, ,

Světová atletika zakazuje od dubna účast biologických mužů na ženských závodech

Světová atletika zakazuje od dubna účast biologických mužů na ženských závodech

Celý článek si můžete poslechnout v audio vezi ZDE:

28.3.2023

Světová atletická rada minulý týden ve čtvrtek oznámila, že zakazuje biologickým mužům účast v elitních ženských soutěžích, a zpřísnila testosteronová omezení pro ostatní atlety. Prioritou je pro radu podle jejích vlastních slov zachování integrity ženské kategorie v atletice.

Rada ve svém prohlášení uvedla, že souhlasí s vyloučením transgenderových atletů, kteří prošli mužskou pubertou, ze soutěží ženského světového žebříčku, a to s platností od 31. března 2023.

„Rozhodnutí jsou vždy obtížná, když se týkají střetu potřeb a práv různých skupin, ale i nadále zastáváme názor, že musíme zachovat spravedlnost pro atletky, která je nadřazena všem ostatním hlediskům,“ uvedl v prohlášení prezident Světové atletické rady Sebastian Coe.

Coe sdělil, že toto rozhodnutí bude v budoucnu přehodnoceno s tím, jak se budou vyvíjet vědecké poznatky o fyzické výkonnosti a výhodě mužů. „Jakmile bude k dispozici více důkazů, naše stanovisko přehodnotíme, ale věříme, že integrita ženské kategorie v atletice je prvořadá,“ řekl.

Atleti s odlišným sexuálním vývojem

Co se týče atletů s „odlišným sexuálním vývojem“ (OSV; anglicky Differences of Sexual Development, zkratka DSD), podle nových pravidel musí snížit hladinu testosteronu na 2,5 nanomolu na litr po dobu nejméně 24 měsíců, aby mohli soutěžit v ženské kategorii, přičemž tento předpis je závazný stejně pro všechny sportovní disciplíny.

Na příslušné sportovce, kteří již soutěží v disciplínách, které podle dřívějších předpisů nebyly nijak omezeny (vzdálenosti do 400 metrů a nad jednu míli plus terénní disciplíny), se budou vztahovat přechodná ustanovení. Mezi ně patří požadavek na snížení hladiny testosteronu pod 2,5 nanomolu na litr po dobu minimálně šesti měsíců.

OSV je skupina vzácných stavů, kdy hormony, geny a/nebo reprodukční orgány člověka mohou být směsí mužských znaků, někdy označovaných jako „intersex“. Přísnější pravidla pro podávání testosteronu budou mít dopad na atlety s OSV, kterými jsou například dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová a Christine Mbomaová, stříbrná olympijská medailistka v běhu na 200 metrů z roku 2020.

Rada uvedla, že pokud jde o předpisy OSV, má k dispozici více než deset let výzkumu a důkazů o fyzických výhodách, které transsexuální atletky mají oproti osobám, které se jako ženy narodily.

V současné době v atletice na mezinárodní úrovni nesoutěží žádné transgender atletky, a proto Rada nemá žádné specifické atletické důkazy o tom, jaký dopad by tyto atletky měly na spravedlivost ženských soutěží v atletice.

Za těchto okolností se Rada rozhodla upřednostnit spravedlnost a integritu ženských soutěží. Souhlasila však se zřízením pracovní skupiny na dobu 12 měsíců, která se bude dále zabývat otázkou začlenění transsexuálů. Součástí úkolů této pracovní skupiny bude přezkoumávat další výzkumy, jakmile budou k dispozici, a předkládat radě doporučení k posouzení.

Přísnější opatření týkající se jedné z nejkontroverznějších otázek ve sportu následují po podobném kroku, který učinila Mezinárodní plavecká federace v roce 2022. Rada již dříve zvažovala, že transgender sportovcům umožní soutěžit v ženské kategorii, pokud si stejně jako sportovci s OSV udrží hladinu testosteronu pod 2,5 nanomolu na litr po dobu 24 měsíců.

Řídící atletický orgán však ve čtvrtek uvedl, že se ukázalo, že takový návrh má jen malou podporu. Mezinárodní plavecká federace vloni v červnu schválila zákaz účasti transsexuálních žen na elitních soutěžích, pokud prošly jakoukoli částí mužské puberty, přičemž souhlas vyslovilo 71 procent národních plaveckých federací.

Toto rozhodnutí bylo založeno na vědeckých důkazech, které ukazují, že transgender ženy mají i po snížení hladiny testosteronu pomocí léků stále značnou výhodu oproti normálním ženám.

Reakce

Několik elitních atletek toto rozhodnutí uvítalo, zatímco řada transgender sportovců ho odsoudila. Britská běžkyně a olympionička Emily Diamondová na Twitteru uvedla: „Děkuji, že se řídíte vědeckými poznatky.“

„Velký krok pro spravedlnost a ochranu ženské kategorie, doufejme, že to nyní bude pravidlem na všech úrovních, nejen v elitních žebříčcích,“ napsala Diamondová, která na olympijských hrách v Riu 2016 získala bronz ve štafetě na 400 metrů.

Olympionička a maratonská běžkyně Mara Yamauchiová napsala na Twitter: „Dobrá zpráva! Zvláštní oslavovat něco, co je jen zdravý rozum.“

Skupina Save Women’s Sports Australasia, která vede kampaň proti transgenderovým sportovcům v ženském sportu, rozhodnutí ocenila. „Vlastně to není zákaz, jen se posouvá ochrana ženské kategorie směrem k závodnicím a bylo to vynikající rozhodnutí,“ řekla mluvčí Ro Edgeová.

Kanadská cyklistka Kristen Worleyová, transgenderová sportovkyně, která rozhodnutí právně napadla u Mezinárodního olympijského výboru (MOV), uvedla, že toto řešení je „skličující a zklamáním“.

Ricki Coughlanová, jedna z prvních australských transgender běžkyň, uvedla, že rozhodnutí povzbudí „síly nenávisti“ proti transgender lidem.

 

AUTOR:  Tom Ozimek

ZDROJ

ZDROJ: CZ24 https://cz24.news/svetova-atletika-zakazuje-od-dubna-ucast-biologickych-muzu-na-zenskych-zavodech/

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    To ako fakt naozaj? Ako teraz k tomu prídu všetci tí idioti čo sa nechali prerobiť? To teraz vyzerá tak, že to bolo úplne zbytočné. Ha, ha, ha … Už to konečne tým debilom došlo? Veď to je proti Bohu a proti prírode!!! Nikdy to nemali pripustiť!!! Dnes nemuseli byť za volov.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *