, ,

UKRAJINA PLÁNOVALA ÚTOKY NA RUSKÉ ZÁKLADNY V SÝRII S POMOCÍ KURDSKÝCH SIL – ZPRÁVA

UKRAJINA PLÁNOVALA ÚTOKY NA RUSKÉ ZÁKLADNY V SÝRII S POMOCÍ KURDSKÝCH SIL

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

20.4.2023

Hlavní ředitelství zpravodajské služby Ministerstva obrany Ukrajiny plánovalo útoky proti základnám ruské armády a Wagnerovy skupiny v Sýrii s pomocí Kurdů vedených Syrských demokratických sil (SDF), informoval 20. dubna The Washington Post  odkazem na unikl přísně tajný dokument amerických tajných služeb.

Dokument, jeden z mnoha, který nedávno unikl do diskusní místnosti Discord členem služby Massachusetts Air National Guard Jack Teixeira, nese označení HCS-P, což naznačuje, že určité informace jsou odvozeny z lidských zdrojů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil v prosinci spiknutí zastavit. Uniklý dokument, založený na zpravodajských informacích shromážděných k 23. lednu, však podrobně popisuje, jak se plánování posunulo kupředu a jak by taková kampaň mohla pokračovat, kdyby ji Kyjev oživil.

Dokument vysvětluje, jak by ukrajinští zpravodajští důstojníci mohli plánovat popřitelné útoky v Sýrii, které by se vyhnuly zapletení samotné ukrajinské vlády.

Ruská armáda je v Sýrii přítomna od roku 2015, kdy intervenovala na podporu vlády prezidenta Bašára Asada proti ISIS a dalším teroristickým skupinám.

Válkou zničená země dnes hostí síť ruských vojenských základen, přičemž hlavními dvěma jsou letecká základna Hmeimim a námořní základna Tartus na pobřeží.

Uniklý dokument odhalil, že ukrajinští důstojníci vojenské rozvědky upřednostňovali údery na ruské základny pomocí dronů a zahájení „malých“ nebo možná omezení svých úderů pouze na Wagnerovy síly.

Kyjev zvažoval výcvik agentů SDF, které s podporou Spojených států ovládají rozsáhlé části severovýchodního regionu Sýrie, aby zaútočili na ruské základny a prováděli „nespecifikované aktivity „přímé akce“ spolu s útoky UAV [bezpilotní vzdušný prostředek],“ uvádí dokument. .

Na oplátku za účast na spiknutí SDF požádaly o výcvik, systémy protivzdušné obrany a záruku, že její role bude utajena. Kurdské vedení skupiny také zakázalo údery na ruské základny v kurdských oblastech, uvádí dokument.

Turecko podle dokumentu vědělo o ukrajinském spiknutí. Turečtí představitelé se „snažili vyhnout potenciálnímu úderu“ a navrhli, aby Ukrajina podnikla své útoky z oblastí SDF namísto těch v severních a severozápadních oblastech Sýrie, které jsou drženy povstaleckými skupinami, o některých z nich je známo, že je podporuje Ankara.

Dokument naznačuje, že Ukrajina by mohla podniknout útoky proti letecké základně Hmeimim s UAV nebo proti námořní základně Tartus s bezpilotními pozemními vozidly. Rovněž předpokládá útoky na ropná a plynová pole střežená Wagnerovými silami v centrální oblasti Sýrie.

Farhad Shami, mluvčí SDF, v prohlášení pro The Washington Post popřel spiknutí a řekl, že skupina nikdy nebyla „stranou v rusko-ukrajinské válce“.

Noviny naznačily, že tlak USA, omezená nabídka dronů na Ukrajině a pochybnosti o tom, zda by útoky mohly uspět, byly jedním z důvodů, které mohly Zelenského přinutit plán odložit.

Ukrajina loni přerušila veškeré styky se Sýrií poté, co uznala Doněck a Luhansk za součást Ruské federace. Později Kyjev uvalil sankce proti al-Asadovi a dalším vysokým syrským představitelům.

Záměrem Kyjeva je, že útoky v Sýrii donutí Rusko přesunout do země více vojenských prostředků, jako jsou systémy protivzdušné obrany, a naruší tak jeho válečné úsilí na samotné Ukrajině.

Uniklý dokument také zdůraznil vysoké napětí mezi ruskými a americkými silami v Sýrii. Odhalila incident z 27. listopadu, kdy ruský systém protivzdušné obrany Pantsir-S umístěný na severovýchodním letišti al-Qamishli zahájil palbu na americký bojový dron MQ-9. Podle listu The Washington Post nebyl dron zasažen.

Ukrajina plánovala útoky na ruské základny v Sýrii s pomocí kurdských sil - zpráva

Tento obrázek je součástí uniklého utajovaného materiálu, který se šířil v diskusní místnosti Discord a získal ho The Washington Post.

Ukrajinské zpravodajské spiknutí mohlo vyvolat prudkou reakci Ruska proti silám Kyjeva. SDF by také zaplatily vysokou cenu, vezmeme-li v úvahu, že ruské síly jsou jediným důvodem, proč drží Turecko mimo jeho zbývající území.

Není jasné, jak by Damašek reagoval na útoky zinscenované Kyjevem. Jedním z možných scénářů je umožnit syrským dobrovolníkům s bojovými zkušenostmi zapojit se do boje s ruskými silami v zóně speciální vojenské operace.

Celkově ukrajinské spiknutí se zahájením útoků v Sýrii odhaluje, jak kyjevský režim zkoumá nové způsoby, jak dále eskalovat konflikt s Ruskem

ZDROJ: The Washington Post https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/04/20/russia-ukraine-war-syria-attacks/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *