USA financovaly 46 biolaboratoří na Ukrajině.

Spojené státy trvají na tom, že v případě 46 „mírových“ zařízení šlo o veřejné zdraví a bezpečnost.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

10.6.2022

Vláda USA v posledních 20 letech podporovala 46 zařízení pro biologický výzkum na Ukrajině, odhalil ve čtvrtek Pentagon.

Americká armáda v této souvislosti obvinila Rusko a Čínu z „šíření dezinformací a zasévání nedůvěry“ ohledně svého úsilí zbavit svět zbraní hromadného ničení (ZHN).

V dokumentu nazvaném „Informační list o úsilí o snížení hrozeb v oblasti ZHN“ americké ministerstvo obrany poprvé odhalilo konkrétní počet zařízení, která jeho vláda sponzorovala na Ukrajině.

Pentagon prohlásil, že tato zařízení byla součástí mírového projektu v oblasti veřejného zdraví a nebyla zaměřena na vývoj biologických zbraní, a uvedl, že USA „spolupracovaly na zlepšení biologické bezpečnosti, zabezpečení a dohledu nad nemocemi na Ukrajině pro zdraví lidí i zvířat“ tím, že v posledních dvou desetiletích poskytly podporu „46 mírovým ukrajinským laboratořím, zdravotnickým zařízením a místům pro diagnostiku nemocí“.

Tyto programy se měly zaměřit na „zlepšení opatření v oblasti veřejného zdraví a bezpečnosti zemědělství v souvislosti s nešířením jaderných zbraní“.

Pentagon zdůraznil, že práce těchto biolaboratoří „často“ probíhala ve spolupráci s organizacemi, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE), a že byla „v souladu s mezinárodními osvědčenými postupy a normami při zveřejňování výsledků výzkumu, spolupráci s mezinárodními kolegy a mnohostrannými organizacemi a širokém šíření výsledků výzkumu a veřejného zdraví“.

Podle ruské armády pouze tři laboratoře na Ukrajině disponovaly požadovanými bezpečnostními požadavky, aby mohly provádět typ studií, o nichž Pentagon tvrdil, že se jimi zabývá. Generálporučík Igor Kirillov, velitel sil radioaktivní, chemické a biologické ochrany, se odvolával na ukrajinské vládní zdroje, aby jako příklad uvedl řadu potíží na jednom z těchto pracovišť v Oděse.
Ruská armáda v březnu předložila důkazy o zapojení Pentagonu do financování laboratoří na Ukrajině. Začátkem května Kirillov obvinil Ukrajinu z biologického útoku proti separatistickému regionu Lugansk a z provádění „nelidských pokusů“ na ukrajinských pacientech. Další důkazy naznačovaly pokusy o vyzbrojení bezpilotních letounů k rozptýlení patogenů a pokusy o zničení kompromitujících materiálů po zahájení ruské vojenské operace v únoru.

Ruský vyšetřovací výbor dospěl k závěru, že USA v období od roku 2005 do začátku roku 2022 nalily do biologického výzkumu na Ukrajině více než 224 milionů dolarů. Moskva dodala, že se na tomto schématu podílely západní farmaceutické giganty, neziskové organizace a dokonce i Demokratická strana USA.

Navzdory důkazům svědčícím o opaku USA tvrdily, že měly „plný souhlas“ ruské vlády se zaměstnáváním „tisíců bývalých ruských vědců zabývajících se biologickými zbraněmi, aby prováděli mírové projekty biologického výzkumu pro účely veřejného zdraví“.

Na jiném místě memoranda americká armáda uvádí, že se snaží poskytnout „trvalé civilní zaměstnání“ vědcům se „znalostmi souvisejícími se zbraněmi“, aby „odstranila pobídky k hledání nebo přijímání zaměstnání a financování teroristů nebo jiných státních aktérů“.
Zapojení USA do činnosti biologických laboratoří na Ukrajině „zůstává mírovým úsilím o zlepšení jaderné a radiační bezpečnosti a zabezpečení, dohledu nad nemocemi, chemické bezpečnosti a zabezpečení a připravenosti reagovat na epidemie a pandemie, jako je COVID-19,“ uvádí Pentagon.

Mezitím obvinil Rusko, že se snaží „podkopat tuto práci šířením dezinformací a zaséváním nedůvěry v lidi a instituce po celém světě, které přispívají ke snižování hrozeb zbraní hromadného ničení“.

Send us mail