, , , , ,

Testování 13 značek obličejových kapesníků odhalilo, že polovina z nich obsahuje „věčné chemikálie“.

Testování 13 značek obličejových kapesníků odhalilo, že polovina z nich obsahuje „věčné chemikálie“.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Mamavation testoval 13 značek obličejových kapesníčků na PFAS „forever chemicals“ prodávané v USA a zjistil, že 46 % vykazovalo známky PFAS, přičemž 66 % výrobků s indikací PFAS bylo inzerováno jako na bázi bambusu. Všechny produkty s označením PFAS si nárokovaly nějakou formu ekologicky šetrné vlastnosti nebo certifikace.

Některé z těchto značek jsou mezinárodně známé, například Kleenex.

Během několika let společnost Mamavation provedla studie různých spotřebních produktů , včetně make-upu, nádobí, obalů potravin a čisticích prostředků, aby identifikovala kontaminaci PFAS a bezpečnější alternativy. V červnu Mamavation publikoval článek o jejich vyšetřování obličejových tkání.

Pro vyšetřování, která zahrnují laboratorní testování, používá Mamavation laboratoř s certifikací EPA k testování markeru, který identifikuje potenciální přítomnost PFAS „věčných chemikálií“. Organický fluor je markerem pro PFAS, protože všechny chemikálie PFAS jsou sloučeniny na bázi uhlíku, které obsahují fluor, říká Mamavation.

PFAS (per- a polyfluoralkylové látky) jsou skupinou více než 10 000 syntetických (uměle vyrobených) chemikálií používaných v různých každodenních produktech od 40. let 20. století . Chemikálie PFAS forever představují významná zdravotní a environmentální rizika. Jsou známé jako „věčné chemikálie“ kvůli jejich perzistenci v životním prostředí a lidských tělech s odhadovanou dobou degradace v rozmezí stovek až tisíců let.

Podle článku z roku 2022 zveřejněného The Guardian mají chemikálie ve Spojeném království relativně nízký profil, ale PFAS se v USA stal běžným pojmem.

Lidé jsou primárně vystaveni PFAS konzumací kontaminované vody nebo potravin, používáním produktů vyrobených s PFAS nebo dýcháním vzduchu obsahujícího PFAS. Studie spojily expozici PFAS s rakovinou, poškozením reprodukčního a imunitního systému a dalšími nemocemi. V Americe se tyto navždy chemické látky nacházejí v krvi prakticky každého , včetně novorozenců.

Environmentální dopady kontaminace PFAS zahrnují ohrožující zdraví půdy, bioakumulaci ve volně žijících zvířatech a lidech a představující rostoucí krizi chemického znečištění.

Laboratoř Mamavation s certifikací EPA našla po analýze populárních obličejových tkání, které jsou dnes na trhu, známky PFAS „forever chemicals“  PFAS jsou per- a polyfluoralkylové látky, které se používají po mnoho desetiletí jako chemikálie odolné vůči skvrnám, oleji, mastnotě a vodě v obchodě.

PFAS se nacházejí v mnoha dalších oblastech našich domovů, například nádobí , make-up , pitná voda , kontaktní čočky a dentální nit. Tyto chemikálie jsou spojeny se závažnými zdravotními účinky, o kterých budeme diskutovat později. Protože PFAS jsou tak toxické, společnost Mamavation zadala naše vlastní vědecké studie o indikacích PFAS v produktech, abychom vytvořili doporučení pro obličejové tkáně s použitím materiálů bez PFAS, které můžete používat během sezóny nachlazení a chřipek nebo v sezóně alergií. Přečtěte si zprávu Mamavation (viz níže) o těchto produktech a zjistěte, které značky neobsahují organický fluor, když máte rýmu nebo slzí oči.

Pro tuto spotřebitelskou studii společnost Mamavation zaslala 13 produktů z obličejových kapesníčků od 13 značek do laboratoře s certifikací EPA, která hledala známky toxických PFAS „vždyckych chemikálií“. Zde je to, co jsme našli:

  • 46% of total facial tissue products tested had indications of PFAS “forever chemicals.” That’s 6 detections out of 13 facial tissue brands that had organic fluorine above 10 parts per million (ppm) according to our laboratory.
  • 66 % výrobků s detekcí organického fluoru bylo inzerováno jako vyrobené z bambusu. To jsou 4 ze 6 produktů, které měly detekci organického fluoru.
  • 100 % produktů s detekcí organického fluoru bylo inzerováno jako produkty s nějakým typem vlastností šetrných k životnímu prostředí, jako jsou vyrobeny z bambusu, mají „udržitelný“ certifikaci jako Forest Stewardship Council („FSC“) nebo jsou klasifikovány jako „bezstromové“. .“ To je 6 ze 6 produktů, které měly detekci organického fluoru.
  • Rozsahy organického fluoru, markeru pro PFAS, byly od 10 ppm do 25 ppm. Nejedná se o úrovně PFAS, které by byly považovány za „záměrně přidané“ a je pravděpodobnější, že pocházejí z kontaminace v dodavatelském řetězci.

Ze zpráv, které jsme obdrželi od naší certifikované laboratoře EPA, je jasné, že tvrzení o „udržitelnosti“ nebo něčem podobném nemají žádný vliv na stopy organického fluoru, který je indikátorem PFAS „věčných chemikálií“. Proto to, že vaše krabička s papírovým kapesníčkem má udržitelný nárok, neznamená, že se vyhýbají všem náznakům PFAS. Náš výzkum také naznačuje, že bambusové verze papírových kapesníků mohou mít další problémy s kontaminací, které nemusí být sdíleny většími nebo konvenčnějšími značkami papírových kapesníků.

PFAS „Forever Chemicals“ mají problematické zdravotní účinky

PFAS „vždy chemikálie“ jsou problematické pro lidské zdraví a životní prostředí. Jsou považovány za všudypřítomné, perzistentní a toxické. Ve skutečnosti může mnoho z těchto chemikálií PFAS v našem těle vydržet roky nebo desetiletí. Zdravotní účinky expozice PFAS na otevřené rány nejsou známy, ale byl by to jedinečný způsob, jak se snadno dostat do našeho těla. Není také známo, co se stane, když se PFAS vstřebá do našich tkání a cestuje po našem těle. Víme však, že tyto oblasti mohou být zranitelné vůči toxickým chemikáliím, jako jsou obecně PFAS „forever chemicals“. Proto je nezbytné snížit množství PFAS, kterému jste vystaveni z jídla,  vody a spotřebních produktů, jako jsou ubrousky na obličej. Mamavation vám v tom pomůže, když nakupujete ubrousky na obličej.

Zde jsou některé ze zdravotních účinků spojených s různými PFAS „věčně chemikáliemi:“

Na základě biomonitorovacích důkazů Centra pro kontrolu nemocí (“CDC”) je také velmi jasné, že  PFAS jsou u všech Američanů.  Proto mohou tyto expozice poškodit většinu Američanů.

Další známá odvětví využívající PFAS „Forever Chemicals“

Chemikálie PFAS se používají po desetiletí k vytvoření odolnosti vůči skvrnám, vodě a mastnotě v produktech, do kterých se přidávají. Pokud jste slyšeli o nátěrech, jako je „teflon“ na nádobí, tkaninách vyrobených z „Gore-Tex“ nebo o úpravách koberců, jako je STAINMASTER®, již jste slyšeli o chemikáliích PFAS. Zde je více toho, o čem jste možná nevěděli:

Další kategorie produktů Mamavation testoval na indikace PFAS „Forever Chemicals“

Než se pustíme do nezpracovaných dat z naší laboratoře, chtěli bychom vám připomenout všechny další studie, které jsme provedli o indikacích PFAS „věčných chemikálií“ v potravinách a spotřebních produktech, které si můžete přinést do svého domova. Každá z těchto studií byla provedena podobným způsobem jako tato studie se značkami zasílanými nezávisle do laboratoře a nezpracovaná data z těchto laboratoří uvedená v dolní části příspěvku.

Mamavationův výzkum obličejových tkání a indikace PFAS „Forever Chemicals“

Obličejové ubrousky byly zakoupeny nebo darovány od členů komunity mezi lednem 2023 a dubnem 2024. Naše EPA certifikovaná laboratoř obdržela a otestovala každou krabici obličejových kapesníčků, kterou jsme zaslali. Žádné produkty nebyly darovány výrobcem. Bylo zastoupeno mnoho typů obličejových kapesníčků – některé z těchto značek byly bez mléka, bez barviv, měkké, hypoalergenní nebo udržitelné – každá značka je však vyrobena pro každodenní použití. Některé krabičky papírových kapesníků byly darovány místnímu komunitnímu centru, protože jsme obdrželi více, než jsme mohli otestovat, tj. při nákupu online jsme obdrželi mnoho papírových kapesníků stejné značky.

Testování : Laboratoř Mamavation s certifikací EPA používá testování markerů k identifikaci potenciální přítomnosti „věčných chemikálií“ PFAS v obličejové tkáni. Organický fluor je markerem pro PFAS, protože všechny chemikálie PFAS jsou sloučeniny na bázi uhlíku, které obsahují fluor. Specifickou laboratorní metodou použitou k testování celkového fluoru bylo „Stanovení celkového fluoru spalováním v kyslíkové baňce a iontově selektivní elektrodou“. Pokud byl pozorován celkový fluor na hladině detekce 10 ppm nebo vyšší, laboratoř provedla „Stanovení volného fluoridového iontu v produktu pomocí iontově selektivní elektrody“ a poté jej odečetla od celkového fluoru pro stanovení množství organického fluoru. Toto testování markerů pravděpodobně prokáže přítomnost PFAS. Organický fluor může také zachytit další fluoropolymery, léčiva a běžná hydrofluorouhlovodíková chladiva, jako je 1,1,1,2-tetrafluorethan (běžně známý jako R-134a) a 2,3,3,3-tetrafluorpropen (běžně známý jako HFO-1234yf ), což jsou všechny také PFAS. Žádné z toho, co chcete mít kolem svého jídla, produktů osobní péče nebo kapesníčku na obličej.

Scott Belcher , PhD a docent z Centra pro environmentální a zdravotní účinky PFAS na Státní univerzitě v Severní Karolíně říká: „Fluoropolymery, jako je polytetrafluorethylen (PTFE), jsou extrémně běžné formy PFAS, které by mohly přispívat k organickému fluoru, který se nachází v obličejové tkáně. Metody používané pro detekci jednotlivých PFAS, jako je PFOA nebo GenX, nemohou přímo identifikovat PTFE. Analýza celkového organického fluoru (TOF) však zohledňuje všechny kontaminanty PFAS v tkáních obličeje, včetně PTFE. Proto tato metoda testování slouží jako dobrá ‚námátková kontrola‘ spotřebních produktů.“

Ne naše oblíbené pleťové kapesníčky

Tyto výrobky z obličejových kapesníčků byly odeslány do naší laboratoře s certifikací EPA a bylo nahlášeno, že mají detekce organického fluoru, což je příznakem PFAS „věčných chemikálií“.

Lepší obličejové tkáně

Tyto produkty z obličejových tkání byly odeslány do naší laboratoře s certifikací EPA a bylo nahlášeno, že výsledky organického fluoru nebyly zjištěny. Detekční limit testování byl 10 ppm, a proto by cokoliv pod toto množství nebylo pro naši laboratoř detekovatelné. Na základě použitých materiálů však byly považovány za „lepší“ a nikoli „nejlepší“ na základě použitých vstupů méně šetrných k životnímu prostředí. Jsou spíše reprezentativní pro běžné tkáně, ale některé mohou být měkké tkáně nebo citlivé kožní tkáně.

Nejlepší kapesníčky na obličej

Tyto produkty z obličejových tkání byly odeslány do naší laboratoře s certifikací EPA a bylo nahlášeno, že výsledky organického fluoru nebyly zjištěny. Detekční limit testování byl 10 ppm, a proto by cokoliv pod toto množství nebylo pro naši laboratoř detekovatelné. Tyto výrobky byly také vyrobeny z materiálů, které jsou méně problematické pro životní prostředí.

 

ZDROJ:

https://expose-news.com/2024/07/26/facial-tissues-contain-forever-chemicals/

 

Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.comr
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *