, ,

Zatímco obyvatelé Západu posílají pomoc, zde je vidět, jak ukrajinské zkorumpované elity profitují z konfliktu

Zatímco obyvatelé Západu posílají pomoc, zde je vidět, jak ukrajinské zkorumpované elity profitují z konfliktu

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

27.11.2022

Úředníci a oligarchové odklonili velkou část finanční podpory zaslané do Kyjeva.

Od začátku ruské vojenské ofenzívy na Ukrajině poskytly USA, EU a jejich spojenci  Kyjevu  pomoc v hodnotě 126 miliard dolarů, což je číslo téměř rovné celému HDP země.

Navíc miliony Ukrajinců našly útočiště v EU, kde jim bylo poskytnuto bydlení, jídlo, pracovní povolení a emocionální podpora. Rozsah je obrovský, dokonce i na západní standardy. Vzhledem k tomu, že blok financuje Kyjev a zároveň se vyrovnával s vlastní ekonomickou a energetickou krizí, je pomoc možná obzvláště pozoruhodná.

Kyjev zakládá své nekonečné žádosti o financování na kolapsu své ekonomiky v důsledku války a na své potřebě  „odolat ruské agresi“.  Dostává se však pomoc do zamýšleného cíle?

Monacký prapor

Zatímco Ukrajina prošla všeobecnou mobilizací postihující všechny muže do 60 let, mnoho bývalých i současných vysokých úředníků, politiků, podnikatelů a oligarchů se přesunulo do bezpečí do zahraničí – především do EU.

Masový útěk ukrajinských elit začal ještě před ozbrojeným konfliktem. 14. února 2022 se náhle ztratilo 37 poslanců z parlamentní frakce ukrajinského prezidenta (Služebník lidu)  . Kdyby poslanci hned druhý den nedostali zákaz opustit zemi, ostatní by se k nim určitě přidali. Mezitím bývalí úředníci a oligarchové měli větší svobodu pohybu. Podle  italského listu La Repubblica odstartovalo z kyjevského letiště Boryspol také 14. 20 business jetů.

Tycooni byli na začátku řady. Podnikatel a poslanec  Vadim Novinsky , podnikatelé Vasilij Chmelnický a Vadim Stolar, Vadim Nesterenko a Andrey Stavnitzer opustili zemi charterovými lety. Milionářský politik Igor Abramovič zarezervoval soukromý let do Rakouska pro 50 lidí – vzal na palubu příbuzné, obchodní partnery a spolustraníky. Oligarchové létali z Kyjeva do Nice, Mnichova, Vídně, Kypru a dalších destinací EU.

Další skupina podnikatelů vzlétla z Oděsy soukromými letadly. Majitel banky Vostok odjel do Izraele, zatímco šéf skupiny Transship odletěl do Limassolu. Ze země odešel i exgubernátor Oděské oblasti Vladimir Nemirovskij ze Stalkanatu.

V létě a na začátku podzimu roku 2022 připravila Ukrajinska pravda několik investigativních dokumentů o ukrajinských miliardářích a úřednících, kteří byli během války spatřeni na dovolené na Azurovém pobřeží. Film s ironickým názvem ‚The Monaco Battalion‘ ukazuje ukrajinské oligarchy odpočívající ve svých vilách, sídlech a na jachtách. V prvním díle vidíme podnikatele Konstantina Zhevaga, který je  zařazen  na seznam hledaných Interpolu, jak relaxuje na své soukromé jachtě v hodnotě 70 milionů dolarů. Jachta zdobí pobřeží Azurového pobřeží, když se Zhevagova rodina vyloďuje. Vedle toho lze vidět charkovského podnikatele Alexandra Jaroslavského, který slíbil prodat svou jachtu a převést finanční prostředky na obnovu Charkova.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *