, , , ,

STUDIE: Konzumace energetických nápojů škodí vyvíjejícímu se tělu a mozku dětí

STUDIE: Konzumace energetických nápojů škodí vyvíjejícímu se tělu a mozku dětí

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

21.2.2024

Nová studie vědeckého časopisu Public Health zjistila, že konzumace energetických nápojů může mít řadu nepříznivých účinků na stále se vyvíjející tělo a mozek dětí.

Výzkumníci z Newcastle University a Teesside University ve Spojeném království analyzovali 57 studií z let 2016 až 2022, které zahrnovaly více než 1,2 milionu mladých lidí ve věku od devíti do 21 let z více než 20 zemí.

Podle studie je konzumace energetických nápojů u dětí spojena s vyhledáváním senzací, delikvencí, špatným spánkem, nízkými studijními výsledky a nesčetnými riziky pro fyzické a duševní zdraví. Tato rizika zahrnují zvýšenou pravděpodobnost sebevraždy, psychické potíže, příznaky poruchy pozornosti s hyperaktivitou, deprese, paniku, alergická onemocnění, inzulinovou rezistenci, problémy se zuby, zvýšený index tělesné hmotnosti, abnormální srdeční rytmus a hypertenzi.

Studie navíc poukázala na silnou souvislost mezi energetickými nápoji a rizikovým chováním, jako je kouření, konzumace alkoholu, nárazové pití a sklony ke zneužívání návykových látek. Bylo zjištěno, že chlapci častěji než dívky konzumují větší množství energetických nápojů.

Amelia Lakeová, hlavní autorka studie a profesorka výživy v oblasti veřejného zdraví z Fuse, Centra pro translační výzkum v oblasti veřejného zdraví v Teesside, v tiskovém prohlášení varovala veřejnost před konzumací energetických nápojů dětmi.

„Energetické nápoje jsou dětem a mladým lidem prodávány jako prostředek ke zlepšení energie a výkonnosti, ale naše zjištění naznačují, že ve skutečnosti přinášejí více škody než užitku,“ uvedla.

Vědecký přehled z roku 2022 v odborném časopise Reviews in Cardiovascular Medicine spojuje energetické nápoje s fatálními kardiovaskulárními následky, včetně arytmií, infarktů a náhlých úmrtí. Velké množství kofeinu, taurinu a cukrů obsažených v těchto nápojích může vést ke zvýšení srdeční frekvence, krevního tlaku a srdečních stahů. (Související: Energetické nápoje jsou pro lidské srdce šokujícím způsobem toxické.)

Výzkumníci nespecifikovali konkrétní značky a dokonce ani nevyčíslili zdravotní rizika ve srovnání s těmi, kteří tyto nápoje nepijí, ale na základě pozorování varovali veřejnost před škodlivými účinky kombinace kofeinu a cukru.

„Pravděpodobný mechanismus zdravotních a behaviorálních účinků [energetických nápojů] byl připsán kofeinu,“ napsali.

Zdravotní experti varují před možnými riziky spojenými s konzumací energetických nápojů

Zdravotní experti, včetně biochemika Barryho Searse a kardiologa Jacka Wolfsona, rovněž varovali veřejnost před možnými riziky spojenými s konzumací energetických nápojů. Sears, tvůrce „zónové diety“, upozorňuje na nebezpečí, které představuje vysoký obsah sacharidů a kofeinu, jenž se v těchto nápojích obvykle vyskytuje.

„Bezpečnější volbou je volit nápoje, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, například mléko bez laktózy,“ radí Sears.

Mezitím Wolfsonová, certifikovaná kardioložka a autorka, hovořila o nebezpečí obsahu kofeinu a cukru ve většině energetických nápojů pro dlouhodobé zdraví dětí.

Zdůraznil, že děti by neměly konzumovat významné množství kofeinu, protože zvyšuje srdeční tep a krevní tlak, zvyšuje riziko cukrovky a ovlivňuje mozek a imunitní systém.

„Doušek bio kávy nebo zeleného čaje není problém, ale limonády s kofeinem rozhodně ano. Cukr je jed. Děti na tyto nápoje náhle umírají a škody v dlouhodobém horizontu se ukáží jako katastrofální.“

Další podobné příběhy naleznete na stránkách Products.news.

 

This video is from the Truth or Consequences channel on Brighteon.com.

 

Další příběhy, které s tím souvisejí:

Consumer Reports: Limit arsenu v jablečném džusu stanovený FDA je PŘÍLIŠ VYSOKÝ a může představovat riziko pro zdraví dětí.

Stačí jen jeden: Vypití alespoň jednoho sladkého nápoje denně zvyšuje riziko rakoviny.

Džusy, nealkoholické nápoje obsahují stopové množství toxických kovů: VYŠETŘOVÁNÍ.

GULP! Studie odhalila NEBEZPEČNÉ množství těžkých kovů v mnoha amerických nápojích.

Energetické nápoje mají mnohem drastičtější vliv na zdraví srdce, než si mnozí uvědomují: Pouhé dva nápoje denně mohou zvýšit krevní tlak.

 

Sources include:

 

TheEpochTimes.com

 

ScienceDirect.com

 

Brighteon.com

 

ZDROJ:https://www.naturalnews.com/2024-02-21-energy-drinks-harmful-developing-bodies-brains-children.html

 

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *