, , , , ,

15 důvodů, proč by ve vaší koupelně neměl chybět kokosový olej

15 důvodů, proč by ve vaší koupelně neměl chybět kokosový olej

 

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

 

22. srpna 2023

Mnohé firmy vyrábějí a propagují „nové a vylepšené“ spotřební zboží, které každodenně používáme, jako jsou mýdlo, zubní pasta, deodorant či tělové mléko. Přitom takříkajíc přímo pod nosem máme jeden z nejlepších a nejpřírodnějších produktů.

Jedná se o klasický kokosový olej. Má nejen příjemnou vůni, ale je také velmi levný a představuje úžasně univerzální a léčivou látku.

Zhruba od poloviny 90. let narůstá u velké části populace použití kokosového oleje na celou řadu aplikací, jako jsou čištění, odstraňování pachů a léčení. Na místě jsou otázky „Odkud vlastně kokosový olej pochází?“ a „Jak voní?“

Kokosový olej, jakož i kokosové máslo, je pevná látka, která se rozpouští do tekuté formy při dosažení teploty kolem 24°  C. Přestože je při pokojové teplotě nerozpustný, po promíchání s vodou a prošlehání nabývá krémovitou konzistenci.

Když není podroben procesům, jako jsou bělení, rafinace či deodorizace, vydává jemnou vůni, jakou byste očekávali – voní jako kokosový ořech.

Dva druhy kokosového oleje – komerční kvality a panenský

Poměrně nový zájem o mnoho využití kokosového oleje vyvolává i otázky ohledně jeho výroby. Existují dva základní druhy:

  1. kokosový olej komerční kvality
  2. panenský kokosový olej

Kokosový olej komerční kvality – tento produkt se vyrábí z kopry, což je vysušená dužina kokosového ořechu. Obvykle se udí, suší na slunci nebo v sušárně, případně se kombinují všechny tři způsoby.

Když se ale k výrobě kokosového oleje používá běžná kopra, není sterilní a nehodí se ke konzumaci lidmi.

„Čistí se“ procesem známým jako RBD – rafinace, bělení a deodorizace. Podle stránky Coconutdiet.com:

„K deodorizaci oleje se využívá vysoká teplota a pro odstranění nečistot se olej obvykle filtruje přes (bělící) jíly. K odstranění volných mastných kyselin a prodloužení trvanlivosti se běžně používá hydroxid sodný.

Jedná se o nejobvyklejší způsob velkovýroby kokosového oleje. Starší způsob výroby rafinovaného oleje byl prostřednictvím fyzicko-mechanické rafinace. Modernější metody používají k extrakci veškerého oleje z kopry kvůli vyšší výtěžnosti i chemická rozpouštědla.“

Panenský kokosový olej – Pro srovnání, podobně jako u olivového oleje, kokosový olej je nejlepší tehdy, když je „vytištěn napoprvé“ a „panenský“. Tak jako při vytlačení čajového sáčku, louhovaného několik minut ve vroucí vodě, bude první uvolněná voda obsahovat nejhodnotnější extrakty.

Když se vytlačuje podruhé, jako v analogii s čajovým sáčkem, výsledek už není tak koncentrovaný. Text na stránce Coconutdiet.com pokračuje:

„Paněnského kokosového oleje lze dosáhnout pouze využitím čerstvé kokosové dužiny, nebo toho, co se nazývá ne-kopra. Pro další rafinaci se nepoužívají chemikálie ani vysoké teploty, neboť přírodní, čistý kokosový olej je velmi stabilní; jeho trvanlivost je několik let.

Toto jsou v současnosti dva hlavní postupy výroby panenského kokosového oleje:

  • Rychlé sušení čerstvé kokosové dužiny, která se poté používá k lisování oleje. Při použití této metody se pro rychlé sušení kokosové dužiny používá mírné teplo a poté se mechanicky lisuje olej.
  • Mokré mletí. Při této metodě se olej extrahuje z čerstvé kokosové dužiny bez předchozího sušení. Nejprve se lisováním vytlačuje ‚kokosové mléko‘. Následně se potom olej zbavuje vody. Mezi metody, které lze použít k oddělení oleje od vody, patří vaření, fermentace, mrazení, enzymy a mechanické odstředění.“

Proč mít v koupelně voňavý panenský kokosový olej?

Syrový, organický kokosový olej – kromě toho, že je docela dobrý k jídlu (řekneme si o tom za chvíli) – má kromě samotné konzumace celou řadu výhod. V náhodném pořadí uvádíme 15 přínosů kokosového oleje:

1. Hladké holení – pokud vás po holení trápí červená, podrážděná a od žiletky pálící ​​kůže, kokosový olej působí utišující a má antibakteriální účinky.

2. Léčba vyrážek – s použitím kokosového oleje lze léčit i další problémy s vyrážkami, počínaje vyrážkami z plenek až po mírné alergické reakce. Jedna z chemikálií, nacházejících se v prodávaných zvlhčovačích pleti, které mohou způsobovat podráždění pokožky a dermatitidu, je propylen glykol.

3. Balzám na rty – pro zvlhčení, výživu a hydrataci popraskaných rtů používejte kokosový olej, čímž se vyhnete i neúmyslné konzumaci endokrinních disruptorů.

Studie o obsahu kovů v balzámech na rty zjistila vysoké koncentrace olova, hliníku, kadmia a manganu; některé se spojují s nepříznivými zdravotními účinky na reprodukci, vývoj a jiné.

4. Čištění obličeje – účinný na čištění obličeje; směs stejných částí kokosového a ricinového oleje je známá jako olejové čištění. Vmasírujte si jej do pokožky a jemně odstraňte teplým hadříkem.

90% procent kupovaných tělových a čistících vod obsahuje škodlivé chemické látky, jako jsou laurylsulfát sodný či laurethansulfát sodný, které v kombinaci s dalšími chemickými látkami mohou vytvářet rakovinu způsobující nitrosaminy. Kokosový olej může dokonce zlepšovat akné.

5. Odstraňovač make-upu – nejenže vám dokáže vyčistit obličej, můžete jej používat i jako přírodní odstraňovač make-upu – a to i vzpurné řasenky a tužky na obočí.

6. Noční krém – i když možná nechcete používat kokosový olej pod make-up, jeho snadné nanesení před spaním vám hydratuje pleť, neboť jeho mastné kyseliny vytvářejí přírodní změkčovací prostředek.

Máte-li ztvrdlou a odlupující se kůži kolem nehtů, ošetřujte si ji vtíráním utišujícího kokosového oleje, abyste ji udrželi jemnou.

7. Deodorant – velmi účinné je malé množství kokosového oleje, pokud si přejete is nějakým esenciálním olejem, jako například levandulový – mnohem lépe než antiperspiranty obsahující hliník, který se pojí s Alzheimerovou chorobou, rakovinou prsu a rakovinou lymfatických uzlin.

Další recept na antiperspirant kombinuje po 3 polévkové lžíce kokosového oleje, pudru z maranty (nebo kukuřičného škrobu) a sody bikarbony.

8. Prostředek proti houbovým onemocněním nohou – díky svým antimikrobiálním a antibakteriálním vlastnostem je kokos velmi účinný v boji proti dermatomykóze. Potřete si jím chodidla po každém sprchování.

Bylo prokázáno, že antivirové, antibakteriální a antimykotické složky kokosového oleje ničí mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky a houby.

9. Zklidňující koupel – jako alternativa k bublinkovým koupelím, které mohou, zejména u dětí, vyvolávat infekce močového traktu, si do koupele vhoďte hrudku kokosového oleje s trochou esenciálních olejů. Působí zvlhčující a zároveň pomáhá zabíjet bakterie.

10. Žínka na tělo – kombinací stejných dílů kokosového oleje, mořské soli, cukru nebo sody bikarbony si vyrobíte domácí „žínku“, která změkčuje, vyhlazuje a zvlhčuje vaši pokožku.

11. Tělová voda – zvlhčovače, které kupujete v obchodě, obvykle obsahují škodlivé chemické látky, jako jsou hliník, ftaláty, parabeny, formaldehyd a propylen glykol. Kokos je voňavá, zvlhčující alternativa, která neobsahuje žádnou z nich.

12. Zubní pasta – pro boj se zubním kazem a dokonce i pro bělení zubů si svépomocí vyrobte zubní pastu z kokosového oleje, smícháním jedné jeho čajové lžičky s polovinou čajové lžičky sody bikarbony a 2 kapkami mátového esenciálního oleje. Zuby si čistěte jako obvykle.

13. Proplachování dásní olejem – výplach úst kokosovým olejem působí velmi podobně jako ústní voda, jen byste jej neměli kloktat. Když ho důrazně promíláte v ústech 5 až 15 minut, proniká do měkké tkáně mezi vašimi dásněmi a „vytahuje“ bakterie způsobující zubní kaz, povlak, zubní kámen a také odstraňuje zápach z úst.

14. Hojení ran a modřin  – při aplikaci na zanícená řezná poranění nebo rány vytváří kokosový olej vrstvu přirozeně ochranných chemických látek, které také zabraňují přístupu prachu, hub, bakterií a virů. Při použití na podlitiny urychluje hojivý proces v poškozených tkáních.

15. Prostředek proti kadeřavosti vlasů – lidé s vlasy, které mají sklon ke kadeřavosti, se často utíkají ke gelům a tužidlům na bázi silikonu či alkoholu, které překrývají vlasy, brání jim absorbovat vlhkost a vlas vysoušejí. K výrobě přírodního vlasového kondicionéru s hladkým, hedvábným leskem vám stačí jen několik kapek kokosového oleje.

Léčivé vlastnosti kokosového oleje

Panenský kokosový olej popisují jako olej „s neodbytnou, ořechovou, vanilkovou chutí (a) dokonce jemnější a sytější než máslo“ .

Článek v  New York Times uvedl, že kokosový olej, kdysi démonizovaný táborem tvrdícím, že „všechny nasycené tuky jsou pro vás špatné“, se nyní stává akceptovaným:

„Hlavním nasyceným tukem v kokosovém oleji je kyselina laurová, mastná kyselina se středně dlouhým řetězcem. Kyselina laurová zvyšuje v krvi hladinu dobrého HDL nebo také lipoproteinu o vysoké hustotě a snižuje hladinu špatného LDL nebo také lipoproteinu o nízké hustotě. Také negativně neovlivňuje celkový poměr těchto dvou.

… Ohledně kyseliny laurové bylo vysloveno mnoho zdravotních tvrzení. Podle jejích propagátorů jde o zázračnou látku s možnými antibakteriálními, antimikrobiálními a antivirovými vlastnostmi, která by také, teoreticky, mohla bojovat s HIV, čistit akné a zrychlovat váš metabolismus.“

Kokosový olej má léčivé vlastnosti dokonce i při lokální aplikaci.

Jedním zajímavým faktem je, že zatímco antiperspiranty obsahující hliník se pojí s  Alzheimerovou chorobou , kokosový olej jí ve skutečnosti prochází, kvůli mastným kyselinám se středně dlouhým řetězcem (MCFA), které se snadno absorbují a metabolizují játry a mohou se měnit na ketony.

Jedna studie uvedla:

„Ketony jsou v mozku důležitým zdrojem alternativní energie a mohou prospívat lidem se zhoršující se nebo již zhoršenou pamětí, jako v případě Alzheimerovy choroby… (mohou také) prospívat při léčbě obezity, dyslipidemie, zvýšené hladiny LDL, inzulínové rezistence a hypertenze – vše pro (nemoc srdce) a cukrovku 2. typu a také pro Alzheimerovu chorobu.“

Očekává se, že Alzheimerova choroba bude v následující generaci postihovat 1 ze 4 lidí, čímž bude konkurovat obezitě a cukrovce.

Důkazy však naznačují, že ketony v kokosovém oleji by mohly pomáhat léčit a obnovovat neurony a nervové funkce ve vašem mozku, a to i po již vzniklém poškození.

Nezdravé alternativy ke kokosovému oleji

Co se týče kokosového oleje v kuchyni, či dokonce jako domácího čistícího prostředku, je třeba zvážit několik skutečností.

Panenský kokosový olej má bod kouření 180  C, takže co se týče vaření, je nejlepší používat jej při nižších teplotách. Olivový olej se přepaluje již při 120  C, což může způsobovat oxidaci, činí tak vašemu tělu více škody než užitku.

Kokosovým olejem můžete nahradit máslo nebo olivový olej a zcela jistě i takzvané rostlinné oleje. Četné studie zjišťují, že kokosový olej při výživových použitích přináší ohromující přínosy. Jedna z nejdramatičtějších změn, které můžete udělat ve svém zdraví, bude nahradit takzvané „zdravé“ rostlinné, sójové, kukuřičné, bavlníkové a řepkové oleje, když smažíte jídlo nebo pečete dort či koláče.

Zajímavé je všimnout si, že u obyvatelstva Polynésie, které již po nesčetné generace používá plnotučný kokosový olej jako potravinový produkt denní potřeby, nelze mluvit o žádném srdečním onemocnění.

Proč? Je to v přímém rozporu s tím, co několik desetiletí hlásala konvenční medicína, že nasycené tuky jsou pro vás špatné a povedou k obezitě, vysokým hladinám cholesterolu, srdeční a Alzheimerově chorobě.

Pravdou je, že nasycené tuky jako kokosový a olivový olej jsou přírodní , nikoli v laboratoři vytvořené látky za použití metod, jako jsou hydrogenace a částečná hydrogenace, měnící polynenasycené mastné kyseliny na transmastné tuky.

Rostlinné oleje a oleje ze semen absolvují dvojitou pohromu hydrogenací a vysoké teploty, vytvářejíc levnější olej s dlouhou trvanlivostí, který je velmi špatný pro vaše zdraví. Navíc, když se rostlinné oleje zahřívají na vysokou teplotu, chemické složky se rozpadají, „váznou“ ve vašich buňkách, oxidují a vytvářejí nebezpečné volné radikály, které vedou k onemocnění, včetně choroby srdeční a rakoviny.

 

ZDROJ:https://domacaliecba.sk/15-dovodov-preco-by-vo-vasej-kupelni-nemal-chybat-kokosovy-olej/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *