, , , , , ,

Ruský ropný debakl. Hrozící „strop“ ruské ropy má všechny znaky historického debaklu

Ruský ropný debakl. Hrozící „strop“ ruské ropy má všechny znaky historického debaklu

Ruský ropný debakl.Hrozící „strop“ ruské ropy má všechny znaky historického debaklu

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

22. 3. 2022

Hrozící „strop“ ruské ropy má všechny znaky historického debaklu. Spojené státy a G-7 se už měsíce dohadují o složitém plánu. Jak omezit peníze, které Kreml vydělává z některých vývozů ropy. S blížící se lhůtou pro uvolnění ropných sankcí zbývá už jen několik dní. Proto by politici měli plán zahodit ,protože to jen málo udělá pro urychlení konce války na Ukrajině.

Problémem jsou peníze. Navzdory brutální válce ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině a následným západním sankcím vůči jeho režimu, Rusko plave v dolarech za benzín. Do konce roku ruské ministerstvo hospodářství odhaduje, že země vydělá na exportu energie  rekordních 338 miliard dolarů. Tyto peníze podporují ruskou ekonomiku, posilují její běžný účet a méně přímo pomáhají financovat Putinovu válku proti Ukrajině.

V současné době má globální trh s ropou k dispozici jen pár barelů. Spolu se stávajícím americkým embargem na ruskou ropu, kdy 5. prosince vstoupí v platnost ropné embargo Evropské unie. Politici se obávají, že tento krok omezí globální dodávky ropy a vytlačí ceny nahoru. Západní lídři chtějí snížit příjmy Kremlu z ropy, ale také minimalizovat jakýkoli politický zásah, z potenciálně vysokých cen energií a inflačních tlaků, které by se v důsledku toho mohly zhmotnit.

Přes léto Bidenova administrativa a další spojenci pojali ruský cenový strop jako elegantní řešení složitého problému nabídky a poptávky. Původní plán: umožnit mezinárodním nákupčím ruské ropy vyhnout se zásahu západních sankcí, pokud jejich nákupy splní tři požadavky. Za prvé: Cena, kterou zaplatili musela být na nebo pod umělým cenovým stropem. Za druhé: Dotyčná ropa musí opustit Rusko po moři, což je hlavní cesta pro dodávky ruské ropy. Za třetí: Ropa by neměla dorazit na americké a evropské břehy (nebo jiné země, které zakázaly energii z Ruska).

Nejviditelnější chybou v tomto schématu byla ruská účast. Co kdyby Kreml odmítl dodržet ujednání, jak  nedávno naznačilo Rusko ? Druhým zádrhelem byl samotný cenový strop. Pokud by byl příliš vysoký Moskva by generovala obrovské zisky z benzínu na financování své války proti Ukrajině. Technokraté ze zúčastněných zemí G-7 měli za úkol určit „limitovanou“ cenu ruské ropy. Alespoň teoreticky ji aktualizovat, aby sledovala měnící se podmínky na trhu.

Uvnitř Evropské unie však tento proces vytvořil diplomatickou zákopovou válku. Polsko původně zablokovalo navrhovanou cenu EU s tím, že strop 65 dolarů za barel je příliš vysoký. EU kontrovala cenou 60   dolarů za barel. I to je však  pro Kreml velmi lukrativní,  protože náklady na výrobu barelu ruské ropy se pohybují mezi 20 až 40 dolary (v závislosti na vrtu). Plán EU i tak nechá na stole hromady peněz, které může Putin utratit za svou válku.

Konečně existuje historický precedens. Předchozí mezinárodní program určování cen selhal velkolepě. V 90. letech katastrofální program OSN Ropa za potraviny. Neúmyslně vytvořil zkorumpovaný systém sponzorování uměle levných barelů irácké ropy.

Za předpokladu, že lídři EU a G-7 dokážou vyřešit svou současnou cenovou hádanku a nakoupit ruskou ropu pod cenu, kterou by raději zaplatil mezinárodní trh, kdo vybere vítěze a poražené  v následné tahanici o levnou kremelskou ropu: Putin a jeho energetičtí kumpáni? Budou za nákup těchto nově zlevněných barelů ropy vyžadovány korupční „poplatky“ – jako tomu bylo v případě programu OSN Ropa za potraviny? A pokud Moskva přistoupí na tento plán, zlatá horečka za potenciálně levné ruské barely může nechtěně zvýšit moc Kremlu jako krále a vítěze na ropném bohatství.

Ruský ropný „uzávěr“ by nebyl nutný, pokud by Bidenův Bílý dům od začátku usnadňoval otevírání kohoutků americké ropy. Prezidentův slib „ už žádné vrtání“ v Americe nadále podkopává jeho ekonomickou a zahraniční politiku vůči Rusku.

Zatímco současné ceny ropy povzbuzují některé americké těžaře k tomu, aby do ropné náplasti napumpovali trochu více, výhody americké swingové kapacity se mohou projevit až v polovině roku 2023 a později. Mezitím budou západní ekonomiky nadále spoléhat na vrtošivá rozhodnutí kartelu OPEC vedeného Saúdskou Arábií, aby zvýšily  těžbu ropy. Tak vypadá americká energetická slabost.

Peter Doran je vedoucím pracovníkem Nadace pro obranu demokracií a autorem knihy  „ Breaking Rockefeller “ o vzestupu ruské ropy.Pokud se strop ceny ruské ropy nenaplní nebo nebude fungovat tak, jak úředníci zamýšlejí, měly by Spojené státy a jejich spojenci od tohoto schématu upustit a držet se své předchozí, agresivnější politiky sankcí. Washington by měl rovněž upřednostnit úsilí o úplné otevření kohoutků domácí výroby energie v USA.  Zároveň držet pohromadě koalici zemí, které se přihlásily k režimu amerických sankcí vůči Rusku.

Zdroj:https://thehill.com/opinion/international/3759862-the-russian-oil-debacle/?fbclid=IwAR1RV68t-lkOltapDWV4kzFR7_vLrvPVELxBzkgBC4hrA-k02DS0dQsjTg0

 

 

 

1 reply
  1. Kevin
    Kevin says:

    „Rusko plave v dolarech za benzín. Do konce roku ruské ministerstvo hospodářství odhaduje, že země vydělá na exportu energie rekordních 338 miliard dolarů. Tyto peníze podporují ruskou ekonomiku, posilují její běžný účet a méně přímo pomáhají financovat Putinovu válku proti Ukrajině.“

    Nesmysl. Rusku jsou dolary k ničemu, protože nemají hodnotu ani toho papíru, na kterém jsou vytištěny. V dolarech může jen skutečně plavat. Příjem dolarů za skutečné zboží je jenom vývozem inflace Západu do RF. Ruským zájmem je obchodování ve své měně, nebo v měnách podložených zlatem. Bohužel díky lidem dosazených USA do vedení Ruské Centrální banky v roce 1991 je kurz RUB/USD naprosto nesmyslný a skrze něj dostává pořád Západ energetické zdroje zadarmo. Takže dolary nepodporují ruskou ekonomiku. TO je jen mylná představa leadrů Západu

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *