Google představuje nový globální nástroj pro cenzuru

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

13.8.2023

Podle LaToya Drake , vedoucího laboratoře Google News Lab, Google spolupracuje s OSN, Světovou zdravotnickou organizací a dalšími na novém globálním nástroji cenzury, který byl představen minulé pondělí .

Google News Lab je „tým v rámci iniciativy Google News Initiative, jehož posláním je spolupracovat s novináři v boji proti dezinformacím“ a dalším věcem. A Google News Initiative („GNI“) „spolupracuje s vydavateli a novináři v boji proti dezinformacím“. GNI a jeho laboratoř se zdají být jedna a ta samá věc, přičemž laboratoř je jednoduše stránkou na webu GNI.

Níže jsou uvedeny krátké popisy ze stránky „O“ společnosti GNI . Názvy jsou zavádějící. Například následující hypertextový odkaz „Naši partneři“ obsažený ve slovech „další informace“ nevede k seznamu nebo přehledu jeho partnerů. Vede to k „ Případovým studiím “: Některé „příběhy“ o tom, „jak zpravodajské organizace po celém světě rozšiřují své zpravodajství a digitální podnikání“. Poté Google inzeruje některé další své produkty a vyzve čtenáře, aby se „přihlásil k odběru našeho zpravodaje“.

Skutečně jsme vstoupili do éry Doublethink a Doublespeak George Orwella .

Globální cenzurní nástroj společnosti Google

Minulý týden švýcarský softwarový vývojář Dejan Georgiev tweetoval: „Nový nástroj globální cenzury společnosti Google byl představen dnes [7. srpna] v 9:10 prostřednictvím e-mailové tiskové zprávy.“

Následující text používá body, které Geogiev zdůraznil o novém cenzurním nástroji GNI, jako páteř, do které jsme přidali informace pro kontext. Kopii výše uvedeného vlákna Twitteru s několika dalšími komentáři si můžete přečíst také na Naked Truth News ZDE .

HND se nepopisuje za to, čím je – globální cenzura internetu – místo toho jej Google popisuje jako „nástroje pro kontrolu faktů“.

Zdroj: Dnes začala nová globální cenzura internetu , Naked Truth News, 7. srpna 2023

Jaký je skutečný účel HND? Jeho účelem je odstranit nesouhlas s jakýmkoli tématem, které si Google vybere. „Algoritmy jsou posledním pokusem společnosti Google ovládnout internet dříve, než k němu lidé na celém světě již nebudou mít přístup. Cílem je mít jeden úhel pohledu. Google to nazývá ‚Data Commons‘,“ napsal Naked Truth News .

Data Commons provozovaná společností Google agreguje data ze široké škály zdrojů do jednotné databáze. Jde o sbírku dat a nástrojů , které obecně zahrnují „graf znalostí“ spojující data z mnoha otevřených zdrojů, podporující schémata, API pro přístup k datům v grafu, prohlížeč grafů a datovou sadu pro kontrolu faktů.

Propojuje odkazy na stejné entity – jako jsou města, kraje, organizace atd. – napříč různými datovými sadami s uzly v grafu, takže uživatelé mohou přistupovat k datům o konkrétní entitě agregovaným z různých zdrojů. Jinými slovy, umožňuje někomu dotazovat se osoby nebo subjektu a zobrazí se všechny informace o této osobě nebo subjektu v databázi Google.

Stránka Data Commons byla spuštěna v květnu 2018 s počátečním datovým souborem sestávajícím z údajů o kontrole faktů publikovaných ve formátu ClaimReview několika „ověřovateli faktů“ z Poynter’s International Fact-Checking Network a Duke Reporters‘ Lab .

Do října 2018 společnost Data Commons oznámila , že vydání ukázkové datové sady podnítilo další zájem o studium dezinformací a že „obdrželo požadavky z akademické sféry, aby pravidelně aktualizovalo korpus kontroly faktů a umožnilo více vydavatelům a netechnickým uživatelům přidávat Označení ClaimReview.“ Tyto požadavky byly uspokojeny zavedením sady nástrojů pro kontrolu faktů založených na Googlu.

V říjnu 2020 se Data Commons stala dostupnou ve vyhledávání Google : „Jsme rádi, že můžeme sdílet, že Data Commons je přístupná prostřednictvím dotazů v přirozeném jazyce ve vyhledávání Google . V době, kdy data informují naše chápání tolika problémů – od veřejného zdraví a vzdělávání po vyvíjející se pracovní sílu a další – nebyl přístup k datům nikdy důležitější. Data Commons ve vyhledávání Google je krokem tímto směrem a umožňuje uživatelům zkoumat data bez potřeby odborných znalostí nebo programátorských dovedností.“

Ve videu zveřejněném před týdnem LaToya Drake vyzvala „ověřovače faktů“ a novináře, aby prozkoumali digitální nástroje navržené speciálně pro ně, aby pomohly „ověřit pravost a přesnost“ online obrázků, videí a zpráv.

Google News Initiative: Nástroje Google pro ověřovatele faktů, 4. srpna 2023 (4 minuty)

Daleko od ušlechtilého záměru pomáhat s faktickým ověřováním informací online Geogiev napsal, že algoritmy Google jsou navrženy tak, aby smazaly webové stránky, které kritizují témata jako:

  • Statistiky Covid-19
  • Světová banka
  • Statistiky kriminality FBI
  • PharmGKB
  • Jednosvětová globální vláda

Přečtěte si více: Aktualizace Data Commons , 1. června 2021

Mezi další témata patří:

Přečtěte si více: Aktualizace Data Commons , 10. října 2021

„Všechna data podporují jednu globální vládu pod hlavičkou Organizace spojených národů. Google má jediné slovo v tom, jaké zprávy budou čteny nebo blokovány z internetu,“ napsal Naked Truth News .

Přečtěte si více: Zásady Zpráv Google

Partneři GNI

Na stránce Wikipedie pro Data Commons se uvádí : „Google spolupracoval s partnery včetně amerického sčítání lidu, Světové banky a amerického úřadu pro statistiku práce na naplnění úložiště, které také hostí data z Wikipedie, Národního úřadu pro oceán a atmosféru a Federálního úřadu pro Úřad pro vyšetřování.“

Web Data Commons dodává : „Data Commons velmi těžila z mnoha spoluprací. Kromě pomoci od amerického ministerstva obchodu (zejména Úřadu pro sčítání lidu) jsme obdrželi pomoc od mnoha akademických spoluprací, včetně UC San Francisco, Stanford University, UC Berkeley a Harvard.

Ale abyste pochopili velikost sítě GNI, můžete si prohlédnout neúplný 71stránkový seznam jejích více než 7 000 partnerů ZDE . Tento dokument je přístupný nikoli přes hypertextový odkaz pod „Naši partneři“ na jeho stránce „O programu“, jak již bylo zmíněno, ale skrytý na stránce „ Zpráva o dopadu 2021 “ GNI (viz obrázek níže).

Google News Initiative, 2021 Impact Report , Poskytování značné hodnoty a financování zpravodajským organizacím, staženo 12. srpna 2023

Další čtení:

V neposlední řadě se seznamte s online osobností LaToya Drake, vedoucí Google News Lab, která oznámila příchod nového globálního cenzurního nástroje Google a která zjevně nechce být ověřována nikým mimo její síť:

LaToya Drake na Twitteru , staženo 12. srpna 2023

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *