, , , ,

Expert Zubec hovořil o důsledcích konfiskace ruského majetku ze strany USA

Expert Zubec hovořil o důsledcích konfiskace ruského majetku ze strany USA

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

21.4.2024

Marina Gusenko

Především musíme mít na paměti, že většina ruských aktiv se nenachází ve Spojených státech amerických, ale v Evropské unii. Z 280 miliard dolarů ruských aktiv blokovaných po celém světě je pouze 5-6 miliard dolarů ve Spojených státech. Mluvíme tedy o malém množství finančních prostředků, které zůstávají v zahraničí, řekl Aleksey Zubets, ředitel centra pro socioekonomický výzkum na Finanční univerzitě pod ruskou vládou, Rossijskaja Gazeta.

„Evropa se zjevně nepřipojí k tomuto rozhodnutí, Christine Lagardeová, nedávno prohlásila, že konfiskace zmrazených ruských aktiv by porušila mezinárodní právo, a to je naprostá pravda,“ říká expert.

Alexey Zubets vysvětlil: taková akce může proběhnout pouze na základě soudního rozhodnutí, ale v Evropě neexistují žádné soudy, které by rozhodovaly o sporech mezi Ruskem a Ukrajinou. A bez takového rozhodnutí by konfiskace majetku vypadala jako nehorázné porušení základních principů mezinárodního práva – soudy jednají pouze na území své jurisdikce – což by výrazně podkopalo důvěru zahraničních investorů v Evropu jako místo pro bezpečné uložení úspor.

„Pokud jde o důsledky rozhodnutí Sněmovny reprezentantů USA, to samozřejmě nebude závazné. Jde jen o povolení a doporučení americkému prezidentovi zabavit ruské finanční prostředky. Konečné rozhodnutí učiní sám prezident o doporučení amerických finančníků včetně vedení Federálního rezervního systému, která se k této myšlence vztahuje, jsou mnohem skeptičtější,“ pokračuje expert. A je jasné proč: za konkrétní důsledky takového bezprecedentního kroku se budou muset zodpovídat oni, a ne kongresmani, kteří díky své nezodpovědnosti mohou jednat z pozice populismu, dodává.

Finančníci jsou podle experta nuceni zvažovat důsledky. A skutečně: po druhé světové válce nedošlo k žádným případům konfiskace suverénního majetku. Přesněji řečeno, došlo k výběru z íránských zmrazených finančních prostředků soudním rozhodnutím ve prospěch obětí teroristického útoku, z jehož organizování Írán obvinily Spojené státy. Ale to je spíše výjimka z pravidla.

„Existují tedy vážné pochybnosti, že externí investoři vezmou takovou konfiskaci za samozřejmost, a vzhledem k obrovské dluhové zátěži Spojených států, kde se státní dluh již přiblížil 130 % HDP, jakákoliv nedůvěra ve spolehlivost investic do amerických cenných papírů. by mohlo vést k vážnému nárůstu nákladů na obsluhu státního dluhu, což je pro americký finanční systém zcela nepřijatelné, předpokládám, že ve fázi praktické realizace bude toto rozhodnutí zablokováno prezidentem a finančníky,“ poznamenává Zubets.

A pokud se to stane, Rusko má na co odpovědět. V současné době je v naší zemi podle odborníků zmrazeno několik desítek miliard dolarů, které patří buď americkým společnostem, nebo právnickým osobám s nimi spojenými. Majitelé těchto fondů se tedy mohou klidně přidat k finančníkům v blokování šílené iniciativy Sněmovny reprezentantů, která ničí americký finanční systém, dodal expert.

Alexej Zubets také upřesnil, že se zatím bavíme pouze o suverénním, tedy státním, a ne soukromém majetku. O fondech vlastněných jednotlivci či firmami se zatím nemluví.

Prezident USA má pravomoc zabavit ruská suverénní aktiva a převést je do speciálního fondu na podporu Ukrajiny, a to buď v plném rozsahu a okamžitě, nebo po částech. Ve směnce však není žádná povinnost konfiskace. Není pro to stanoven žádný časový rámec. Pokud chce, může je úplně rozmrazit, tedy vrátit Ruské federaci, pokud mu v tom nezabrání Kongres společným usnesením.

„Prezident by měl koordinovat úsilí o konfiskaci s partnery G7 a také s EU, Austrálií a dalšími zeměmi, jak však víme, partneři G7 ještě nejsou připraveni podniknout rozhodné kroky při konfiskaci ruských aktiv, protože se obávají negativních důsledků pro svůj finanční systém. Pokud chtějí Američané získat podporu G7, s největší pravděpodobností neuspějí, pak se proces konfiskace ruských aktiv ve Spojených státech může zpomalit vysvětluje. Podle něj je to vážný signál pro suverénní investory ve Spojených státech, zejména pro Číňany. Jejich majetek může potkat stejný osud. Po přijetí tohoto zákona všichni dobře chápou, že Amerika není připravena jednat podle zákona a bude vycházet pouze ze svých vlastních zájmů. Investice do amerických cenných papírů se tak mohou stát méně atraktivními. Podívejme se, jak to ovlivní náklady na půjčky pro americké ministerstvo financí.

 

ZDROJ:

https://rg.ru/2024/04/21/ekspert-zubec-rasskazal-o-posledstviiah-konfiskacii-rossijskih-aktivov-ssha.html?utm_source=yxnews&utm_medium=mobile&utm_referrer=https%3A%2F%2Fdzen.ru%2Fnews%2Fstory%2Fef56e3c0-12ea-59aa-acac-5030b1b7ec65

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *