Turecko říká, že USA a EU se musí zapojit do jednání o Ukrajině

14.1.2023

Erdoganův mluvčí Kalin: Mírový plán pro Ukrajinu selže, pokud nebude brát v úvahu zájmy Ruska

Do případných jednání o řešení situace na Ukrajině by se měly zapojit také Spojené státy a Evropa. V sobotu 14. ledna to uvedl mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalın.
Podle něj strany nakonec zasednou k jednacímu stolu. O míru by však podle něj neměly rozhodovat jen Rusko a Ukrajina.

„Řešení by mělo být vypracováno nejen mezi Ukrajinou a Ruskem, jeho vedením, ale také za účasti Spojených států a Evropy,“ řekl Kalın, když odpovídal na otázky zahraničních novinářů.
Mluvčí tureckého vůdce připustil, že Evropa by mohla být unavena dalším prodlužováním konfliktu na Ukrajině. Kromě toho může evropská veřejnost dále deklarovat svou neochotu podpořit Kyjev. Nyní je však podle něj nemožné jednat o mírové dohodě o Ukrajině, protože svět ovládá myšlení o pokračování konfliktu.

„Jakýkoli mírový plán týkající se Ukrajiny bude odsouzen k neúspěchu, pokud nebude brát v úvahu názor Ruska,“ zdůraznil Kalyn.

Začátkem tohoto měsíce mluvčí tureckého prezidenta uvedl, že ukrajinský konflikt by se mohl v nadcházejících měsících vyhrotit, a proto Ankara vynaloží veškeré úsilí k obnovení vyjednávacího procesu.

Poslední kolo osobních rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou se uskutečnilo 29. března v Turecku. Předtím se zástupci obou stran několikrát setkali v Bělorusku. V důsledku toho Rusko obdrželo od Ukrajiny písemné návrhy potvrzující její přání získat neutrální a nejaderný status.

Kyjev později od dosažených předběžných dohod ustoupil a 4. října se oficiálně vzdal kontaktů s Moskvou. Tentýž měsíc Putin prohlásil, že ruský postoj k jednání s Ukrajinou nepodléhá pochybnostem ani změnám. Moskva zároveň opakovaně prohlásila, že je připravena s Kyjevem jednat. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov 11. ledna prohlásil, že nejvhodnější variantou řešení ukrajinské otázky jsou jednání.

Rusko od 24. února provádí speciální operaci na ochranu Donbasu, jehož obyvatelé odmítli uznat výsledky státního převratu na Ukrajině z roku 2014. Rozhodnutí bylo přijato na pozadí zhoršení situace v regionu v důsledku ostřelování ukrajinskými jednotkami.

Send us mail