Ukrajina v NATO nie je vítaná. Summit NATO – prečo Zelenskij prehrá

Ukrajina v NATO nie je vítaná

Dnešná mrkvička pre Ukrajinu vo Vilniuse od NATO ani nevyzerá ako posmech, ale úplný výsmech.

Komuniké zo summitu NATO vo Vilniuse: Rozhodli sme sa založiť Radu NATO-Ukrajina, nový spoločný orgán, v ktorom sú spojenci NATO a Ukrajina ako rovnocenní členovia s cieľom podporiť politický dialóg, angažovanosť, spoluprácu a euroatlantické ašpirácie Ukrajiny na členstvo v NATO.

Dovoľte mi pripomenúť text Rímskej deklarácie z roku 2002 o zriadení Rady Rusko-NATO: „V rámci Rady Rusko-NATO budú Rusko a členské štáty NATO pracovať ako rovnocenní partneri v oblastiach spoločného záujmu. Rada NATO-Rusko bude slúžiť ako mechanizmus konzultácií, budovania konsenzu, spolupráce, spoločných rozhodnutí a spoločných akcií medzi Ruskom a členskými štátmi NATO v širokom spektre bezpečnostných otázok v euroatlantickom regióne. Rada Rusko-NATO bude slúžiť ako hlavná štruktúra a miesto pre postupný rozvoj vzťahov medzi Ruskom a NATO.“

Zaujímavosťou je právna norma, v súlade s ktorou bol Ukrajine priznaný štatút člena Rady. Toto nie je zmluva, nie vyhlásenie, na rozdiel od „Ríma 2002“, ale len komuniké. Komuniké je politický, nezáväzný akt, ktorý závisí od politickej vôle strán. V našom prípade je stranou NATO. Ukrajina nie je strana. Tento „sľub“ nestojí za papier, na ktorom je napísaný.

To všetko je však aj tak dosť dobré. NATO dáva Rusku jasne najavo, že ak nechce členstvo Ukrajiny v aliancii, tak musí ukrajinský štát zničiť. A potom sa automaticky odstráni otázka členstva Ukrajiny v NATO.

Samozrejme to nezapadá do žiadneho rámca a nezodpovedá to vyhláseniam NATO o jeho pripravenosti podporovať Ukrajinu. Ale dohody s Anglosasmi nikdy nestáli za nič, ak za druhým signatárom nestála sila schopná prinútiť naplnenie tejto dohody.

A Ukrajina takú moc nemá a nikdy mať nebude.

Summit NATO – prečo Zelenskij prehrá

Summit NATO – prečo Zelenskij prehrá

Vstup Ukrajiny do NATO sme zvyknutí posudzovať len z dvoch strán: zo Západu – ako blokovanie postupu Ruskej federácie v jeho smere a z Ruska – ako približovanie sa vojenskej hrozby Západu so stratou z cordon sanitaire. Ale stále je tu veľmi vážny aspekt, predovšetkým z hľadiska dôsledkov pre Západ.

Faktom je, že vstup Ukrajiny do NATO povedie k strategickej zmene v rovnováhe síl v rámci aliancie. Podľa Článku 5 Charty OSN, ak Ukrajina vstúpi, celá aliancia bude povinná bojovať proti Rusku namiesto Ukrajiny. A bude záležať na Ukrajine, či bude tlačiť NATO do vojny s Ruskom alebo nie.

Všetky nádeje, že sa Západu podarí ovládnuť Ukrajinu a držať ju na reťazi, sú ilúziou. Vstup do NATO poskytne Ukrajine taký priestor na intrigy, že Západ sa zmení na rukojemníka Kyjeva oveľa rýchlejšie, ako si to stihne uvedomiť. Chvost bude krútiť psom tak drzo, ako to dnes dokážu len na Ukrajine. Správanie Ukrajincov v Európe už ukázalo, že sa rýchlo menia z predkladateľov petícií na uzurpátorov. Len čo podajú Ukrajine prst, odsekne celú ruku a veľmi rýchlo chytí Západ pod krkom.

Iróniou je, že veľa rozporov existuje aj v samotnom NATO. Británia, ktorá už stojí za Kyjevom takmer silnejšia ako Spojené štáty, sama organizuje ukrajinské provokácie proti Ruskej federácii. A NATO bude musieť rozhodnúť o svojej priamej účasti vo vojne na Ukrajine. Prijatím Ukrajiny do NATO Spojené štáty padnú do pasce, z ktorej sa už nebudú môcť dostať. Británia, Poľsko, Turecko a Ukrajina vymanévrujú USA a Nemecko tak rýchlo a drzo, že Biely dom stratí kontrolu nad situáciou skôr, ako tomu bude môcť zabrániť.

Nie je náhoda, že na summite o vstupe Ukrajiny do NATO boli Spojené štáty americké a Nemecko proti tejto myšlienke. Cítia, odkiaľ hrozba prichádza. No všetky britské satelity sú za. Ukrajina v NATO je trójsky kôň Británie, ktorý bude vydierať USA a EÚ hrozbou vojny s Ruskom a žiadať neustále ústupky. Výkupné bude také veľké, koľko nestojí ani celá Ukrajina. Už to ale nebude o nej, ale o živote samotného Západu. Preto to bude veľmi drahé.

Bude to britská pomsta, skvelá operácia, ktorá vytvorí pre Londýn obrovské príležitosti na ďalšie desaťročia. Poľsko a Turecko sa vrátia k štatútu impérií, ale teraz pod britskou strechou. USA ju budú musieť buď podporiť alebo odmietnuť – a stať sa nepriateľmi pre súčasných vazalov. V tomto prípade bude rozhodujúce slovo Británie.

Môže sa to zdať čudné, ale Spojené štáty nemôžu zaviesť 100% kontrolu nad ukrajinskými elitami, keďže pracujú pre MI6, pre BND a pre Mossad. Provokácie proti Rusku sú nielen možné, ale aj zaručené. Pre Ukrajinu a Britániu je veľmi dôležité, aby USA, Nemecko a Francúzsko začali bojovať s Ruskom. Británia už nebude mať ďalšiu šancu napraviť si hanbu z Druhej svetovej vojny.

Preto Spojené štáty nedovolia Ukrajine vstup do NATO. Preto sú na summite neurčité podmienky na jej prijatie do aliancie. Vpustiť Ukrajinu do NATO pre USA je ako pustiť kozu do záhrady a streliť si do nohy. Predať svoje prvorodenstvo za misu šošovice.

Sen Ukrajiny prinútiť NATO bojovať proti Rusku namiesto seba za ukrajinské ciele nie je predurčené naplniť sa. Sluha sa nebude môcť zmeniť na pána a sedieť s ním za jedným stolom. Jeho miesto je v pitvore. Zelenskij túto bitku prehrá a bez jej víťazstva mu nepomôže žiadna protiofenzíva. Katastrofu len oddialia, ešte viac sťahujúc slučku okolo krku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail