDROJ:https://domacaliecba.sk/co-dokazu-vajicka-na-ranajky-spravit-s-vykonom-vasho-mozgu/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *