Válka na Ukrajině: 3000 britských dobrovolníků bojujících na ukrajinské straně proti Rusku, říká gruzínský velitel

Válka na Ukrajině: 3 000 britských dobrovolníků bojuje na ukrajinské straně proti Rusku, tvrdí gruzínský velitel
Televize Sky News hovořila s gruzínským velitelem, který tvrdí, že na Ukrajině působí přibližně 20 000 zahraničních vojáků, z nichž asi 3 000 jsou britští občané.

V současné době bojuje na ukrajinské straně ve válce proti Rusku přibližně 3 000 britských dobrovolníků, uvedl gruzínský velitel pro Sky News.

Předpokládá se, že na Ukrajině je v současné době 20 000 zahraničních vojáků.
Při hledání dalších informací o roli, kterou hrají cizí státní příslušníci, jsme hovořili s gruzínským důstojníkem, veteránem Mamukou Mamuashvilim.

Ten velí gruzínské legii, další vojenské jednotce pod ukrajinským velením složené převážně z cizinců.

Pan Mamuašvili ji založil, když v roce 2014 začaly boje na východní Ukrajině.

Moskva „používá zbraně hromadného ničení“; studenti pózují pro absolventské fotografie v troskách města – Zprávy z Ukrajiny živě

Podle něj asi 70 až 80 % zahraničních dobrovolných bojovníků zpočátku prochází gruzínskou jednotkou.
V jeho praporu však zůstává jen každý desátý, protože usiluje o větší bojové zkušenosti. Zbytek přechází do mezinárodní legie.
Gruzínci tvoří největší podíl zahraničních bojovníků na Ukrajině, druhý největší kontingent tvoří britští rekruti.
Gruzínský velitel se domnívá, že na ukrajinské straně v současné době bojuje asi 3 000 britských dobrovolníků – britská vláda však oficiálně nesleduje počet Britů, kteří odcházejí na Ukrajinu.
Ukrajinci možná znají skutečný počet, ale není jasné, zda skutečně kontrolují, zda se někdo hlásí k britské národnosti.

Ukrajinští představitelé se k zahraničním bojovníkům, kteří tam odcestovali bojovat, vyjadřují jen málo.

Rekruti ze Spojených států tvoří třetí nejpočetnější skupinu.

Nevíme, kolik cizinců se přihlásilo do služby, ani odkud pocházejí, ačkoli podle vládních internetových stránek se do nové mezinárodní legie přihlásili jednotlivci z osmi zemí včetně Velké Británie a Kanady.

Webové stránky legie popisují, jak mohou zájemci s bojovými zkušenostmi zaregistrovat svůj zájem.

Po smrti 24letého Brita Jordana Gatelyho, který byl zastřelen ve městě Severodoněck, se nyní velká pozornost zaměřila na rizika spojená s bojem na Ukrajině.

Minulý týden byli k trestu smrti odsouzeni dva bývalí britští vojáci, kteří byli zajati Rusy v Mariupolu.

https://news.sky.com/story/ukraine-war-3-000-british-volunteers-fighting-on-ukrainian-side-against-russia-says-georgian-commander-12633139?fbclid=IwAR1FA8NtzcM4ocuKeUOrbIDNTVLH54ARBT_PH0hKtL87d5OQo-jbS7fd34Q

Aiden Aslin a Shaun Pinner, kteří v roce 2018 vstoupili do ukrajinské armády, byli označeni za žoldáky a odsouzeni za terorismus. Britská vláda tvrdí, že by s nimi mělo být zacházeno jako s válečnými zajatci, a proces označila za „podvod“.

Otec Jordana Gatelyho Dean uvedl, že jeho syn sloužil v Mezinárodní legii, když byl zabit v Severodoněcku. Kromě aktivního boje také pomáhal cvičit dobrovolné vojáky.

Podle Mamuašviliho značná část zahraničních bojovníků přišla pracovat jako instruktoři, přičemž většina z těch, kteří nyní vstupují do mezinárodních praporů, zastává výcvikové role.

Je to zásadní úkol, říká Gruzínec, přičemž jeho prapor se formuje do menších jednotek speciálních sil, které se mají postavit Rusům.