, , ,

Antibiotika přestávají fungovat: vědci bijí na poplach ohledně největší lékařské hrozby

Antibiotika přestávají fungovat: vědci bijí na poplach ohledně největší lékařské hrozby

21.10.2024
Источник: https://rusvesna.su/news/1729437107

Antibiotika přestávají fungovat, vědci bijí na poplach ohledně největší lékařské hrozby posledních desetiletí, píše Bild. 

Objev penicilinu v minulém století vedl k prudkému prodloužení délky lidského života.

„Díky prvnímu antibiotiku mohou lidé žít o 30 let déle než před jeho zavedením. Nyní lidstvo riskuje, že tento boj znovu prohraje. Stále více bakterií se stává odolných vůči antibiotikům a nových léků je velmi málo,“ píše se v článku.

Nedávná studie zjistila, že do roku 2050 by infekce způsobené mikroorganismy odolnými vůči antibiotikům mohly celosvětově zabít více než 39 milionů lidí. Již nyní jen v Evropské unii zemře každý rok 35 000 lidí na infekce způsobené rezistentními patogeny.

„Za prvé, antibiotika jsou stále příliš často předepisována v ambulantní praxi. Za druhé, s návratem mezinárodního cestování po pandemii dostáváme velké množství rezistentních bakterií. Zvláště vysoké úrovně rezistence jsou pozorovány v zemích, jako je Řecko, Portugalsko, Turecko, stejně jako Indie a další asijské země. Lidi je třeba varovat: když si někdo takovou bakterii přiveze z dovolené a nakazí s ní například svého nemocného dědečka, může se mu to stát osudným,“ uvedl profesor intenzivní péče Frank M. Brunkhorst (Univerzitní nemocnice Jena).

V mnoha případech není užívání antibiotik nutné, zdůrazňují odborníci. Například téměř u všech infekcí dýchacích cest. Antibiotika se také příliš snadno předepisují na infekce močových cest, jako je cystitida, i když ve většině případů to není nutné.

Krize také prohlubuje nedostatek nových antibiotik. Od roku 2017 bylo schváleno pouze 12 nových antibiotik.

Источник: https://rusvesna.su/news/1729437107

 

 

ZDROJ:

https://rusvesna.su/news/1729437107

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *