, , , ,

V Česku se to hroutí. Lidé to ještě neví, ale padáme prudce. Poletí na dlažbu

V Česku se to hroutí. Lidé to ještě neví, ale padáme prudce. Poletí na dlažbu

Celý článek si můžete poslechnout v audio vezi zde:

 

25.10.2023

Kdo by se snad domníval, že po letech nejrůznějších ekonomických problémů se konečně nastartuje pověstný motor České republiky na plné obrátky a opět vyjedeme vstříc světlým zítřkům, bude se muset smířit se špatnými zprávami. Tuzemská ekonomika přinejmenším drhne, nedaří se jí dostat ani na úroveň roku 2019 a z celé Evropy patří k těm vůbec nejhorším.

Velké propouštění

Zdá se, že začínáme dojíždět na vysokou závislost na jednoduché výrobě. Dlouhou dobu se vyplácelo býti montovnou, protože to přinášelo dnes už i relativně dobře placená pracovní místa a nebylo třeba složitých a pochopitelně náročných inovací. Jenže s přechodem do nové průmyslové éry opřené o zelené technologie tento model narazil na své limity.

Velmi špatná situace panuje aktuálně ve stavebnictví. Prakticky se nerozjíždějí nové projekty, což dopadá na výrobní společnosti v tomto sektoru. Ty už začínají nejen propouštět, ale dokonce uzavírat své výrobní závody.

 

 

Příkladem je společnost Wienerberger, která svou továrnu v Týnu nad Vltavou převedla do režimu dlouhodobé odstávky. Ačkoliv toto sousloví dává naději, že se k výrobě ještě někdy vrátí, podle některých profesionálů pohybujících se v oboru jde o definitivní tečku. Tomu nahrává i skutečnost, že 35 zaměstnanců z celkových 54 již bylo propuštěno a ten zbytek se aktuálně stará o doprodej zásob a konzervaci závodu. Následně budou zřejmě i oni propuštěni.

Foto: Shutterstock

Nic není jisté

Propouštějí také další společnosti specializující se na dodávky do staveb. Mezi nimi je třeba výrobce sanity Laufen, který se musel dosud zbavit nějakých vyšších desítek zaměstnanců z celkem tisíce. Budoucnost pro ty ostatní je rovněž nejistá. Server E15 potom upozornil i na další společnost v oboru stavebních materiálu. Také Kronospan, který zaměstnává 700 lidí, má plné sklady a musel omezit směny.

 

Ve stavebnictví aktuálně panují obrovské problémy a nejistota. Trh s výstavbou rodinných domů, ale i větších projektů, se totiž nezastavil pouze v České republice, ale také v okolních zemích, kam by se jinak dalo vyvážet. Ani v Německu nebo Polsku se dnes prakticky nestaví.

 

ZDROJ:https://www.mix24.cz/v-cesku-se-to-hrouti-lide-to-jeste-nevi-ale-padame-prudce-poleti-na-dlazbu/?fbclid=IwAR3hi6ftKviNQrp9yyM2oUu2QvmOlxYM31KyGQLzAS4h1l2IUkrH7_-sgCo#google_vignette

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *