Westminsterská deklarace: 138 umělců, vědců a novinářů požaduje, aby vlády odstranily cenzurní průmyslový komplex

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

19.10.2023

Westminsterská deklarace, zrozená na schůzce zastánců svobody slova v Londýně v červnu 2023, vyzývá vlády, aby zrušily cenzurní průmyslový komplex a aby jak vlády, tak Big Tech dodržovaly článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv, který říká:

V březnu Michael Shellenberger a Matt Taibbi svědčili během slyšení v Kongresu o průmyslovém komplexu cenzury. Jedná se o spolupráci organizací složených z vládních agentur, nevládních organizací a společností Big Tech, které spolupracují na potlačení znevýhodněných názorů a znevýhodněných lidí.

House Judiciary GOP: Select Subcommittee on Weaponization of the Federal Government Heading on the Twitter Files, 9. března 2023

Písemné prohlášení podané Taibbim si můžete přečíst ZDE a Shellenberger’s ZDE . A o jejich svědectvích si můžete přečíst v TOMTO článku .

Jakákoli organizace financovaná společností včetně členů Kongresu, zpravodajských médií a nevládních organizací („NGO“) se to samozřejmě pokusila odmítnout s tvrzením, že žádná taková spolupráce neexistuje. Jsou to pouze lidé, kteří provádějí výzkum a snaží se napravit dezinformace, dezinformace a malinformace, tvrdí.

Včera Public oznámila, že skupina 138 vědců, veřejných intelektuálů a novinářů z celého politického spektra vydala důraznou výzvu ve Westminsterské deklaraci , ve které varovala veřejnost před Cenzurním průmyslovým komplexem a naléhala na vlády, aby jej ve jménu „první svoboda“, svoboda slova.

Mezi 138 signatáři je zakladatel Wikileaks Julian Assange, který ztělesňuje vládní dohled a politickou perzekuci, umožněnou spoluprací s korporátními médii, těch, které stát nemiluje.

(Související: Státní zachycení britských korporátních médií a jak si novináři, kteří opustili Juliana Assange, „podřezali hrdla“ )

Deklarace se zrodila ze setkání skupiny zastánců svobody projevu z celého světa, kteří se sešli na konci června 2023 ve Westminsteru v Londýně.

„Píšeme jako novináři, umělci, autoři, aktivisté, technologové a akademici, abychom varovali před narůstající mezinárodní cenzurou, která hrozí narušit staletí staré demokratické normy,“ uvádí se v Deklarace.

Jak všichni dobře víme, zneužívání pojmů „dezinformace“, „dezinformace“ a dalších špatně definovaných pojmů vedlo k cenzuře obyčejných lidí, novinářů a disidentů v zemích po celém světě.

„Takový zásah do práva na svobodu projevu potlačuje platnou diskusi o věcech naléhavého veřejného zájmu a podkopává základní principy zastupitelské demokracie,“ uvádějí signatáři zcela správně.

Popisují „Censorship-Industrial Complex“ jako globální rozsáhlé koordinované úsilí vládních činitelů, společností sociálních médií, univerzit a nevládních organizací, které „stále pracují na monitorování občanů a okrádání o jejich hlas“.

(Související: Citizen’s Starter Kit pro 50 nejlepších organizací v globálním cenzurním kartelu a The Intercept, které financovaly vládní/velkou technickou cenzuru prosí o dary po pozastavení grantů FTX )

Tento komplex často funguje prostřednictvím přímých vládních politik. V prohlášení jsou uvedeny následující příklady:

  • Úřady v Indii a Turecku se chopily moci odstranit politický obsah ze sociálních sítí.
  • Zákonodárný sbor v Německu a Nejvyšší soud v Brazílii kriminalizují politické projevy.
  • V jiných zemích hrozí, že opatření jako irský zákon o „nenávistných projevech“, skotský zákon o zločinu z nenávisti, britský zákon o online bezpečnosti a australský zákon o „dezinformacích“ vážně omezí vyjadřování a vytvoří mrazivý efekt.

Snahy o kolaborativní cenzuru fungují také prostřednictvím jemnějších metod, jako jsou:

  • Filtrování viditelnosti, označování a manipulace s výsledky internetového vyhledávače.
  • Deplatformování a označování na sociálních sítích.

Deklarace dále říká, že jak odhalily soubory Twitter , technologické společnosti často provádějí cenzurní „moderování obsahu“ v koordinaci s vládními agenturami a občanskou společností. Deklarace varuje, že zákon Evropské unie o digitálních službách brzy tento vztah formalizuje tím, že poskytne data z platformy „prověřeným výzkumníkům“ z nevládních organizací a akademické sféry, čímž naše práva na projevy ponechají na uvážení těchto nevolených a nezodpovědných subjektů.

Někteří politici a nevládní organizace se dokonce zaměřují na end-to-end šifrované aplikace pro zasílání zpráv, jako je WhatsApp, Signal a Telegram. Pokud dojde k prolomení šifrování typu end-to-end, nezbudou nám žádné cesty pro autentické soukromé konverzace v digitální sféře.

(Související: Britský zákon o online bezpečnosti je v závěrečné fázi a představuje vážnou hrozbu pro naše soukromí a svobody )

„Pod rouškou prevence ublížení a ochrany pravdy je řeč považována spíše za povolenou činnost než za nezcizitelné právo,“ uvádí deklarace. Dodává, že „Otevřený diskurz je ústředním pilířem svobodné společnosti a je nezbytný pro to, aby vlády byly odpovědné, posilovaly zranitelné skupiny a snižovaly riziko tyranie.“

Signatáři vydávají varování, že v průběhu lidských dějin byly útoky na svobodu slova předstupněm útoků na všechny ostatní svobody. „Režimy, které narušovaly svobodu projevu, vždy nevyhnutelně oslabily a poškodily další základní demokratické struktury. Stejně tak elity, které dnes prosazují cenzuru, také podkopávají demokracii. Co se však změnilo, je široký rozsah a technologické nástroje, jejichž prostřednictvím lze cenzuru uzákonit.“

Svoboda slova je nezbytná pro zajištění naší bezpečnosti před zneužíváním moci ze strany státu – zneužívání, které historicky představovalo mnohem větší hrozbu než slova osamělých jednotlivců nebo dokonce organizovaných skupin. Z tohoto důvodu signatáři vyzývají k akci:

  • Vyzýváme vlády a mezinárodní organizace, aby plnily své povinnosti vůči lidem a dodržovaly článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv (dále jen „UDHR“).
  • Vyzýváme technologické korporace, aby se zavázaly chránit digitální veřejné náměstí, jak je definováno v článku 19 UDHR, a zdržely se politicky motivované cenzury, cenzury nesouhlasných hlasů a cenzury politického názoru.

Skupina žádá nás, širokou veřejnost, abychom se k ní připojili v boji za zachování našich demokratických práv. Legislativní změny nestačí, konstatují. „Musíme také od základu vybudovat atmosféru svobody projevu tím, že odmítneme atmosféru netolerance, která podporuje autocenzuru a která pro mnohé vytváří zbytečné osobní spory. Místo strachu a dogmatismu musíme přijmout bádání a debaty.

Westminsterskou deklaraci čtěte ZDE .

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *