VIDEO: Kolektivní západ již začal věšet Zelenského, a proto vidíme na frontě kolaps ukrajinské ofenzívy! Jurij Podoljaka na ruské televize rovněž uvedl, že Ruská armáda pozabíjela v rozbombardovaném Staromajorsku všechny ukrajinské vojáky, kteří vesničku s velkými oslavami na pár hodin obsadili! Ukrajina se pokoušela vylepšit si pozici před chystaným vyjednáváním s Ruskem, ale namísto toho vznikla patová situace!

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Ruský analytik Jurij Podoljaka poskytl pro 1. kanál ruské televize rozhovor a analýzu o situaci na frontě a informace to jsou skutečně zásadní. Jen pár hodin po triumfálním oznámení ukrajinských médií, že AFU dobyla vesnici Staromajorsk v tzv. šedé zóně frontové linie, došlo opět k očekávanému a již standardnímu scénáři. Podle Podoljaka byla ukrajinská jednotka ve Staromajorsku pobita a pozabíjena a rozbombardovaná vesnička je znovu prázdná.

Podle ruských vojenských zdrojů ukrajinští vojáci se nestihli stáhnout a ruská artilérie je pozabíjela. Podobný scénář proběhl ve vesnici Rabotino, ale tam se Ukrajinci stačili z vesnice stáhnout. Jak uvedl Podoljaka, udržení těchto vesnic nemá operativní význam, když ofenzíva AFU nepostupuje vpřed. Tyto vesnice nelze udržet, protože jsou zaměřeny ruským dělostřelectvem a termobarickými raketomety, které “dezinfikují” prázdné vesnice v zóně “nikoho”, tedy v úseku frontových linií obou armád

1.8.2023

Kyjev potřeboval o víkendu nějakou pozitivní zprávu pro české, slovenské a polské politiky, aby mohli svým občanům konečně servírovat zprávy o nějakém úspěchu AFU. Proto není náhoda, že všechna média v těchto zemích hromadně informovala o dobytí Staromajorsku, malé a rozbombardované vesničky bez strategického významu. Kyjev potřebuje nějaké pozitivní zprávy, nějaké informace o úspěchu, o dobytí nějakého klíčového bodu, ale ani 2 měsíce po zahájení ofenzívy nedošlo k posunu ukrajinské armády do týlu ruských vojsk.

Ukrajincům se podařilo narušit 1. ze čtyř obranných linií v Záporoží, které tvoří tzv. vrstvenou Surovikinovu linii. Jenže nepodařilo se jim průlom 1. linie udržet a byli vrženi zpět. Posledních 5 dní probíhá druhý pokus, tzv. druhá vlna pokoušející se o průlom 1. linie. Ukrajinští vojáci ví, že je to beznadějný a nadlidský úkol, který nejde splnit. Vzrůstají proto dezerce ukrajinských vojáků a Zelenský má pistoli nachystanou. Pistoli od přítele Petra Pavla, gravírovanou CZ-75. Ofenzíva bez výsledku bude mít pro Zelenského dohru.

Když to v Záporoží nejde prorazit, zkusíme to přes Dněpr nedaleko Kachovky

Zelenský proto začal znovu fantazírovat o tom, jak ukrajinská armáda překročí Dněpr a bude postupovat na Krym. Prý se jedná o nový plán, který má obejít neprostupnou Surovikinovu ruskou obrannou linii. Ukrajinská armáda by se prý na západě po toku Dněpru v okolí zničené vodní nádrže Kachovka mohla pokusit o hlavní ofenzivní směr, čímž by obešla opevněné ruské linie v Záporoží, jenže tento pokus by se rovnal sebevraždě. Prostor okolo Kachovky je bahenní past, protože celý Cherson v dané oblasti je plný mokřadů a i když suchým korytem zničené přehrady by bylo možné projet, oblasti dál od řeky jsou poseté mokřinami a jílovým podložím.

Zelenský bude skládat účty Jensu Stoltenbergovi, gen. tajemníkovi NATO

Protržená hráz Kachovky sice vymlela a odnesla ruská minová pole podél řeky, ale Ruská armáda nepokládá mini klasickým způsobem kopáním a zahrabáváním min, ale používá tzv. salvovou pokládku minových polí pomocí raketově pokládaných min. Ruská armáda k tomu používá MLRS raketový systém Tornado-S, který je odvozen od běžného salvového raketometu BM-30 Smerch.

Celý prostor okolo Kachovky byl podle ruského generálního štábu znovu důkladně zaminován krátce poté, co klesla a ustoupila záplavová voda po protržení přehrady. Pro Kyjev je ale myšlenka obejití neprostupné Surovikinovy linie v Záporoží lákavá, ale uvnitř generálního štábu AFU je proti tomu velký odpor. Těžké tanky Leopard a vozy Bradley by v měkkém jílovém podloží a mokřadech Chersonské oblasti zapadly. Pojďme si ocitovat, co Jurij Podoljaka řekl ruské televizi.

Jurij Podoljaka pro ruskou televizi

Den D, který se v ukrajinských médiích objevuje už asi dva měsíce. Tedy od chvíle, kdy první vlna ofenzivy poprvé selhala. To znamená, že to bylo 4. června, kdy začali, že? A skoro dva měsíce potom začali s tímto trikem, že teď jsme ve druhé vlně, překročíme Dněpr a půjdeme. No obvykle se v takových případech vždycky snažíte nepřítele zmást, když už se chystáte překročit Dněpr nečekaně. No, neměli byste o tom mluvit otevřeně. Tím spíš, že skutečně překročit Dněpr je dobrodružství, a to i s ohledem na naši převahu ve vzduchu a nevyřešené problémy s jejich drony a obrovské problémy protivníka s našimi drony. No, je to sebevražda. Jestli do toho půjdou, tak to jenom uvítám, ale samozřejmě že do toho nepůjdou, existují zpravodajské zprávy, že převádějí rezervy z tohoto směru do Záporoží, soudě podle toho, co dneska vidím na frontě, tak se jim nepodařil další pokus o protiofenzívu.

Nemluví o tom, že se to nepodařilo ani s velkým množstvím techniky a sil, které přitáhli za posledních pět dní k této ofenzívě, může to zmařit další pokus. Ale jediným taktickým a dočasným úspěchem pro ně bylo dobytí Staromajorsku, ale podle informací byli včera odtamtud vybiti. A i ty pozice, které opustili naši hoši v oblasti Rabotino, to znamená na Orechovském směru, včera část pozic Ukrajinci opustili, Protože je velmi drahé je udržet, a pokud nepostoupíte dál, nemá to operativní smysl. A všechny ostatní útoky tady byly také odraženy. Takže protiofenzíva se nezdařila. Jak můžou změnit situaci, upřímně řečeno, nevím. Myslím, že Zelenský to neví, ani jeho štáb to neví, protože jim docházejí síly. Naše jednotky postupně přebírají iniciativu na nových místech.

Když se podíváte, kdo dneska postupuje a kdo se brání, tak my postupujeme víc. Víte, nepřítel postupuje a my postupujeme více, takže je tu další problém nepřítele ve směru na Svatovo. Takže naši kluci postoupili v jiném prostoru a vytvořili hrozby na jiném směru a tady se jim (Ukrajincům) postupně jejich fronta rozpadá. Už to praská, sláva Bohu a nic nenasvědčuje tomu, že by nám docházely rezervy. A už to vedlo k mnohem většímu výsledku, než vám přinese měsíc a půl nebo dokonce dva měsíce protiofenzívy na jihu. A ještě mají problémy i u Artěmovska. Chtěli rovněž obsadit toto město, chtěli ho vzít zpátky pod svou kontrolu.

Tři měsíce byli v ofenzivě, ještě dříve, než začali bitvu na jihu, my jsme už v květnu konečně zaútočili na poslední výšinu a oni už zahájili ofenzívu, snažili se město obklíčit. Za tři měsíce postoupili. Trochu postoupili. Ale celkově nevyřešili hlavní problémy. Takže svojí protiofenzivou a obrovskými ztrátami byli přemoženi. Dostali se do strategické patové situace s velkou perspektivou ruské ofenzivy, a dokud ruská armáda postupuje, je jasné, že umí postupovat přinejmenším lépe než Zelenského armáda.

-Co budou dělat, Juriji Ivanoviči, protože jsou zahnáni do kouta.

V případech, jako je mezi námi, když jsi zahnaný do kouta, tak se oběsíš. Ano, Zelenský a oběsit se, ale to znamená, že jste opravdu na dně, jako když vám partneři řeknou, abyste zahájil ofenzívu, uvědomíte si, že je to sebevražda, oni ale ofenzívu nemohou zvládnout. Je to opravdu patová situace. V šachu se tomu tak říká.

-Zelenský se nevěší, to na Západě se začínají takto věšet.

-Chtěl jsem se zeptat, jak zareaguje západ? Pověsí ho?

No, oni už ho věší, proto ženou ukrajinskou armádu do ofenzivy, zřejmě chtějí dosáhnout alespoň nějakých výsledků, aby na tomto pozadí tu válku ukončili a přistoupili k jednání. Oni už naznačují, že jednání jsou nevyhnutelná, že teď nějak posuneme tu frontu o kousek dopředu a dokončíme tu válku, abychom nějakým způsobem získali kus ukrajinské země a pak ji dotlačili do NATO a tak dále. Už se mluví o nuancích. Nicméně oni zřejmě těmito akcemi nevěří ve vítězství AFU a chtějí si teď co nejvíce vylepšit pozice před jednáním a za tím účelem hodlají nasadit desetitisíce ukrajinských vojáků a jsou připraveni to udělat a donutit k tomu Zelenského. Proto tyto akce.

-Ale oni vidí, že postupujeme směrem na Svatovo, Kremensk a Kupjansk, ale jak jste nám dříve řekl, ještě jsme nezačali naši ofenzívu.

-Ne, ještě jsme nezačali, říká náš prezident.

Zelenský oddaluje za každou cenu vyjednávací stůl, protože ten bude pro Ukrajinu a celý kolektivní Západ znamenat kapitulaci

Ano, přesně tak. Velení ukrajinské armády nevěří v ofenzívu a v oficiálně deklarované cíle o pochodu na Krym. Toto je snaha o vylepšení vyjednávací pozice, přičemž ta vyjednávání budou pro Ukrajinu tak těžká, že jenom myšlenka na obrysy takových jednání nahání Zelenskému hrůzu při pomyšlení, kolika desítkám tisíc otců od rodin Zelebuben ukradl a zabil syna na frontě.

V beznadějné válce proti Ruské armádě, ve válce, která teď končí u jednacího a de facto kapitulačního stolu s Rusy, budou otcové připraveni své mrtvé děti pomstít a půjdou Zelenskému po prohrané válce po krku. Ukrajina ztratí území definitivně. Západní partneři spolu s Ukrajinou zažijí největší porážku od II. sv. války, protože západ bude na straně poražených, i když oficiálně na Ukrajině žádná armáda NATO nebojovala.

Ponurá nálada – Zelenský s generálem Syrským a vojáky. Válka brzy skončí u stolu a na druhé straně budou sedět Rusové s širokými úsměvy

Jenže proxy armáda Ukrajiny byla plnohodnotnou náhradou, která ale nesplnila cíle a úkoly, a to ani přes mamutí dodávky zbraní, munice a především peněz. Pád Zelenského s sebou smete i evropské politiky, od kanálu La Manche až po Humenné. Poválečná kocovina přivede k moci nové politické reprezentace, více založené na realpolitik koncepci.

Nedojde k odpojení od NATO a USA, to nikoliv, ne tak rychle, ale dojde k obnově myšlenky na vznik Evropské armády, protože se ukáže, že NATO na Ukrajině selhalo, a to se stane velice vítanou záminkou pro Paříž a Berlín pro nastartování nových diskusí o vzniku Evropské armády, což bude proces zániku NATO v Evropě. A možná, ale jen opravdu možná, to bude i s požehnáním staronového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

-VK-

Šéfredaktor AE News

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *