, , , ,

Britský ministr obrany podnikl mimořádnou cestu do Spojených států, aby projednal jadernou hrozbu

Britský ministr obrany Ben Wallace odletěl nouzově do USA, aby projednal rostoucí jadernou hrozbu z krize na Ukrajině. Informuje o tom britský list Evening Standard .

NATO k zamyšlení: co znamenají vojenská cvičení jaderných sil aliance v Evropě
A bude Rusko reagovat na manévry Steadfast Noon?

Podle publikace Wallace zrušil svůj projev před Výborem pro ochranu Dolní sněmovny 18. října a odletěl do Spojených států, aby se zúčastnil summitů v Pentagonu a Bílém domě.

Jak uvedl náměstek ministra obrany James Hippie, Wallace se setkal s americkými protějšky na „rozhovorech, které jsou opravdu neuvěřitelné, protože jsme v době, kdy jsou takové rozhovory potřeba“. V předvečer 17. října bývalý úředník amerického ministerstva zahraničí Peter van Buuren vyjádřil názor, že ruský prezident Vladimir Putin nemá důvod používat na Ukrajině jaderné zbraně. Prohlášení o údajné možnosti ruského použití jaderných zbraní podle něj nedávají smysl, protože Putin jasně chápe, že Moskvě prohra ukrajinského konfliktu nehrozí.

V předvečer 16. října Bílý dům oznámil reakci USA na ruský jaderný úder „bez ohledu na jeho rozsah“. Dodali, že USA spolu se spojenci v NATO a dalšími zeměmi, jako je Čína a Indie, pracují na vyslání jasného a silného signálu Rusku, že „by v tomto konfliktu nemělo uvažovat o použití jaderných zbraní“.

Ruský prezident Vladimir Putin 21. září v televizním projevu upozornil na prohlášení některých vysokých představitelů předních států NATO o možnosti a přípustnosti použití jaderných zbraní proti Rusku. Zdůraznil, že jaderné vydírání bylo použito ze Západu .

Ruské ministerstvo zahraničí opakovaně poznamenalo, že Západ se snaží bezdůvodně odsoudit Moskvu z úmyslu použít zbraně hromadného ničení, zatímco Rusko se neúčastní jaderné rétoriky západních metropolí.

Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov 30. září zdůraznil, že o jaderné eskalaci ve světě mluví pouze ti lidé, kteří se chovají nezodpovědně.

Rusko pokračuje ve speciální operaci na ochranu Donbasu . Rozhodnutí padlo na pozadí vyhrocené situace v regionu kvůli zvýšenému ostřelování ukrajinskými jednotkami.

Zdroj:https://iz.ru/1412141/2022-10-18/britanskii-ministr-oborony-ekstrenno-vyekhal-v-ssha-obsudit-iadernuiu-ugrozu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *