, , , , , ,

Rusko podepsalo dohodu o vojenské spolupráci se 40 státy afrického kontinentu. Putin oznámil, že Moskva odepsala státům Afriky dluh v celkové výši 23 miliard dolarů

Rusko podepsalo dohodu o vojenské spolupráci se 40 státy afrického kontinentu. Putin oznámil, že Moskva odepsala státům Afriky dluh v celkové výši 23 miliard dolarů

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

28.7.2023

Šéf Kremlu Vladimir Putin summitu Rusko-Afrika zároveň oznámil, že Rusko poskytne pomoc těm státům, které se snaží osvobodit od „pozůstatků kolonialismu“.

Rusko podepsalo s více než 40 africkými státy dohodu o vojenské spolupráci. Na summitu Rusko-Afrika v Petrohradě to oznámil šéf Kremlu Vladimir Putin.

Druhý rusko-africký summit v Petrohradu byl součástí snah Ruska o prosazení svého vlivu a podnikatelských zájmů v Africe. Moskva si tam zachovává podporu i přes mezinárodní izolaci, které čelí pro pokračující vojenskou agresi vůči Ukrajině. První Rusko-africký summit se uskutečnil v roce 2019.

„S cílem posílit obranné kapacity zemí (afrického) kontinentu rozvíjíme vojenskou a vojensko-technickou spolupráci s více než 40 zeměmi Afriky,“ řekl Putin v závěrečný den summitu dvoudenního summitu.

Dodal, že africké státy v rámci této dohody dostanou nové zbraně a technologie, některé z nich zdarma. Podle Putina to má posílit bezpečnost a svrchovanost jednotlivých zemí Afriky.

Představitelé afrických států byli také vyzváni, aby se aktivně účastnili jak na Ruskem organizovaných vojenských fórech, která se zabývají technickými aspekty zbraní, tak na manévrech, díky nimž budou umět příslušné vojenské vybavení i správně používat.

Putin zároveň oznámil, že Rusko poskytne pomoc těm státům, které se snaží osvobodit od „pozůstatků kolonialismu“ a přislíbil, že Moskva bude spolehlivým dodavatelem obilí pro Afriku.

Rusko odpustilo Somálskou část dluhu, zbytek bude moci zaplatit později

Rusko poskytlo Somálsku úlevy na dluhu ve výši 684 milionů dolarů. Část dluhu bude okamžitě odepsána a další část bude moci Somálsko zaplatit později. Dohodu podepsali ve čtvrtek zástupci vlád obou zemí na rusko-africkém summitu v Petrohradě, oznámili somálští představitelé. Informuje agentura Reuters.

Po desetiletích občanské války se nyní Somálsko snaží zajistit si odpuštění dluhů v zahraničí, a to i prostřednictvím programů Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky.

Na rusko-africkém summitu se ruský prezident Vladimir Putin snaží podpořit rozvoj vztahů s africkými státy v době, kdy Západ usiluje o izolaci Ruska v důsledku jeho vojenské agrese na Ukrajině. Putin na summitu mimo jiné oznámil, že africkým státům zdarma poskytne stovky tisíc tun obilí.

Mezinárodní měnový fond loni na podzim uvedl, že pokud bude Somálsko pokračovat v reformách, do konce roku 2023 by mohlo dokončit příslušný proces předepsaný pro těžce zadlužené chudé země a následně by mohlo splatit zahraniční dluh ve výši od přibližně půl miliardy do pěti miliard dolarů. Somálsko dlžilo Rusku před pár lety podle údajů MMF necelých 695 milionů dolarů.

Rusko odepsalo africkým státům dluh ve výši 23 miliard dolarů, prohlásil Putin

Rusko odepsalo africkým státům dluh v celkové výši 23 miliard dolarů, prohlásil dnes podle agentury TASS na končícím rusko-africkém summitu v Petrohradě ruský prezident Vladimir Putin.

„Rusko se zapojuje do iniciativ na snížení dluhového břemene afrických zemí. Celková částka námi odepsaného dluhu nyní činí 23 miliard dolarů,“ tvrdil Putin. Doplnil, že na základě požadavků afrických zemí vyčlení Moskva k tomuto účelu dalších 90 milionů dolarů.

Rusko před více než týdnem pozastavilo svou účast v obilných dohodách zprostředkovaných loni OSN, které navzdory válce na Ukrajině umožňovaly vývoz obilí a dalších potravin z napadené země a pomohly zajistit potravinovou bezpečnost ve světě. Rusko nyní podle Kyjeva opakovaně útočí na ukrajinské přístavy a další infrastrukturu, která umožňuje export potravin z Ukrajiny.

Putin afrických lídrů ujišťoval, že Rusko bude „odpovědným“ dodavatelem zemědělské produkce a že bude dovážet ruské obilí a další zemědělské produkty do nejchudších zemí a regionů, a to i zdarma. Ve čtvrtek slíbil, že Rusko bude během několika měsíců dodávat zdarma tisíce tun obilí do Somálska, Zimbabwe, Burkiny Faso nebo Eritreje.

Putin: Afrika se stává novým centrem moci

Politická a hospodářská síla Afriky roste, zatímco původně dominantní světové mocnosti ztrácejí svůj vliv, řekl ruský prezident Vladimir Putin během pátečního summitu Rusko – Afrika v Petrohradu.

„Před našima očima se africký kontinent stává novým centrem moci. Jeho politická a hospodářská role exponenciálně roste. A s touto objektivní skutečností bude muset každý počítat,“ řeklšéf Kremlu během plenárního zasedání summitu.

Putin zdůraznil, že ačkoli „některé projevy kolonialismu se bohužel dodnes nepodařilo odstranit a bývalé imperiální mocnosti je stále praktikují, zejména v hospodářské, informační a humanitární oblasti“, éra hegemonie jednoho nebo několika států se vytrácí, a to i přes odpor těch, kteří se snaží udržet si rozhodovací monopol na světové záležitosti.

Prezident také přislíbil, že Rusko bude nadále rozšiřovat své kontakty s africkými zeměmi, přičemž to označil za přirozený proces. Poznamenal, že navzdory složitým podmínkám na světových trzích obchod mezi Ruskem a kontinentem nadále roste a zdaleka nedosahuje svých hranic.

Více v článku ZDE:

 

Zdroj: sme.sk / hnonline.sk / topky.sk / InfoVálka

ZDROJ:https://www.infovojna.bz/article/rusko-podpisalo-dohodu-o-vojenskej-spolupraci-so-40-statmi-africkeho-kontinentu-putin-oznamil-ze-moskva-odpisala-statom-afriky-dlh-v-celkovej-vyske-23-miliard-dolarov

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/
E-mail: podpora.volnyblog@protomnail.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *