, , ,

KONGRES USA ZAKÁZAL DODÁVAT ZBRANĚ UKRAJINSKÝM MILICÍM AZOV SPOJENÝM S NEONACISTY

USA, Ukrajina

KONGRES USA ZAKÁZAL ZBRANĚ UKRAJINSKÝM MILICÍM AZOV SPOJENÝM S NEONACISTY

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

27. března 2018  Ve zprávách  Rebecca Kheel

Málo povšimnuté ustanovení 2232stránkového vládního zákona o výdajích schváleného minulý týden zakazuje, aby americké zbraně putovaly do kontroverzní ultranacionalistické milice na Ukrajině, která do svých řad otevřeně přijala neonacisty.

Zákony o útratách schválených sněmovnou za poslední tři roky zahrnovaly zákaz americké pomoci Ukrajině jít do praporu Azov, ale toto ustanovení bylo každý rok před konečným schválením zrušeno.

V letošním roce však souhrnný zákon o výdajích 1,3 bilionu dolarů podepsaný minulý týden stanoví, že „žádný z prostředků poskytnutých tímto aktem nesmí být použit k poskytnutí zbraní, výcviku nebo jiné pomoci praporu Azov“.

„Bílá nadřazenost a neonacismus jsou nepřijatelné a nemají v našem světě místo,“ řekl v úterý v prohlášení pro The Hill poslanec Ro Khanna (D-Kalifornie), otevřený kritik poskytování smrtící pomoci Ukrajině. „Jsem velmi potěšen, že nedávno schválený omnibus brání USA poskytovat zbraně a výcvikovou pomoc neonacistickému praporu Azov bojujícímu na Ukrajině.“

Spojené státy pomáhají a cvičí ukrajinské síly v boji proti separatistům podporovaným Ruskem od roku 2014 a nedávno tuto pomoc rozšířily o zbraně. Souhrn zahrnuje asi 620,7 milionů dolarů na pomoc Ukrajině, včetně 420,7 milionů dolarů ve fondech ministerstva zahraničí a zahraničních operací a 200 milionů dolarů ve fondech Pentagonu.

Prapor Azov byl založen v roce 2014 a jeho prvním velitelem byl Andrij Biletskij, který dříve stál v čele neonacistické skupiny Patriot of Ukraine. Několik členů milice, která byla začleněna do Ukrajinské národní gardy, jsou samozvanými neonacisty.

Mluvčí skupiny to ale hájil a řekl USA Today v roce 2015, že pouze 10 až 20 procent rekrutů jsou neonacisté a že tito lidé nereprezentují oficiální ideologii Azova.

Není jasné, kolik, pokud vůbec něco, ze Spojených států šlo do Azova v minulosti.

„Ministerstvo zahraničí by mělo tlačit na Kyjev, aby se distancoval od této skupiny a prošetřil, zda jim již nebyly poskytnuty nějaké naše zbraně nebo výcvik,“ uvedl Khanna ve svém prohlášení. „To je jen jeden z mnoha důvodů, proč by se zákonodárci měli obávat nasměrování obrovského množství zbraní do této nestabilní zóny konfliktu.“

Minulý rok online příspěvky zpravodajské služby milice ukázaly, že členové testují na střelnici granátomety vyrobené v USA. Příspěvky byly mezitím smazány a Ukrajinská národní garda v lednovém prohlášení trvala na tom, že granátomety nejsou v držení Azova.

Američtí představitelé uvedli, že prověřování vyžadované podle takzvaného Leahyho zákona již brání Spojeným státům pomáhat Azovu. Zákon Leahy zakazuje, aby americká pomoc putovala do skupin, když „tajemník státu má věrohodné informace, že se taková jednotka dopustila hrubého porušení lidských práv“.

Ale zastánci zákazu specifického pro Azov tvrdí, že Leahyho zákon nezabránil tomu, aby získala pomoc, protože ministr zahraničí nikdy neučinil takové rozhodnutí o skupině.

ZDROJ: kongresman Ro Khanna https://khanna.house.gov/media/in-the-news/congress-bans-arms-ukraine-militia-linked-neo-nazis

The HILL: https://khanna.house.gov/media/in-the-news/congress-bans-arms-ukraine-militia-linked-neo-nazis

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Len škoda, že to už neplatí. Ono to zrejme nefungovalo ani pred tým, ak mám byť úprimný čo si o tomto celom myslím. USA sú darebácky štát a ako takému sa mu nedá veriť. Klamali o ZHN v Iraku.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *