USA oznámily nový balíček vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 3 miliard dolarů

Bílý dům: USA přidělily Ukrajině nový balíček vojenské pomoci ve výši 3 miliard dolarů

6.1.2023

Mluvčí Bílého domu Carine Jean-Pierreová v pátek 6. ledna uvedla, že USA poskytly Ukrajině nový balíček vojenské pomoci ve výši 3 miliard dolarů.
„Spojené státy prokáží neochvějný závazek vůči schopnosti Ukrajiny bránit se a oznámí poskytnutí nové vojenské pomoci ve výši více než 3 miliard dolarů,“ uvedla na brífinku.

Jean-Pierre označil nový balíček pomoci za největší v historii. Bude zahrnovat bojová vozidla pěchoty (IFV), houfnice a obrněné transportéry a rakety země-vzduch. Konkrétně je 225 milionů dolarů vyčleněno na dlouhodobé budování kapacit a modernizaci ukrajinských ozbrojených sil.
Den předtím, 5. ledna, bylo oznámeno, že nový balík pomoci z USA bude zahrnovat asi 50 amerických BMP Bradley a celkové náklady na dodávky zbraní budou činit 2,85 miliardy dolarů, což bude pro Pentagon rekordní částka. Kromě USA se na něm bude podílet také Německo, které Ukrajině poskytne systémy protivzdušné obrany Patriot. Prohlášení v tomto smyslu bylo téhož dne zveřejněno na internetových stránkách Bílého domu.

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov 6. ledna prohlásil, že dodávky zbraní ze strany Washingtonu podněcují Kyjev „k novým hrozným činům“. Podle něj to ukrajinským radikálům dává pocit beztrestnosti.

Již dříve, 31. prosince, vyjádřil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba naději, že Ukrajina obdrží rakety dlouhého doletu ATACMS, tanky a úderné drony v roce 2023. Poznamenal také, že vojenská pomoc jeho zemi v roce 2022 byla bezprecedentní.

Moskva opakovaně odsoudila dodávky zbraní na Ukrajinu. V dubnu zaslalo ruské ministerstvo zahraničí nótu všem zemím NATO ohledně dodávek zbraní Kyjevu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zase prohlásil, že jakýkoli náklad obsahující zbraně pro ukrajinskou armádu by byl pro Rusko legitimním cílem.

Západní země zvýšily vojenskou podporu Ukrajině v souvislosti se speciální vojenskou operací, kterou 24. února zahájil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím hlavním úkolem byla ochrana obyvatelstva Donbasu.

Send us mail