, , , , ,

To je síla. Stát se rozhodl Čechům ještě více zdražit nákupy. Lidé už jsou zoufalí, nedoplatí se

Stát se rozhodl Čechům ještě více zdražit nákupy

To je síla. Stát se rozhodl Čechům ještě více zdražit nákupy. Lidé už jsou zoufalí, nedoplatí se

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Média jsou opět plná zpráv o lidech a domácnostech, které přestávají zvládat cenovou smršť a nevycházejí ze svými příjmy. Počet ohrožených neustále roste, aniž by to kdokoliv řešil. Státní pomoc je zatím jen plošná a necílí na ty skutečně potřebné.

No to snad ne

V minulých týdnech se přitom začalo mluvit o tom, že by se snad lidem mohlo pomoci i dalším způsobem, který se osvědčil v okolních zemích. A sice snížením daně z přidané hodnoty na potraviny. To se ukázalo být skvělým tahem v Polsku či v Německu, kam Češi masivně začali vyrážet nakupovat.

Jak se ale ukazuje, pravděpodobně z toho nebude vůbec nic. Ba právě naopak, stát začal zvažovat, že na některé položky DPH naopak zvýší. Hraje se tu především o nejnižší aktuální sazbu daně z přidané hodnoty, která činí deset procent.

Ta by teď podle ministerstva financí měla projít revizí. Je možné, že bude zcela zrušena, případně z ní budou přesunuty některé položky do té vyšší. Mnohým se nelíbí, že sem spadají i poměrně zvláštní produkty nebo služby, jako jsou například řezané květiny, solária, sauny, svoz odpadu nebo nová umělecká díla. Najdeme tu ale také časopisy a noviny. Stravovací služby, ubytovací služby, točené pivo, opravy obuvi, oděvů a kol nebo kadeřnické služby.

Na nákupy za hranice

Cílem je pochopitelně ulevit státnímu rozpočtu. Jak se ale ukazuje, opět to bude na úkor občanů, kteří už si v tak vysoké drahotě budou muset ještě více připlatit.

A vzhledem k napjatým státním financím si prakticky nelze představit, že by skutečně někdo prosadil to, co by lidé potřebovali, a sice snížení DPH na základní potraviny.

Nezbývá tedy než vzít zavděk nabídkou okolních zemí a jezdit nakupovat k nim ve stále větší míře. V Polsku i Německu jsou potraviny výrazně levnější a zřejmě to tak bude i nadále.

Zdroj:https://www.aazdravi.cz/to-je-sila-stat-se-rozhodl-cechum-jeste-vice-zdrazit-nakupy-mel-je-pritom-zlevnit/?fbclid=IwAR0xH-6duq6VhlzxQAH9wYK9nvFaQ8uWUSsS1KOu1DAKsBoDCCtcUQ-T8H0

 

 

 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *