, , , ,

Je konzumace chilli papriček klíčem k delšímu životu? Studie spojují konzumaci chilli s nižším rizikem úmrtí na srdeční choroby a rakovinu.

Je konzumace chilli papriček klíčem k delšímu životu? Studie spojují konzumaci chilli s nižším rizikem úmrtí na srdeční choroby a rakovinu.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Evangelyn Rodriguez

13.12.2023

Plody rostliny Capsicum annuum , běžně známé jako červené papriky nebo chilli papričky, jsou jedním z nejpoužívanějších koření v moderní kuchyni. Chilli papričky, známé pro svou pikantní, pálivou chuť, která může okamžitě zvednout chuť jakéhokoli pokrmu, jsou oblíbené po celém světě a staly se základem jídelníčku v Africe, Asii, některých částech Evropy, na tichomořských ostrovech a v Severní a Jižní Americe.

Chilli papričky pocházejí z Ameriky, ale nyní se pěstují v teplých oblastech po celém světě. Patří do čeledi lilek, která zahrnuje oblíbenou zeleninu, jako jsou lilky, brambory a rajčata, a léčivé bylinky, jako jsou mandragory, goji a jimsonweed. Existuje mnoho odrůd chilli papriček, z nichž některé, jako kajenský pepř, jalapenos, thajský pepř, tabasco a habaneros, jsou známé svou pálivostí.

Kromě své pikantnosti se chilli papričky mohou pochlubit množstvím základních živin a prospěšných fytonutrientů. Podle studií jsou chilli papričky skvělým zdrojem vitamínů A, B, C a E a minerálů, jako je mangan, draslík, vápník, železo a molybden. Chilli papričky také obsahují spoustu bioaktivních složek, jako jsou polyfenoly, flavonoidy, kvercetin a limonen, které jim dodávají antioxidační, antimikrobiální, antiobezitní a protizánětlivé vlastnosti.

Ale nejpozoruhodnější vlastností spojenou s chilli papričkami je jejich schopnost podporovat dlouhověkost. V několika kohortových studiích byla častá konzumace chilli papriček spojena s významně sníženým rizikem úmrtnosti ze všech příčin v různých demografických skupinách. Metaanalýza čtyř takových studií zjistila, že kromě úmrtnosti ze všech příčin konzumace chilli papriček také snižuje úmrtnost specifickou pro kardiovaskulární onemocnění (CVD) a specifickou pro rakovinu . (Související:  Pravidelná konzumace chilli může prodloužit život .)

 

Chilli papričky vám mohou pomoci žít déle

Nejnovější metaanalýza, která zkoumala souvislost mezi konzumací chilli papriček a úmrtností ze všech příčin a specifických chorob, byla publikována v roce 2022 v International Journal for Vitamin and Nutrition Research . Studie analyzovala data ze čtyř prospektivních kohortových studií, které zahrnovaly celkem 564 748 účastníků. Ve srovnání s těmi, kteří chilli papričky jedli zřídka nebo nikdy nejedli, bylo zjištěno, že účastníci, kteří konzumovali chilli papričky alespoň jednou týdně, měli nižší pravděpodobnost úmrtí na jakoukoli zdravotní příčinu, včetně CVD a konkrétně rakoviny.

Výzkumníci vedení doktorem Bo Xu, kardiologem z Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute v Ohiu, prezentovali podobná předběžná zjištění na vědeckém zasedání American Heart Association’s Scientific Sessions 2020 v Dallasu v Texasu. Xu a jeho tým prověřili více než 4 000 studií z pěti předních světových zdravotnických databází, aby analyzovali možné účinky konzumace chilli papriček na délku života lidí .

Vědci porovnali zdravotní a stravovací záznamy více než 570 000 jedinců z Číny, Íránu, Itálie a USA, kteří měli různé frekvence příjmu chilli papričky. Jejich analýza odhalila, že ve srovnání s lidmi, kteří chilli papričky nejedli jen zřídka nebo vůbec, měli ti, kteří jedli chilli, o 26 procent relativní snížení úmrtnosti specifické na KVO, o 23 procent relativní snížení úmrtnosti na rakovinu a o 25 procent relativní snížení ve všech – způsobit úmrtnost. Xu však řekl, že k potvrzení jejich zjištění a objasnění mechanismů, které stojí za účinky chilli papriček na dlouhověkost, je zapotřebí více studií.

Chilli papričky jsou také základem tradiční středomořské stravy, která je také spojována se zvýšenou dlouhověkostí a sníženou úmrtností . Aby prozkoumala souvislost mezi konzumací chilli papriček a rizikem úmrtí, skupina italských vědců se zabývala stravovacími návyky velké populace (22 811) dospělých Středomoří. Střední doba sledování studie byla 8,2 roku. (Související:  Zlepšete svou pohodu a prodlužte dlouhověkost pomocí diety Blue Zones .)

Vědci zjistili, že pravidelná konzumace chilli papriček je spojena s nižším rizikem úmrtí specifického na KVO a úmrtí z různých příčin . Toto snížení bylo nezávislé na KVO rizikových faktorech a dodržování středomořské diety. Bylo také zjištěno, že pravidelná konzumace chilli papriček je nepřímo spojena s úmrtností specifickou pro ischemickou chorobu srdeční a specifickou pro cerebrovaskulární onemocnění – což znamená, že čím vyšší příjem chilli papriček, tím nižší je riziko úmrtí na tyto stavy. Jak ischemická choroba srdeční, tak cerebrovaskulární onemocnění jsou způsobeny sníženým průtokem krve v důsledku ucpání nebo zúžení tepen.

Dřívější studie také spojovala konzumaci chilli papriček s nižším rizikem úmrtí na cévní onemocnění. Výzkumníci z  University of Vermont College of Medicine (Larner)  použili data z National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) III, reprezentativní vzorek dospělých neinstitucionalizovaných v USA, aby studovali souvislost mezi konzumací chilli papriček a úmrtností. . Studie se zúčastnilo více než 16 000 účastníků, kterým bylo alespoň 18 let.

Ve srovnání s účastníky, kteří nejedli chilli papričky, měli ti, kteří jedli, nižší riziko úmrtí ze všech příčin a také 13procentní snížení okamžitého rizika smrti – tedy pravděpodobnosti, že smrt nastane v určitém okamžiku. čas . Účastníci měli také nižší riziko úmrtí na stavy, které ovlivňují funkce krevních cév. Vzhledem k těmto zjištěním studie dospěla k závěru, že chilli papričky jsou prospěšným doplňkem zdravé stravy, zejména té, která je zaměřena na podporu optimálního zdraví a prevenci závažných onemocnění, jako je KVO .

 

Další zdravotní přínosy chilli papriček

Je známo, že chilli papričky poskytují některé jedinečné výhody. Například se ukázalo, že chilli papričky pomáhají zmírňovat bolest díky jejich hlavní aktivní složce, kapsaicinu. Kapsaicin může znecitlivit vaše receptory bolesti, což v průběhu času pomáhá zlepšit vaši toleranci k pálivé chuti chilli papriček. Kapsaicin zároveň činí vaše receptory bolesti necitlivými vůči jiným typům bolesti, a to především tím, že snižuje Substance P , chemickou látku, která přenáší signály bolesti ve vašich nervech.

Kapsaicin v chilli papričkách je také přirozeným prostředkem potlačujícím chuť k jídlu, který vám může pomoci zhubnout přirozeně. Podle studií je kapsaicin schopen inhibovat adipogenezi (hromadění tukové tkáně), indukovat termogenezi (spalování tuků) a zvyšovat pocit sytosti, což z něj činí slibný prostředek proti obezitě. Bylo také hlášeno, že kapsaicin zlepšuje inzulinovou rezistenci – rys diabetu i obezity.

Podle studie publikované v časopise Molecular Nutrition & Food Research může kapsaicin v chilli papričkách zlepšit glukózovou toleranci a citlivost na inzulín snížením glukoneogeneze (syntéza nové glukózy z nesacharidových prekurzorů) a podporou glykogeneze (proces ukládání přebytečné glukózy ) v játrech.

Chilli paprička je silné koření, které nabízí množství základních živin a zdravotních výhod. Přidejte tuto neuvěřitelnou superpotravinu do svého jídelníčku, abyste zlepšili své celkové zdraví, zabránili chronickým onemocněním a prodloužili si život.

Navštivte Longevity.news , kde najdete další příběhy o potravinách, které vám mohou pomoci žít déle.

Podívejte se na toto video a dozvíte se o přirozeném procesu autofagie a o tom, jak může podporovat dlouhověkost .

 

Podívejte se na toto video a dozvíte se o přirozeném procesu autofagie a o tom, jak může podporovat dlouhověkost .

 

 

Toto video pochází z  kanálu Holistic Herbalist na  Brighteon.com .

ZDROJ:https://www.naturalnews.com/2023-12-13-chili-consumption-lowers-risk-dying-heart-disease-cancer.html

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *