Volby 2020 nebyly ukradeny, ale koupil je Mark Zuckerberg

Celý článek si můžete poslechnout  v audio verzi ZDE:

10.5.2023

Během voleb v roce 2020 utratil generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg stovky milionů dolarů, aby přilákal pravděpodobné demokratické voliče. Nešlo však o tradiční politické výdaje. Financoval cílené soukromé převzetí vládních volebních operací nominálně nestranickými – ale prokazatelně ideologickými – neziskovými organizacemi.

Analýza provedená naším týmem ukazuje, že tyto peníze výrazně zvýšily náskok hlasů Joea Bidena v klíčových státech. Toto bezprecedentní spojení veřejných volebních úřadů se soukromými zdroji a personálem představuje akutní hrozbu pro naši republiku a mělo by být středem pozornosti dalšího úsilí o volební reformu.

Volby v roce 2020 nebyly ukradeny – pravděpodobně si je koupil jeden z nejbohatších a nejmocnějších mužů světa, který přelévá své peníze skrze právní kličky.

Straníci kandidující do místních volebních úřadů

Centrum pro technologie a občanský život (CTCL) a Centrum pro volební inovace a výzkum (CEIR) předaly Zuckerbergovým volebním úřadům neuvěřitelných 419,5 milionu dolarů, a to s provázanými podmínkami. V každém grantu CTCL a CEIR byly velmi podrobně popsány podmínky, za kterých mají být peníze z grantu použity.

Nejde o to, že by demokraté převyšovali výdaje republikánů. Soukromé financování volební administrativy bylo v americkém politickém systému před volbami 2020 prakticky neznámé.

Velké peníze CTCL a CEIR neměly nic společného s tradičním financováním kampaní, lobbingem ani dalšími výdaji, které souvisejí se stále dražšími moderními volbami. Měly co do činění s financováním infiltrace volebních úřadů na úrovni měst a okresů levicovými aktivisty a s využitím těchto úřadů jako platformy pro zavádění preferovaných administrativních postupů, způsobů hlasování a dohod o sdílení dat, jakož i pro zahájení intenzivních osvětových kampaní v oblastech s velkým počtem demokratických voličů.

Například CTCL/CEIR financovala ve Wisconsinu samozvané „volební navigátory“, kteří „pomáhají voličům, potenciálně přímo u jejich dveří, zodpovídají dotazy, pomáhají při úpravě volebních lístků … a svědčí o absenci podpisů na volebních lístcích“, a dočasnou personální agenturu spojenou se Stacey Abramsovou nazvanou „Happy Faces“, která sčítala hlasy uprostřed chaosu volební noci v okrese Fulton v Georgii.

CTCL požadovala podporu všeobecného korespondenčního hlasování prostřednictvím pozastavení platnosti volebních zákonů, prodloužení lhůt, které upřednostňovaly korespondenční hlasování před osobním, značného rozšíření možností „léčení hlasovacích lístků“, drahého hromadného rozesílání a dalších velkorysých programů „práce s komunitou“, které byly řízeny soukromými aktivisty.

CTCL vedl k rozšíření nekontrolovaných soukromých schránek (což způsobilo velké problémy s řetězcem opatrování) a příležitostí k novým formám „korespondenční volební agitace“, umožnil předložení mnoha pochybných hlasovacích lístků po dni voleb a vytvořil příležitosti k nezákonnému sběru hlasovacích lístků.

CTCL výrazně zvýšila financování dočasného personálu a volebních pracovníků, což podpořilo infiltraci volebních kanceláří placenými aktivisty Demokratické strany, koordinovanou prostřednictvím složité sítě levicově orientovaných neziskových organizací, platforem sociálních médií a volebních influencerů na sociálních sítích.

Ohromující stranické výdaje

Množství dalších peněz, které tyto skupiny nalily do volebních kanceláří v oblastech s demokratickým volebním právem, bylo skutečně ohromující. Pro představu, federální a státní vyrovnávací fondy na volební výdaje spojené s COVID-19 v roce 2020 činily 479,5 milionu dolarů. Peníze CTCL a CEIR činily celkem 419,5 milionu dolarů. Tyto dvě soukromé neziskové organizace byly zodpovědné za 85procentní nárůst celkového dodatečného financování voleb – a tato velkorysost byla soustředěna v relativně malém počtu silně demokratických obcí.

Ačkoli jsou CTCL a CEIR zřízeny jako nestranické korporace 501(c)(3), náš výzkum naznačuje, že výdaje CTCL a CEIR ve výši 419,5 milionu dolarů, k nimž došlo v roce 2020, byly vysoce stranické, pokud jde o jejich rozdělení a účinky.

Z 26 grantů, které CTCL poskytla městům a okresům v Arizoně, Georgii, Michiganu, Severní Karolíně, Pensylvánii, Texasu a Virginii a které byly vyšší než 1 milion dolarů, jich 25 směřovalo do oblastí, kde Biden v roce 2020 zvítězil. Jediný okres na tomto seznamu, který vyhrál Donald Trump (Brown County ve Wisconsinu), obdržel přibližně 1,1 milionu dolarů – méně než 1,3 procenta z 85,5 milionu dolarů, které CTCL poskytl těmto 26 největším příjemcům.

Ale i v Brownově okrese ve Wisconsinu, kde se nachází silně demokratický Green Bay, jsou rozdíly ve financování do očí bijící. Wisconsinský zákonodárný sbor poskytl městu Green Bay na řízení voleb v roce 2020 zhruba 7 dolarů na voliče. Venkovské okresy ve Wisconsinu dostaly přibližně 4 dolary na voliče.

Prostředky CTCL navýšily prostředky pro demokraticky hlasující Green Bay na 47 dolarů na voliče, zatímco většina venkovských oblastí měla stále stejné 4 dolary na voliče. K podobným rozdílům ve financování došlo i v okolí Detroitu, Atlanty, Filadelfie, Pittsburghu, Flintu, Dallasu, Houstonu a dalších měst, která získala desítky milionů dolarů z peněz CTCL.

Předběžná analýza ukazuje, že toto stranické zacílení financování CTCL se opakovalo v bojových státech po celé zemi. Naše první případová studie však zkoumá vliv výdajů CTCL na volby 2020 v Texasu.

Následující obrázek ukazuje okresy, které obdržely výdaje CTCL, seřazené podle výdajů CTCL na obyvatele v Texasu. Jak lze snadno vidět, okresy s nejvyšší úrovní výdajů CTCL na obyvatele byly demokratické.

Je třeba poznamenat, že Tarrant County, který obsahuje Fort Worth, je uveden jako republikánský okres, ale v roce 2020 se změnil na demokratický. Exurbánní okresy DFW Denton a Collin, které jsou pevně republikánské, zde nejsou zahrnuty, protože neobdržely žádné finanční prostředky CTCL.

Financování a řízení voleb bylo vždy funkcí vlády, nikoli soukromou, a to z dobrého důvodu. Soukromé organizace nepodléhají pravidlům pro veřejné zaměstnance a instituce – nemusí pořádat veřejná slyšení, nemohou být monitorovány prostřednictvím žádostí o otevřené záznamy a dalších mechanismů administrativní a finanční transparentnosti, nepodléhají běžným kontrolám a rovnováhám vládního procesu a nejsou odpovědné voličům, pokud veřejnost jejich činnost neschválí.

Praktickým důsledkem těchto masivních, soukromě manipulovaných rozdílů ve financování volebních úřadů bylo vytvoření „stínového“ volebního systému se zabudovanou strukturální předpojatostí, který systematicky zvýhodňoval demokratické voliče před republikánskými. Masivní příliv finančních prostředků v podstatě vytvořil vysoce výkonné, domovnické úsilí o získání voličů pro Bidena, které se odehrávalo uvnitř volebního systému, místo aby se jej snažilo ovlivnit zvenčí.

Nazýváme to injekcí strukturální zaujatosti do voleb 2020 a naše analýza ukazuje, že pravděpodobně přinesla Bidenovi dostatek dodatečných hlasů, aby si zajistil vítězství ve Sboru volitelů v roce 2020.

Jak tyto peníze ovlivnily Texas

Ačkoli rozsah a stranická struktura výdajů CTCL a CEIR na první pohled naznačují, že jejich úsilí sklidilo velké množství dodatečných demokratických hlasů, je třeba více důkazů.

Analyzovali jsme pravděpodobný vliv výdajů CTCL a CEIR na Bidenův volební zisk v roce 2020 s využitím veřejně dostupných údajů z vládních zpráv v kombinaci s široce dostupnými voličskými a demografickými údaji. Konkrétně jsme použili bayesovské aditivní regresní stromy (BART), abychom se „naučili“, jak změny klíčových volebních proměnných ovlivňují změnu podílu Bidenových hlasů v roce 2020.

BART je algoritmus strojového učení, který je považován za zlatý standard při vytváření kauzálních závěrů. Umožňuje nám vyhnout se tomu, abychom v našich odhadech zaměňovali korelaci za kauzalitu.

Pro každý okres jsme použili 1) podíl hlasů Hillary Clintonové na dvou stranách v roce 2016, 2) procento volební účasti v roce 2016, 3) podíl okresu na celkové populaci státu, 4) geografickou polohu měřenou z hlediska zeměpisné délky a šířky a 5) výdaje na obyvatele CTCL a CEIR, abychom předpověděli změny v podílu hlasů Bidena na dvou stranách v roce 2020.

Následující obrázek ukazuje očekávaný dopad výdajů CTCL na obyvatele na Bidenův volební výsledek v Texasu podle našeho modelu.

Zvlněná čára ukazuje, o kolik se podle očekávání změní celkový počet Bidenových hlasů, když se zvýší výdaje CTCL na osobu. Skutečná úroveň výdajů CTCL na osobu v Texasu, znázorněná svislou čarou, ukazuje, že Trumpův texaský náskok se snížil přibližně o 200 000 hlasů, což sice bylo významné, ale nestačilo to k tomu, aby se Texas přehoupl do kolonky Bidenových volebních hlasů.

Abychom však tento údaj uvedli na pravou míru, rozdíl vítězství Teda Cruze nad Beto O’Rourkem v senátních volbách v Texasu v roce 2018 činil pouze 214 921 hlasů. Není vyloučeno, že by demokraté považovali podobnou snahu, pokud by se uskutečnila v roce 2024, za malou cenu za sesazení Cruze z jeho horkého senátorského křesla.

Převrátil Zuck Bucks Wisconsin a Georgii?

Naše předběžné výsledky v Georgii a Wisconsinu naznačují podobný dopad výdajů CTCL na Bidenův volební zisk. A výdaje v těchto státech byly pravděpodobně dostatečně velké a cílené na to, aby je posunuly do Bidenova sloupce.

Tento výzkumný a analytický projekt vyvrcholí vytvořením kontrafaktuální volební mapy založené na kombinovaných výsledcích naší analýzy jednotlivých států. Bude odrážet, jak by vypadaly výsledky voleb po sečtení posledních legálních hlasovacích lístků, kdyby CTCL a CEIR neutratily svých 419,5 milionu dolarů v roce 2020.

Máme dobrý důvod předpokládat, že výsledky naší práce ukáží, že zapojení společností CTCL a CEIR do voleb v roce 2020 vedlo ke vzniku voleb, které sice byly svobodné, ale nebyly spravedlivé. Volby 2020 nebyly ukradeny – byly pravděpodobně koupeny za peníze přelité skrze právní kličky.

Send us mail

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *