, , ,

Tchaj-wan varuje Čínu, že sestřelí její letadla, pokud proniknou do tchajwanského vzdušného prostoru

 

55810499-0-image-a-101_1649773262864

Podle tchajwanského ministra obrany Chiu Kuo-cheng varovala Tchaj-pej Peking před naváděním jakéhokoli vojenského letadla do tchajwanského vzdušného prostoru a slíbila, že na každé takové narušení odpoví „prvním úderem“.

Chiu varoval zákonodárce, že Tchaj-pej zareaguje, pokud ve středu během slyšení zákonodárného výboru pro zahraniční a národní obranu vstoupí do vzdušného prostoru Tchaj-wanu nějaké čínské stíhací letouny nebo drony.

Poznamenal, že Tchaj-pej již dříve přísahala, že nezahájí útok, dokud čínská armáda nezahájí první dělostřelecké nebo raketové údery na autonomní ostrov. Ale teď, když Čína má nástroje jako drony, je jasné, že se definice změnila. V důsledku toho jsme se upravili a podle Chiu uvidíme jakýkoli kontakt s vzdušnými entitami jako první úder.

Ministr sice zdůraznil, že tchajwanská armáda „určitě má svou červenou linii“ a zahájí protiopatření, jakmile bude tato linie obrany ostrova překročena, ale konkrétně neuvedl, jak Tchaj-pej hodlá reagovat, pokud by čínská letadla narušila vzdušný prostor ostrova.

Chiu tvrdil, že pekingské síly záměrně překračují neoficiální „střední linii“, „změnily status quo“ a „zavedly nový normál“ v Tchajwanském průlivu, vodní ploše oddělující ostrov od pevninské Číny. Chiu také obvinil, že Čína „zničila“ tichou dohodu o vojenských přesunech v průlivu.

Varování z Tchaj-peje přichází v době, kdy Čína zvýšila svůj vojenský tlak a provedla v blízkosti nezávislého ostrova řadu vojenských cvičení, protože napětí mezi Pekingem a Tchaj-pej počátkem srpna vzrostlo. Návštěva Tchaj-wanu Nancy Pelosiovou, předsedkyní Sněmovny reprezentantů USA, odstartovala eskalaci navzdory opakovaným protestům čínské vlády.

Přestože má Tchaj-wan od roku 1949 vlastní vládu, nikdy se formálně neodtrhl od Číny. V souladu s politikou jedné Číny považuje Peking ostrov za část svého území. Navzdory tomu, že čínský prezident Si Ťin-pching zopakoval závazek Číny k mírovému „sjednocení“ s ostrovem, nevyloučil použití vojenské síly k ukončení konflikt

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *