Podle Kremlu je Rusko připraveno poskytnout africkým zemím dodávky obilí ZDARMA.

Ruské obilí pro Afriku zdarma.

Moskva obdržela potvrzení účasti 49 afrických zemí na rusko-africkém summitu, který se bude konat ve dnech 27.–28. července v Petrohradě. Kremlský mluvčí Dmitrij Peskov v úterý uvedl, že Rusko je připraveno nahradit ukrajinské dodávky obilí těmto africkým zemím po odstoupení od dohody o obilí. Zvláště by měly těžit nejchudší země Afriky z černomořské iniciativy pro ukrajinský vývoz obilí. Tato otázka bude důležitým tématem diskuse na nadcházejícím summitu. Alexandra Poljakova, zástupce vedoucího afrického odboru ruského ministerstva zahraničí, potvrdil, že Moskva obdržela potvrzení účasti těchto 49 zemí na summitu.

Již v loňském březnu slíbil prezident Putin, že Rusko poskytne BEZPLATNOU potravinovou pomoc africkým zemím, pokud bude muset pozastavit dohodu o obilí, která vypršela 17. července.

Kreml zdůraznil, že jakmile bude ruská část dohody naplněna, dohoda o obilí bude okamžitě obnovena. Moskva opakovaně kritizovala nedodržování závazků uvedených v dohodě ze strany ostatních zemí a nesoulad této iniciativy s uvedenými cíli.

Současně se země snaží vybudovat „stabilní a na rozmarech EU nezávislé“ zásobovací trasy potravin pro země v nouzi, uvedl Kiril Logvinov, úřadující stálý zástupce Ruska při Evropské unii.

Zdroje: Zde a Zde