ZÁKONODÁRCI USA JSOU ZNEPOKOJENI JADERNÝMI ZBRANĚMI, které může odpalovat umělá inteligence, V NÁVRHU ZÁKONA O OBRANNÉ POLITICE POŽADUJÍ „LIDSKOU KONTROLU

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

5.7.2023

Možnost, že by systém umělé inteligence mohl sám zahájit jaderný útok, přiměla zákonodárce Sněmovny reprezentantů navrhnout legislativní znění, které by zajistilo, že americký jaderný arzenál zůstane pod lidskou kontrolou.

Reprezentant Ted Lieu, D-Calif., navrhl dvoustranný pozměňovací návrh k návrhu zákona o obranné politice pro rok 2024, který požaduje, aby Pentagon zavedl systém, který zajistí, že „k odpálení jakékoli jaderné zbraně je nutná smysluplná lidská kontrola“. Návrh definuje lidskou kontrolu tak, že lidé musí mít konečné slovo při výběru a zasažení cílů, včetně toho, kdy, kde a jakým způsobem budou zasaženy jadernou zbraní.

Jedná se o koncepci, kterou se podle slov vysokých vojenských představitelů již řídí. V dubnu vrchní poradci pro umělou inteligenci na Centrálním velitelství USA sdělili televizní stanici Fox News Digital, že jejich cílem je využívat umělou inteligenci k rychlejšímu vyhodnocování dat a poskytování možností vojenským velitelům, ale konečné slovo při taktických vojenských rozhodnutích nechat na lidech.

KONGRES PROSAZUJE AGRESIVNÍ VYUŽÍVÁNÍ AI VE FEDERÁLNÍ VLÁDĚ, ŘÍKÁ, ŽE AI JE V AGENTURÁCH „NEDOSTATEČNĚ VYUŽÍVÁNA“.

Podpora Lieuova pozměňovacího návrhu ze strany obou stran však ukazuje, že zákonodárci se stále více obávají myšlenky, že by umělá inteligence mohla sama jednat na základě rozhodnutí tak rychle, jak rychle dokáže vyhodnotit situaci. Lieuův pozměňovací návrh k zákonu o autorizaci národní obrany (NDAA) podporují zákonodárci GOP Juan Ciscomani z Arizony a Zachary Nunn z Iowy spolu s demokraty Chrissy Houlahan z Pensylvánie, Sethem Moultonem z Massachusetts, Rashidou Tlaib z Michiganu a Donem Beyerem z Virginie.

Očekává se, že republikáni ve Sněmovně reprezentantů již příští týden zahájí práci na rozhodování o tom, které z více než 1 300 pozměňovacích návrhů k NDAA se dostanou k hlasování na půdě Sněmovny reprezentantů. Lieuův návrh není jediným pozměňovacím návrhem souvisejícím s umělou inteligencí – je to další známka toho, že ačkoli Kongres dosud nepřijal nic, co by se blížilo rozsáhlému návrhu zákona regulujícího tuto nově vznikající technologii, zdá se, že k této problematice bude přistupovat dílčím způsobem.

Reprezentant Stephen Lynch, D-Mass, navrhl podobný pozměňovací návrh k NDAA, který by požadoval, aby se ministerstvo obrany řídilo únorovými pokyny Bidenovy administrativy k umělé inteligenci týkajícími se „odpovědného vojenského využití umělé inteligence a autonomie“.

ČÍNSKÝ VLÁDNÍ MLUVČÍ SLIBUJE, ŽE PEKING ZINTENZIVNÍ SNAHU O GLOBÁLNÍ NADVLÁDU V OBLASTI UMĚLÉ INTELIGENCE.

V těchto nezávazných pokynech se mimo jiné uvádí, že by státy měly „zachovat lidskou kontrolu a účast na všech činnostech, které jsou rozhodující pro informování a provádění svrchovaných rozhodnutí týkajících se použití jaderných zbraní“.

„Státy by měly navrhovat a konstruovat vojenské schopnosti umělé inteligence tak, aby měly schopnost odhalit a zabránit nezamýšleným důsledkům a schopnost odpojit nebo deaktivovat nasazené systémy, které vykazují nezamýšlené chování,“ dodává se v něm. „Státy by rovněž měly zavést další vhodná ochranná opatření, aby zmírnily rizika závažných selhání.“

Ne všechny pozměňovací návrhy jsou však zaměřeny na zbrzdění umělé inteligence. Jeden z návrhů poslance Joshe Gottheimera, D-NJ, by zřídil americko-izraelské centrum umělé inteligence zaměřené na společný výzkum AI a strojového učení, které má vojenské využití.

SENÁT VYZVAL K POTRESTÁNÍ AMERICKÝCH SPOLEČNOSTÍ, KTERÉ POMÁHAJÍ ČÍNĚ BUDOVAT JEJÍ „STÁT DOHLEDU“ ŘÍZENÝ UMĚLOU INTELIGENCÍ.

„Ministr zahraničí a vedoucí ostatních příslušných federálních agentur mohou v závislosti na dostupnosti rozpočtových prostředků uzavírat dohody o spolupráci, které podporují a posilují dialog a plánování zahrnující mezinárodní partnerství mezi ministerstvem zahraničí nebo těmito agenturami a vládou Izraele a jejími ministerstvy, úřady a institucemi,“ uvádí se v pozměňovacím návrhu.

Další pozměňovací návrh, který předložil republikán Rob Wittman (R-Va.), by požadoval, aby Pentagon zavedl proces testování a hodnocení velkých jazykových modelů, jako je ChatGPT, například z hlediska toho, jak jsou věcné a do jaké míry jsou neobjektivní nebo podporují dezinformace.

KLIKNĚTE ZDE A ZÍSKEJTE APLIKACI FOX NEWS

Návrh zákona v podobě, v jaké jej minulý měsíc schválil výbor pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů, již obsahuje formulaci, která by Pentagonu uložila povinnost vytvořit proces zajišťující „odpovědný vývoj a využívání“ umělé inteligence a prozkoumat možné využití autonomních systémů pro zefektivnění práce armády.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *