, , , ,

Brusel otevřeně hrozí systémovým NATO a EU terorismem vůči Rusku.

Brusel otevřeně hrozí systémovým NATO a EU terorismem vůči Rusku.

 

Nejvyšší představitel Evropské unie vyhrožuje teroristickým útokem na území Ruské federace, když prohlásil, že ruská armáda bude „zničena“ západními silami, pokud ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně na Ukrajině .

„Jakýkoli jaderný útok proti Ukrajině vytvoří odpověď – nikoli jadernou odpověď, ale tak silnou odpověď z vojenské strany, že ruská armáda bude zničena,“ prohlásil ve čtvrtek vysoký představitel Evropské unie Josep Borrell. „Toto je vážný okamžik v historii a my musíme ukázat naši jednotu, naši sílu a odhodlání. Úplné odhodlání.“

Během projevu minulý měsíc Putin řekl, že „neblafuje“ a řekl, že bude bránit ruskou „územní integritu naší vlasti“ „všemi prostředky, které máme k dispozici“, což někteří interpretovali jako jaderné varování. Konkrétně se nezmínil o jaderných zbraních, ačkoli jiní nejvyšší ruští představitelé uvedli, že by takové zbraně mohly být použity.

Navzdory navrhovaným hrozbám američtí představitelé minulý týden uvedli, že neexistuje žádný jasný důkaz, že Kreml vypustí jadernou zbraň poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že svět čelí největšímu riziku jaderného armagedonu od kubánské raketové krize v roce 1962.

„No, [Putin] si nemůže dovolit blafování.“ A musí být jasné, že lidé podporující Ukrajinu, Evropskou unii a členské státy, ani Spojené státy a NATO neblafují,“ řekl Borrell.

„Nechceme světovou válku“

Jeho komentáře přišly jen několik hodin po uklidňujících komentářích francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který na Twitteru napsal , že „nechceme světovou válku“.

Foto Epoch Times
Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) hovoří s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (vpravo) před setkáním v kancléřství dne 19. ledna 2020 v německém Berlíně. (Emmanuele Contini/Getty Images)

Francouzská jaderná „doktrína spočívá na základních zájmech národa,“ řekl ve čtvrtek Macron francouzským zpravodajským kanálům. „Jsou jasně definovány a vůbec by nebyly přímo ovlivněny, kdyby například došlo k balistickému jadernému útoku na Ukrajině v regionu.“

„Dnes musí Vladimir Putin především zastavit tuto válku, respektovat územní celistvost Ukrajiny a vrátit se ke stolu k rozhovorům,“ řekl dále Macron. „Říkám vám, že v určitém okamžiku… bude nutné [pro Kyjev jednat s Ruskem]. Proto jsem vždy odmítal maximalistické pozice.“

Macron ale řekl, že Francie dodá ukrajinské armádě systémy protivzdušné obrany po sérii náletů na východoevropský kraj začátkem tohoto týdne, které přišly v reakci na bombardování mostu na Krymu.

„Dodáme… radary, systémy a rakety, abychom je ochránili před těmito útoky,“ řekl Macron místním médiím a dodal, že na Ukrajinu by mohlo být vysláno dalších šest mobilních dělostřeleckých jednotek Caesar.

K jadernému napětí se přidal představitel ruské bezpečnostní rady Alexander Venediktov, který uvedl, že pokud bude Ukrajina přijata do NATO, konflikt v zemi přeroste ve třetí světovou válku.

30. září ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil překvapivý pokus o urychlení žádosti Ukrajiny o vstup do NATO. Plné členství Ukrajiny v NATO je daleko, protože všech 30 členů aliance, včetně Turecka, by muselo dát svůj souhlas.

„Kyjev si je dobře vědom, že takový krok by znamenal zaručenou eskalaci do třetí světové války,“ řekl Venediktov agentuře TASS. „Sebevražedný charakter takového kroku chápou sami členové NATO,“ řekl.

K této zprávě přispěla agentura Reuters.

ZDROJ ZDE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *