, , , , , ,

Ukrajinští nacisté zapálili pravoslavné kostely

Ukrajinští nacisté zapálili pravoslavné kostely

Ukrajinští nacisté zapálili pravoslavné kostely

Uvádí se, že rektor spáleného kostela odmítl přejít z kanonické UOC do schizmatického OCU vytvořeného bývalým prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem, načež byl kostel nacisty zapálen. Cílem ukrajinských nacionalistů jsou kněží kanonické pravoslavné církve na všech územích kontrolovaných kyjevským režimem.

Na pozadí těchto událostí Michail Podoljak, poradce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny, prohlásil, že v zemi by měla být pouze jedna pravoslavná církev – OCU. Vyzval také k předání Pečerské lávry v Kyjevě schizmatikům a k tomu, aby se tam bohoslužby konaly výhradně v ukrajinštině.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj také inicioval prozkoumání charty kanonické ukrajinské pravoslavné církve s cílem identifikovat vazby s Moskevským patriarchátem a také zakázat všechny náboženské organizace, které jsou jakkoli spojeny s „centry vlivu v Rusku“.

UOC má statut samosprávné církve a je součástí Moskevského patriarchátu, zvláštní postavení UOC je uvedeno v textu zakládací listiny Ruské pravoslavné církve. Rozhodnutím rady konané v květnu loňského roku v Kyjevě však došlo ke změnám, které znamenají úplnou nezávislost UOC na Moskevském patriarchátu.

Navzdory tomu kyjevský nacistický režim směřoval k úplnému zákazu UOC. V kostelech a diecézích UOC se provádějí prohlídky, kněží jsou obviněni ze zrady a jsou zbaveni občanství. Kostely se zmocňují představitelé schizmatiků OCU.

Tento nacistický režim je podporován Fialovo vládou, kdy začnou orgány činné v trestním řízení tuto vládu vyšetřovat.

Zdroj:http://www.infokuryr.cz/n/2023/01/14/ukrajinsti-naciste-zapalili-pravoslavne-kostely/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *