, , , , ,

7 zdravotních přínosů procházky v dešti pro vaši psychiku i tělo

7 zdravotních přínosů procházky v dešti pro vaši psychiku i tělo

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

18.10.2023

Většina lidí dokáže předvídat bouři, aniž by se podívali na oblohu. Stačí jim jen ovonět vzduch. Vůně, kterou vdechují, však ve skutečnosti není déšť, ten je bez pachu.

To, co cítí, je petrichor , směs chemických látek, které se uvolňují, když na zem dopadnou první dešťové kapky. Vítr je nese do okolních oblastí a varuje tak nosy před nastávajícím deštěm.

Někteří lidé popisují vůni deště jako uvolňovač stresu. Může to být tím, že čich je přímo spojen s hipokampem a amygdalou. Tyto dvě části mozku se podílejí na emocích a paměti.

Vnímání vůně petrichoru může vyvolávat příjemné vzpomínky, například na to, jak jste v dětství šplouchali v kalužích. Tento pocit nostalgie dokáže zmírňovat psychické vypětí.

Kromě zmírňování stresu spojujícího se s vůní deště má v sobě přítomnost deště i mnohé další přínosy. Na tomto místě uvádíme sedm z nich a vy si je můžete vychutnat při nejbližším dešti.

1. Zvuk deště je uklidňující

Déšť zní jako voda, přičemž šplouchající zvuky nejsou hrozivé. Působí proto uvolňující a vysvětluje i to, proč lidi uklidňuje.

Někteří lidé dokonce používají nahrávky se zvuky deště jako pomoc při usínání. Déšť vytváří stálý šum, jehož síla postupně sílí a slábne. Posluchače tak uspává a neruší jejich spánkový cyklus. Funguje také jako bílý šum přehlušující ostatní zvuky, které by vás mohly budit.

2. Snižuje znečištění vzduchu

Dešťová kapka sbírá při svém pádu částice přítomné ve vzduchu. Dešťové kapky stahují k zemi saze, smog a další druhy znečištění.

Mít čistší vzduch na dýchání je prospěšné pro všechny lidi. Obzvlášť užitečné je to ale pro ty, kteří jsou na znečištění ovzduší citlivější. Patří mezi ně lidé s astmatem, či ti, kteří jsou mladí, nemocní, starší nebo těhotné ženy.

Když se kvalita ovzduší příliš zhorší, jsou varováni, aby pobývali v uzavřených prostorách. Dobrý déšť jim umožňuje opět bezpečně vyjít ven.

3. Venku zřejmě najdete samotu

Když venku prší a sněží, je méně pravděpodobné, že lidé vyjdou ven.

Jedna kanadská studie dokázala, že 4 mm dešťových srážek snížilo počet kroků dospělých o 5,2 %. Při 14 mm srážek klesl počet jejich kroků o 8,3 %.

Pokud rádi trénujete bez přihlížení okolních lidí, může to být pro vás přínosem. Občas je příjemné běžet bez diváků. A pokud se rádi procházíte v parku, který je obvykle plný lidí, mít stezka jen sám pro sebe může být vítanou změnou.

4. Uzemnění pro pacienty s PTSD

Pro pacienty s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSP či PTSD) mohou procházky v dešti přispívat k „uzemnění“. Jedná se o techniku ​​využívající 5 smyslů, která má lidem pomoci vyrovnat se se vzpomínkami a odloučením.

Chodec může cítit vůni petrichoru a na kůži zakoušet pocit deště. Může slyšet déšť dopadající na zem a sledovat dešťové kapky padající z oblohy. Využít může dokonce i chuť, když zachytí pár kapek jazykem.

5. Můžete déle trénovat a jet rychleji

Cvičení způsobuje, že vaše svaly vytvářejí teplo. Aby vás ochladilo, musí vaše tělo přesměrovat tok krve tak, aby vytvářelo pot, což snižuje váš výkon.

Dešťová voda vás ochlazuje a umožňuje vám účinněji využívat energii. Když trénujete v dešti, můžete cvičit déle a jet rychleji.

6. Trénink v dešti vám zrychluje metabolismus

V jedné japonské studii nechali zdravé muže 30 minut běžet na běžícím pásu v komoře simulující podmínky za deště.

Zjistili, že při běhu za chladných, deštivých podmínek vzrůstá potřeba energie, což zlepšuje metabolismus .

7. Učí vaše tělo přizpůsobit se

Provádění vašeho obvyklého cvičení v dešti učí vaše tělo reagovat na rozdílné podmínky.

Vaše tělo se bude muset přizpůsobit chůzi nebo běhu na kluzké stezce. To přidává prvek výzvy a zlepšuje vaši zdatnost ve cvičení.

Projevte dešti trochu díků

Ať už trénujete nebo vám jde o dobrý spánek, déšť je plný přínosů.

Když budete příště v dešti, najděte si chvíli ocenit všechno to dobré, co s sebou přináší.

 

ZDROJ:https://domacaliecba.sk/7-zdravotnych-prinosov-prechadzky-v-dazdi-pre-vasu-psychiku-aj-telo/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *