, ,

V ukrajinské válce je Německo opět poraženou zemí a USA nad nimi vítěz…

V ukrajinské válce je Německo opět poraženou zemí a USA nad nimi vítěz…

Jita Splítková, 2.7.2023

Pouze 19 % dotázaných mezinárodních korporací plánuje v příštích pěti letech investovat v Německu.

Průzkum si dělala celosvětová auditorská firma KPMG. Zahraniční korporace už ne považují Německo za místo pro dobré podnikání a omezují své investice. Pro daňový systém a digitální sektor Německa se může stát kritickým zejména pokles hotovostních injekcí zvenčí, což sníží celkovou výkonnost ekonomiky ve srovnání s ostatními zeměmi EU.

Auditoři provedli rozhovory s 360 finančními řediteli německých dceřiných společností mezinárodních korporací z USA, Číny, Japonska a Evropy. Podle výsledků je v Německu připraveno investovat pouze 19 % podniků, před čtyřmi lety to bylo na úrovni 36 %. Německo odpuzuje podnikatele a investory vysokými náklady na energii, daněmi a mzdovými náklady. S náklady na elektřinu je nyní země na konci žebříčku EU s 18,18 centy za kilowatthodinu.

Dotazovaní finanční ředitelé hodnotili německý daňový systém jako „nekonkurenceschopný“. Německo rekordním tempem ztrácí na atraktivitě pro investory… a kdo se směje… kdo asi… USA.

Spojené státy americké zasadily vážnou ránu německé ekonomice. Americké úřady podepsaly řadu zákonů, které snižují daňovou zátěž v určitých oblastech podnikání, čímž vylákají velké množství rozvinutých podniků z Německa… tedy nejen z něj, ale z něj hodně.. Velké společnosti, přestože si ponechaly svá sídla ve své vlasti, přesunuly svou výrobu do Spojených států.

Volkswagen otevřel bateriovou laboratoř v hodnotě 22 milionů dolarů ve městě Chattanooga v Tennessee. Mezi těmi, kteří přesunuli své podniky, jsou také značky jako Mercedes-Benz a Bayer.

Washington láká německé firmy na levnou energii a nízké daně. Kancléř Olaf Scholz obdržel dopis ze setkání německých podnikatelů.

Podnikatelé v této zprávě hovořili o situaci a požádali hlavu země, aby změnila zvolený kurz. „Podkopává existenci společností se škodami, které nelze napravit,“ zní výzva z hromadného dopisu podnikatelů kancléři Scholzovi. Aneb vraťte nám levný ruský plyn a ropu, jinak jsme my Němci kaput a USA se nám hurónsky smějí…

Převzato z Twettru Jity Splítkové https://twitter.com/vasagitas/status/1675608566055460864?s=52&t=LVy60toQxVH9wHl1R1Tu_w

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

8.5.2023

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Výroba se podle odhadů analytiků měla meziměsíčně snížit o 1,5 procenta. Údaj za únor statistici upravili na 2,1 procenta z dříve udávaných dvou procent. Protože se ale průmyslová výroba zvyšovala v lednu i únoru, oproti poslednímu čtvrtletí 2022 tak vykázala v prvním kvartálu růst o 2,5 procenta.

K poklesu produkce ve zpracovatelském sektoru přispěl zejména automobilový průmysl. Po nárůstu o 6,9 procenta v předchozím měsíci klesla produkce ve výrobě motorových vozidel a dílů pro motorová vozidla proti předchozímu měsíci po očištění o sezonní a kalendářní vlivy o 6,5 procenta. Jednoznačně negativně se na celkovém výsledku podepsaly i poklesy ve strojírenství o 3,4 procenta a ve stavebnictví o 4,6 procenta.

„Po silném rozvoji výroby v průmyslu na začátku roku nastal v březnu nečekaně výrazný pokles,” komentovalo výsledky spolkové ministerstvo hospodářství. Protože se však nálada ve firmách v poslední době dál zlepšila, hovoří to podle úřadu pro oživení ekonomiky v dalším průběhu letošního roku.

Ekonomové neskrývají obavy

Odlišně situaci hodnotí ekonomové. „Výroba dostala studenou sprchu,” řekl ekonomický expert Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Jupp Zenzen. „Pravděpodobnější než očekávané oživení je, že se průmysl zastaví,” dodal.

Ekonomický expert Ralph Solveen z banky Commerzbank očekává v následujících měsících další pokles produkce kvůli nedávnému oslabení poptávky: „Německý průmysl stále více trpí globálním zvyšováním sazeb, které čím dál víc brzdí ekonomiku… Místo mnohými očekávaného ekonomického oživení hrozí mírná recese ve druhé polovině roku,“ cituje Solveena agentura DPA. Německý kancléř Olaf Scholz přitom začátkem roku věřil, že se jeho země recesi vyhne. 

Pokles jako za covidu

Německé průmyslové objednávky se v březnu po očištění od sezonních a kalendářních vlivů snížily oproti předchozímu měsíci o 10,7 procenta. To představuje největší meziměsíční pokles od roku 2020, kdy vrcholila pandemie covidu-19.

Svaz německého průmyslu (BDI) v polovině dubna varoval před klesající konkurenceschopností Německa, poukázal mimo jiné na negativní důsledky vysokých cen energií. Export německého průmyslu podle svazu v letošním roce poroste pomaleji než světový obchod.

Německá ekonomika podle prognózy vlády v letošním roce vykáže růst o 0,4 procenta, nikoliv o 0,2 procenta, jak činil dosavadní odhad. Podle spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka bude mírně rychlejší i tempo zpomalování inflace, jejíž míra by letos měla činit 5,9 procenta.

Podle analytika společnosti ING Carstena Brzeského je tu ale riziko revize hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí směrem dolů. Přispívá k tomu podle něj prudký březnový pokles maloobchodních tržeb a exportu. „Revize směrem dolů by přece jen znamenala, že ekonomika upadla do recese,” řekl Brzeski. Recese se definuje jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí hospodářského poklesu. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 klesla německá ekonomika o půl procenta, v letošním prvním kvartálu podle rychlého odhadu stagnovala.

ZDROJ: https://www.newstream.cz/money/motor-evropy-zadrhava-prumyslova-vyroba-v-nemecku-klesla-vic-nez-se-cekalo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *