Pod rouškou války vede Zelenskyj masivní privatizaci Ukrajiny

Click here to add your own text

Navzdory tomu, že nás média zaplavují zprávami o ruské agresi, mnohem méně lidí si uvědomuje, že ukrajinská vláda využívá i mlhu války k tomu, aby se zaměřila na části svého vlastního obyvatelstva, vyrovnala účty a pokusila se o revoluci ve společnosti.

V čele těchto pokusů stojí sám prezident Volodymyr Zelenskyj, který v posledních měsících zakázal více než 10 politických stran (včetně hlavního opozičního bloku), postavil mimo zákon odbory, zakázal ruský jazyk, hudbu a kulturu a prohlásil, že jeho země je pro prozápadní investory: OTEVŘENÁ.

V posledním čísle MintCastu hovoří moderátor Mnar Adley s novinářem Maxem Blumenthalem, šéfredaktorem The Grayzone, o Zelenském, válce a jejím dopadu na Evropu.

Zatímco Zelenskij je na Západě zobrazován jako hrdinská postava, na Ukrajině zasáhne proti jakékoli formě disentu a dokonce zasáhne i proti náboženským skupinám, které považuje za neloajální vůči své vládě.

“Zatímco mluvíme, v Chersonu jsou kněží shromažďováni spolu s členy ultraortodoxní židovské sekty Chabad, kteří zůstali v Chersonu, aby se starali o své lidi, když to bylo ruské území, před ruským stažením,” řekl Blumenthal. reportéru Adley.

Zatímco milionům ukrajinských mužům hrozí, že budou povoláni do armády, jiní čekají ve strachu, že se na ně zaměří vláda. Seznamy zabitých kolují internetem a na sociálních sítích se šíří zprávy o nejnovějších zatčených politicích.

Blumenthal odsoudil to, co popsal jako „Pinochetův režim nuceného zmizení, vražd, mučení a zatýkání všech opozičních představitelů Zelenského, včetně jeho nejoblíbenějšího a prominentního protivníka, vůdce Strany ukrajinských vlastenců Viktora Medvedčuka“.

Chilský generál Pinochet samozřejmě také použil drtivou sílu jako taktiku k zavedení ekonomických opatření k obohacení svých západních finančníků – opatření, která by obyvatelstvo jinak nepřijalo.

Zelenskyj se také zdá, že se snaží prosadit vlny privatizace, aby způsobil revoluci v ukrajinské ekonomice. Když odlétá na newyorskou burzu a prohlašuje, že Ukrajina nabízí nejlepší investiční příležitost od druhé světové války, odbory po celé zemi byly fakticky zakázány a komunisté a aktivisté za lidská práva uvězněni.

Blumenthal to nazval „finančním znásilněním ukrajinského státního majetku“ a události přirovnal k šílenství rabování, které zničilo ruskou ekonomiku v 90. letech.

Tento typ zpravodajství a komentáře byl pravděpodobně důvodem, proč Blumenthal nebyl pozván na konferenci v Portugalsku (údajně na popud první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské).

Max Blumenthal je oceněný novinář a autor několika knih, včetně Republikánské Gomory, Goliáše, Padesáti jednodenní války a Řízení divočiny. Produkoval tištěné články pro řadu publikací, mnoho video reportáží a několik dokumentárních filmů včetně Killing Gaza. Blumenthal založil investigativní zpravodajskou agenturu The Grayzone v roce 2015. Zaměřuje se na vrhání světla na americkou bojovnou zahraniční politiku a na to, jak věčný válečný stav ovlivňuje domácí politiku.

Send us mail