, , , ,

Zpráva amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb potvrzuje, že expozice fluoridu je spojena s nižším IQ u dětí.

Zpráva amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb potvrzuje, že expozice fluoridu je spojena s nižším IQ u dětí.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Od 

Tento měsíc byla zveřejněna dlouho odkládaná a cenzurovaná zpráva o toxicitě fluoridů Národním toxikologickým programem (NTP) Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb USA („HHS“).

Zpráva předkládá komplexní hodnocení vědeckých důkazů spojujících expozici fluoridu s kognitivními a neurovývojovými zdravotními účinky.

Zpráva NTP měla být zveřejněna v květnu 2022, nicméně vysocí úředníci HHS zasáhli a zastavili její zveřejnění. Po více než dvou letech byla nyní zveřejněna.

Naznačuje souvislost mezi expozicí fluoridu a nižším inteligenčním kvocientem („IQ“) u dětí. Zpráva zjistila, že 72 studií zkoumalo souvislost, přičemž 64 prokázalo inverzní vztah. I při nižších koncentracích byla expozice fluoridu spojena s nižším IQ.

Kvůli svým výhradám vyvolala debatu, přičemž některá média význam zprávy bagatelizovala. Mezitím se stále hromadí důkazy, že fluoridace vody poškozuje Američany

Dlouho odkládaná zpráva vlády USA konečně zveřejněna, dochází k závěru, že fluorid snižuje IQ u dětí

Autor: Derrick Broze , 22. srpna 2024

Dlouho odkládaná a cenzurovaná závěrečná  zpráva amerického Národního toxikologického programu („NTP“) zjistila „střední důvěru“, že expozice fluoridu je „důsledně spojena s nižším IQ u dětí.“

Zpráva NTP byla v posledních několika letech zdrojem kontroverzí, protože se ukázalo, že složky americké vlády se snaží zabránit jejímu zveřejnění.

Závěrečná zpráva NTP, známá také jako monografie, uvedla, že 72 studií zkoumalo „souvislost mezi expozicí fluoridu a IQ u dětí“ a 64 z nich zjistilo „inverzní vztah spojený mezi odhadovanou expozicí fluoridu a IQ u dětí“.

Z celkových 72 studií NTP považovalo 19 z těchto studií za „vysoce kvalitní“ a z těchto vysoce kvalitních studií 18 „uvedlo nepřímou souvislost mezi odhadovanou expozicí fluoridu a IQ u dětí“.

Dokonce i mezi dalšími 53 studiemi, které byly považovány za „nekvalitní“, NTP zjistila, že „46 z 53 studií nízké kvality [88 %] u dětí také nalezlo důkazy o nepřímé souvislosti mezi odhadovanou expozicí fluoridu a IQ u dětí. “

NTP provozuje Ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb USA za účelem koordinace, hodnocení a podávání zpráv o toxikologii v rámci veřejných agentur a sídlí v Národním institutu environmentálních zdravotních věd (“NIEHS”).

I když jsou tyto závěry novinkou pro drtivou většinu veřejnosti, pravidelní čtenáři The Last American Vagabond (“TLAV”) jsou o těchto závěrech informováni minimálně od roku 2020 kvůli našemu  průběžnému pokrytí této důležité záležitosti.

Ačkoli je závěr konečné verze monografie NTP silně formulován, je pravděpodobné, že se o něm bude nadále diskutovat kvůli určitým výhradám.

V závěru se například zmiňuje „vyšší odhadovaná expozice fluoridu“, o které vědci uvádějí, že „koncentrace fluoridů v pitné vodě překračují směrnice Světové zdravotnické organizace pro kvalitu pitné vody 1,5 mg/l fluoridu“. Vědci z NTP požadují „více studií“, aby „plně pochopili potenciál nižší expozice fluoridu ovlivnit IQ dětí“.

Tato upozornění již využívají korporátní média ke zlehčování závažnosti závěrů NTP. Jeden z nejrozšířenějších článků od Associated Press je s titulkem „ Zpráva americké vlády říká, že fluorid  v dvojnásobném množství, než je doporučený limit,  souvisí s nižším IQ u dětí “. Zmínka o „dvojnásobku doporučeného limitu“ je navržena tak, aby dezinformovala veřejnost tím, že se domnívala, že závěry se nevztahují na aktuálně doporučené úrovně 0,7 mg/l fluoridu ve vodě vládou USA.

Vědci však ukryti hluboko v 324stránkové zprávě NTP jasně dávají najevo, že věří, že jejich závěry platí pro americkou populaci. Píší (zvýraznění přidáno):

Vědci z NTP to udělali ještě o krok dále a dospěli k závěru:

Tato dodatečná prohlášení jsou extrémně důležitá, protože lidé budou pravděpodobně konzumovat více fluoridu kvůli více zdrojům expozice, včetně zpracovaných potravin nebo vařením s fluoridovanou vodou. To platí zejména pro těhotné matky a osoby s problémy s ledvinami, které konzumují více vody než průměrný člověk.

Dlouhá bitva vědců NTP o zachování vědy

Zveřejnění zprávy NTP se shoduje s probíhající právní bitvou mezi Agenturou pro ochranu životního prostředí USA („EPA“) a  Fluoride Action Network („FAN“). Soudní spor začal po rozhodnutí EPA z roku 2016 zamítnout petici žalobce podle zákona o kontrole toxických látek („TSCA“). FAN se pokouší dokázat, že fluorid je neurotoxin a měl by být regulován nebo zakázán podle TSCA.

Druhá fáze fluoridového soudního sporu byla uzavřena v únoru, ale  soudce Edward Chen  v této věci ještě nerozhodl. Nyní, když byla vydána konečná verze monografie NTP, se Chen může brzy rozhodnout vydat své konečné rozhodnutí.

Michael Connett, hlavní právník zastupující FAN, řekl TLAV, že zjištění NTP potvrzuje to, co ukázaly předchozí údaje týkající se fluoridu a IQ.

„Významná zpráva NTP potvrzuje, že existuje velký, konzistentní a spolehlivý soubor vědeckých výzkumů spojujících fluorid se sníženým IQ a že dávky spojené s nižším IQ jsou nejistě blízké tomu, co denně konzumují stovky milionů Američanů,“ řekl Connett. prostřednictvím textové zprávy.

A dodal: „Tohle není to, co lidé podepsali, když jsme začali přidávat fluorid do vody. Nezaregistrovali jsme se, abychom do naší vody přidali neurotoxické látky. Přihlásili jsme se na něco, co by mohlo pomoci našim zubům. Nyní, když víme, že to může ovlivnit náš mozek, musíme se v této věci vrátit na začátek.“

E-maily zveřejněné počátkem ledna 2023  jako součást soudního sporu odhalují, že různé složky americké vlády se zřejmě zapojily do společného úsilí zablokovat zveřejnění návrhu zprávy NTP – zprávy, která dospěla k závěru, že fluor je spojen s nižším IQ u dětí. .

E-maily ukazují, že vědci NTP věřili, že jejich práce byla dokončena, a stanovili datum zveřejnění na květen 2022. Vedení na nejvyšších úrovních ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb však  zasáhlo  , aby zastavilo zveřejnění zprávy.

Jeden e-mail z 28. dubna 2022 ukazuje, že Dr. Mary Wolfeová, ředitelka Kanceláře pro politiku, kontrolu a dosah NTP, poslala e-mail Casey Hannanovi, řediteli divize orálního zdraví CDC, a uvedla, že „analýza a závěry NTP jsou nastaveny“. Dr. Wolfe také Hannanovi sdělil, že NTP přezkoumalo dříve předložené připomínky CDC, ale přesto plánovalo vydání recenze „v polovině/konci května“ 2022.

V e-mailu z 11. května 2022 Wolfe znovu oznamuje Hannanovi a CDC, že NTP „stanovilo 18. května 2022 pro vydání monografie. Monografie bude zveřejněna na webových stránkách NTP a předplatitelům listserv NTP zašleme e-mailem oznámení o zveřejnění.“

Později toho dne a následujícího dne však Dr. Karen Hacker, ředitelka Národního centra CDC pro prevenci chronických nemocí a podporu zdraví, sdělila Dr. Wolfe, že v rámci CDC panují obavy ohledně zveřejnění hodnocení NTP bez dalšího přezkoumání. „Vedení NIH.“ Hacker se také zeptal na potenciál „meziagenturního přezkumu“ ze strany ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb („HHS“).

Dr. Wolfe následně CDC řekl, že „my [NTP] věříme, že současná zjištění, jak je uvedeno v monografii, odrážejí rozsah našeho hodnocení a dostupnou vědeckou literaturu a není potřeba žádná revize.“

Mezitím, když Dr. Wolfe obhajoval práci NTP, interní e-maily mezi úředníky v divizi orálního zdraví CDC odhalily, že CDC se již připravuje na zabránění vydání. E-mail od Hannana z 12. května 2022 uvádí:

OASH je odkaz na Kancelář náměstka ministra zdravotnictví, druhý nejvyšší úřad na ministerstvu zdravotnictví a sociálních služeb, zatímco NIH OD odkazuje na Kancelář ředitele NIH, nejvyšší úřad v rámci NIH. Současný ředitel NIH je  Lawrence A. Tabak .

V dodatečném e-mailu ze dne 3. června 2022 se Nicole Johnsonová, zástupkyně ředitele pro politiku, partnerství a strategickou komunikaci v divizi orálního zdraví CDC, obrací na Jennifer Greaser, hlavní analytičku politiky veřejného zdraví v kanceláři CDC ve Washingtonu. Johnson uvádí:

ASH Levine odkazuje na náměstkyni ministra zdravotnictví USA Rachel Levine.

Tato sdělení poukazují na přímý zásah ze strany vedoucího NIH a náměstka ministra zdravotnictví na ministerstvu zdravotnictví a sociálních služeb.

E-maily potvrzují to, co bylo dlouho podezřelé. Konkrétně, že vládní úředníci na určité úrovni bránili vydání tohoto důležitého přehledu o toxicitě fluoridu. Interference CDC je součástí již tak neobvyklého procesu, který NTP používá k vyhodnocení údajů o bezpečnosti fluoridace vody.

Další  e-maily zveřejněné v rámci žaloby  zahrnují vzácný pohled na diskuse mezi vládními vědci a anonymními recenzenty. Některá z nich se soustředí na touhu recenzenta, aby NTP vložila prohlášení s poznámkou, že většina přezkoumávaných studií zahrnovala expozici fluoridu na úrovních vyšších, než je dávka doporučená vládou USA pro fluoridaci vody.

Vědci NTP opakovaně prosazují svůj názor, že přidání takového prohlášení je zbytečné, protože fluoridace vody není jedinou expozicí, které jedinec čelí. „Jak diskutujeme v monografii, fluor se nachází ve vodě, určitých potravinách, dentálních produktech, některých léčivech atd., a individuální chování bude pravděpodobně důležitým určujícím faktorem skutečné celkové expozice fluoridu,“ píše NTP.

Důkazy se stále hromadí

Jedna nedávná studie, která nebyla zahrnuta do závěrečné zprávy NTP, byla vydána v květnu 2024 a zveřejněna v lékařském časopise JAMA Network Open . Studie „ Fluorid v moči matky a neurobehavior dítěte ve věku 36 měsíců “.

Vědci studovali hladiny fluoridu v moči (“MUF”) u 229 hispánských těhotných žen žijících v Los Angeles v Kalifornii. Hledali souvislosti mezi MUF ve třetím trimestru a neurobehaviorem dětí ve věku 3 let. Zjistili, že  „prenatální expozice fluoridu může zvýšit riziko neurobehaviorálních problémů u dětí“.

„Tato zjištění naznačují, že  může existovat potřeba stanovit doporučení pro omezení expozice fluoridu ze všech zdrojů během prenatálního období , což je doba, kdy je známo, že vyvíjející se mozek je obzvláště zranitelný vůči zraněním způsobeným urážkami životního prostředí,“ uvádí studie (zdůraznění přidáno).

Vědci z JAMA píší: „Vzorek studie pobýval v převážně fluoridované oblasti a měl expozici fluoridu, která je typická pro ty, kteří žijí ve fluoridovaných komunitách v Severní Americe.“

Studie JAMA spolu s vydáním závěrečné zprávy NTP může vést soudce Chena k rozhodnutí ve prospěch Fluoride Action Network. Také to nemusí nikam vést, protože americká vláda nadále ignoruje své vlastní údaje, které ukazují, že fluoridace vody Američanům škodí.

O autorovi

Derrick Broze je novinář, autor, veřejný mluvčí a aktivista. Je spoluzakladatelem The Last American Vagabond , spolupořadatelem Free Thinker Radio na 90.1 Houston a zakladatelem The Conscious Resistance Network a The Houston Free Thinkers .

 

ZDROJ:

https://expose-news.com/2024/08/29/fluoride-exposure-is-associated-with-lower-iq-in-children/

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.comr
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *