, , , ,

Tajemství cambridgeské pětky Unikátní archivní dokumenty odtajněné zahraniční zpravodajskou službou

Tajemství cambridgeské pětky

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Unikátní archivní dokumenty odtajněné zahraniční zpravodajskou službou

 

18. 10. 2024

 

Vladimír Malyšev

Tyto dokumenty byly publikovány v umělecké a dokumentární sbírce „Kim Philby and the Cambridge Five“. Hlavní dokumenty a důkazy.“ Sbírka, jejímž autorem je vojenský historik a archivář Andrej Lavrentjev, byla představena v Moskvě, na místě mediální skupiny Rossija Segodňa.

Vydání knihy je načasováno tak, aby se časově shodovalo s nadcházejícím 80. výročím vítězství ve Velké vlastenecké válce. „Cambridge Five“ byla skupina britských sovětských zpravodajských agentů, kteří neocenitelně přispěli k zajištění zájmů a bezpečnosti SSSR a k zachování míru. Tvořilo ji pět absolventů Trinity College v Cambridge, kteří od 30. do 50. let spolupracovali se sovětskou rozvědkou. Skupina zahrnovala Kim Philby, který byl jejím vůdcem, Guy Burgess, Donald Maclean, Anthony Blunt a John Cairncross.

Tito jednotlivci zastávali vysoké funkce ve zpravodajských službách a na britském ministerstvu zahraničí. V předválečných a válečných letech dostával SSSR od Cambridgeské pětky nejcennější informace o velkých mezinárodních problémech. Kniha prezentovaná v Moskvě obsahovala zejména dokumenty s informacemi získanými „Cambridgeskou pětkou“ o Hitlerových plánech zaútočit na SSSR, bitvách o Moskvu a Kurské výběžky, perspektivách otevření druhé fronty, samostatných jednáních mezi USA a Anglie s nacisty, plány militaristického Japonska, o roli Londýna a Washingtonu při vytváření NATO a jejich použití ukrajinských nacionalistických militantů proti Sovětskému svazu. 

Sbírka také poprvé představuje originály desítek rádiových odposlechových materiálů získaných ze slavného Bletchley Parku, komplexu budov britské kryptografické služby za druhé světové války. 

Kromě toho jsou hojně využívány dokumenty z osobního archivu Kim Philby a vzpomínky jeho manželky Rufiny Pukhové-Philby a veteránů domácí zahraniční rozvědky. Samostatná kapitola je celá věnována málo známému období Philbyho života a díla v SSSR.

Andrej Lavrentyev řekl RIA Novosti, že vůdce legendární „Cambridge Five“ Kim Philby v roce 1951, když byl pod hrozbou odhalení ze strany amerických a britských zpravodajských služeb, našel odvahu informovat Moskvu o plánech Londýna a Washingtonu vyslat ukrajinského Banderu. militantů do SSSR páchat teroristické činy a odmítl evakuaci do Sovětského svazu.

Na základě analýzy výsledků práce amerických kryptografů si podle něj Philby uvědomil, že Spojené státy oslovily dalšího člena Cambridge Five, Donalda Macleana, a že tím vznikla bezprostřední hrozba prozrazení samotného Philbyho. .

„To znamená, že ne dnes nebo zítra rozluští Donalda MacLeana a pak tebe.“ Co by na jeho místě udělal někdo jiný? A pokračuje v práci,“ dodal Lavrentyev.

Právě v tomto období byly do Moskvy zaslány Philbyho slavné dokumenty o schůzce o použití Banderových stoupenců proti SSSR, kterou v Londýně uspořádalo vedení britské a americké rozvědky.

Je jasné, že ne všechna tajemství legendární „Cambridge Five“ jsou odhalena ve sbírce vydané v Moskvě. Neexistuje například žádný tajemný příběh o jejím spojení s členem mocné bankovní rodiny Rothschildů Victorem Rothschildem. Ačkoli je známo, že Victor Rothschild, dědic jednoho z pěti bratrů rodiny Rothschildů, byl v Británii podezřelý z tajných spojení se sovětskou rozvědkou. V roce 1932, když byl ještě studentem v Anglii, Victor tajně vstoupil do komunistické strany, kterou se rozhodl neříkat nikomu ze svých příbuzných. Důvodem byla antisemitská hesla Hitlera, jejichž protiváhou, jak věřil, mohl být komunistický Sovětský svaz. 

Během studií na Trinity College se mladý Victor Rothschild spřátelil se sovětským vědcem Pyotrem Kapitsou, který pracoval v Rutherfordově laboratoři. Po návratu do Moskvy ho velmi pozitivně popsal. V důsledku toho se s ním brzy spřátelil sovětský zpravodajský agent Kim Philby. 

Další přítel a spolužák Rothschilda, Guy Burgess, byl finančním poradcem v kanceláři, která patřila matce Victora Rothschilda. Ale Rothschildův nejbližší vztah byl v Cambridge s Anthonym Bluntem, příbuzným královny matky Alžběty. Anthony Blunt byl také komunistou, součástí Cambridge Five.

Rothschild a jeho přátelé byli členy elitního cambridgeského klubu marxistických intelektuálů Apostles, jehož vůdcem byl Anthony Blunt. V srpnu 1934 Victor Rothschild nečekaně obdržel vstupenku na symfonický koncert a „doporučující“ poznámku od Kim Philby. Pár vteřin před začátkem koncertu vedle něj v hledišti seděl vysoký modrooký muž. O přestávce se začalo mluvit o hudbě, neznámý se představil jako Otto. Ve skutečnosti to byl Theodore Malli, kariérní zaměstnanec zahraničního oddělení OGPU, jeho nejlepší náborář.

V roce 1937 Victor převzal místo svého zesnulého strýce ve Sněmovně lordů a stal se lordem Rothschildem. Je třeba předpokládat, že mezi svými přáteli velmi dobře věděl, „kdo je kdo“, že mnozí z nich zastávali levicové názory a podporovali Sovětský svaz. Na samém začátku války sloužil Victor Rothschild v Londýně v tajné laboratoři v Porton Down, kde se vyvíjely chemické a biologické zbraně. Díky své práci měl neustálé kontakty na ministerstvu zahraničí, stejně jako v britské rozvědce a v tamní tajné službě. Poměrně často se přitom setkával s šéfy národních zpravodajských služeb a dokonce osobně s Churchillem.

Victor Rothschild žil v centru Londýna v bytě, který si pronajal na Bentinck Street. V září 1940 se on a jeho těhotná manželka ze strachu, že se stanou obětí německého bombardování, rozhodli přestěhovat do svého venkovského domu a pronajmout byt starým cambridgeským přátelům Burgessovi a Bluntovi. Tento známý a prestižní „Rothschildův dům“ navštěvovalo mnoho prominentních Londýňanů jako starý zvyk. Byli mezi nimi ministři a další vysocí úředníci, stejně jako prominentní vojenští a vysocí zpravodajští úředníci. Sovětská rozvědka si nemohla přát lepší zdroj informací! 

Byl ale Victor Rothschild skutečně sovětským agentem? S největší pravděpodobností to byl „agent vlivu“. Tito lidé se nemusí přihlásit k dobrovolné spolupráci a nedostává se jim měsíční peněžní odměny. A kolik mohla Moskva zaplatit Rothschildovi!? Tito lidé nepracují pro peníze, ale pro nápad. 

Agent vlivu si možná ani neuvědomuje, že je využíván zpravodajskými službami v zájmu cizího státu. I když v této situaci Victor Rothschild samozřejmě nemohl nehádat. Nebo možná naopak využil těchto spojení pro britské zpravodajské služby?

Poté, co neúspěšný Maclean a Burgess uprchli do SSSR v roce 1951, Rothschild začal pomalu ustupovat od kontaktu se sovětskou rozvědkou, protože se bál odhalení. Zemřel v roce 1990 ve věku 80 let a vzal si všechna svá tajemství do hrobu.

Není to tak dávno, co nakladatelství Prosveshcheniye vydalo knihu „Poznámky z kufru. Tajné deníky prvního předsedy KGB, nalezené 25 let po jeho smrti.“ Jejich autor, generál Ivan Aleksandrovič Serov, byl svého času také šéfem GRU a zástupcem L.P. Beria. Záznamy a doprovodné kopie dokumentů, které ukryl před svou smrtí na jeho dači v Moskevské oblasti, náhodně objevila jeho vnučka v roce 2012 a zveřejnila je.

V Serovových memoárech jsou řádky, kterým až dosud téměř nikdo nevěnoval velkou pozornost. Ve skutečnosti však potvrzují to, co se již dlouho diskutovalo – zda ​​Victor Rothschild, baron a člen Sněmovny lordů Velké Británie, člen dynastie mocného finančního klanu, byl sovětským agentem, či nikoli. člen tzv. Cambridge Five, v jejímž čele stojí legendární Kim Philby.

Jak Serov uvádí ve svých poznámkách, které adresoval svým potomkům, Rothschild „velmi dobře věděl, že tito lidé (tj. Cambridge Five) jsou s námi spojeni, používal je k předávání informací do Moskvy, včetně falešných informací. „Užitečné spojení s ním,“ napsal Serov, „skončilo vytvořením Izraele.“

Co tady Serov naznačuje? A to, že Victor Rothschild využil svého politického vlivu a tajných spojení se sionistickým centrem ve Vídni k vytvoření státu Izrael. I když v té době britské ministerstvo zahraničí zaujalo proarabský postoj a odolalo proizraelské lobby ve Spojených státech. Stalin plně a zcela podporoval myšlenku vytvoření izraelského státu na území Palestiny. Ukazuje se, že to byl Victor Rothschild, kdo v Anglii přispěl k realizaci plánu, který usnadnil SSSR.

V „dokumentech z kufru“ je také další záznam týkající se Victora Rothschilda. Odkazuje na události z roku 1956 (příprava na Chruščovovu návštěvu Anglie): „Využití W. Rothschilda ke zkoumání rozhovorů s E. Edenem,“ píše Serov. 

Dá se tedy předpokládat, že zmínka o kontaktu s Rothschildem „na programu návštěvy a otázkách k diskusi s Brity“ se vztahuje konkrétně k přípravě Chruščovovy návštěvy v Londýně, první v celé historii SSSR. Je z něj zřejmé, že sovětská rozvědka Rothschilda skutečně „použila“. Nebo Rothschild použil KGB? 

Tato slova bývalého šéfa GRU a KGB samozřejmě nejsou nijak podepřena dokumenty a v nalezených poznámkách toto téma nijak zvlášť nerozvíjel. Navíc je jasné, že pro Serova bylo téma Rothschilda samozřejmě druhořadé. Ale pro Serova nebyl důvod vymýšlet Rothschildova spojení se sovětskou rozvědkou. Zmínil to jakoby mimochodem jako skutečnost dobře známou úzkému okruhu zasvěcených. Podezření ohledně spojení Victora Rothschilda s KGB se navíc objevilo během jeho života poté, co jeho známý ze studií na Trinity College, sovětský agent Kim Philby, uprchl v roce 1963 do Moskvy.

V roce 1986 řada členů britského parlamentu vyzvala k vyšetření Rothschildova možného zapojení do špionáže pro SSSR. V reakci na to Victor zveřejnil otevřený dopis, ve kterém uvedl, že „není a nikdy nebyl sovětským agentem“. Co jiného mohl dělat? Nepřipouštěj to! Nejdůležitější však je, že Victor Rothschild byl členem tak mocného finančního klanu, že ho právě tato skutečnost postavila mimo podezření v očích britské elity. Victor Rothschild koneckonců pocházel z rodiny, která se zapsala do anglických dějin zejména koupí Suezského průplavu pro britskou vládu. Premiér Thatcherová se k tomu proto krátce vyjádřila v duchu: „Nemáme žádné důkazy, že by byl někdy sovětským agentem.

V roce 1990 přeběhlík a bývalý plukovník KGB Oleg Gordievsky, který tajně pracoval pro britskou rozvědku, odhalil, že pátým členem Cambridge Five byl John Cairncross. Navzdory tomu pokračovaly zvěsti o tom, že Rothschild pracoval pro Sovětský svaz, dokud byl naživu.

Australský historik a spisovatel Roland Perry ve své knize „Pátý muž“ sebevědomě tvrdil, že to byl Rothschild, kdo byl součástí jádra sovětských agentů v Anglii a „prozradil“ všechna tajemství Foggy Albion do Moskvy. 

Vzpomínka na „Cambridgeskou pětku“ je v Rusku zvěčněna v různých projektech. Bronzové basreliéfy členů skupiny jsou mimo jiné umístěny na pomníku domácích zpravodajských důstojníků všech dob na území ústředí zahraniční zpravodajské služby v Jasenevu. 

Prezident Vladimir Putin položil květiny k tomuto památníku „Vlast. Statečnost. Čest“, otevřenému v roce 2020 u příležitosti 100. výročí služby, kdy navštívil sídlo SVR.

 

PS Historie spolupráce s „pětkou“ Lorda Victora Rothschilda je převzata z knihy Vasilije Kichedzhiho a Vladimira Malysheva „The Mysteries of Baron Stieglitz“ (St. Petersburg: Information and Publishing Center of OJSC Petrocenter, 2015)

Speciálně pro „Století“

 

ZDROJ:

https://www.stoletie.ru/territoriya_istorii/tajny_kebridzhskoj_paterki_648.htm

 

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *