, , , , ,

Putin varoval před „nebezpečnou eskalaci“, když Západu řekl, že jejich klíčová taktika při ochraně Ukrajiny selže

Putin varoval před „nebezpečnou eskalaci“, když Západu řekl, že jejich klíčová taktika při ochraně Ukrajiny selže

30.1.2023 Autor : TOM WATLING 

EXKLUZIVNĚ – Podle vojenských expertů se zásoby ukrajinských raket protivzdušné obrany ztenčují, což by mohlo ruskému letectvu v nadcházejících měsících umožnit získat vzdušnou převahu pomocí „těžkých bombardérů operujících ve středních a velkých výškách s ničivými následky“.

 

VIDEO ZDE:

„bude mnohem efektivnější ve vzduchu“ Významný britský vojenský analytik varoval, že pokud Západ neposkytne stíhačky F-16, hrozí, že Ukrajina ztratí výhodu na frontě, protože „bude mnohem efektivnější ve vzduchu“ v době své „velké jarní ofenzívy“. Profesor Michael Clarke, vojenský analytik a odborník na obranu, řekl serveru Express.co.uk, že boje mezi ruskými silami a bránící se zemí budou v roce 2023 „prudší a nebezpečnější“ a v nadcházejících měsících se očekává velká ofenziva. Naznačil, že vzhledem k tomu, že se zásoby raket protivzdušné obrany ztenčují, přičemž Západ do jisté míry postrádá schopnost doplňovat převážně sovětské zásoby, které používají Ukriánci, se bitva o „vzdušnou převahu“ stane klíčovou pro směřování války.

Taktika protivzdušné obrany se během prvních jedenácti měsíců války ukázala pro Ukrajinu jako neocenitelná, neboť místní síly používají své systémy země-vzduch S-3000 a Buk, posílené západními dodávkami raket protivzdušné obrany, k likvidaci ruských vzdušných hrozeb a ztěžují použití stíhaček.

Podle ukrajinských představitelů také používají mobilní jednotky v džípech k pronásledování bezpilotních letounů a řízených střel s raketami Stinger a Starstreaky dodanými Spojeným královstvím.

Avšak kvůli neutuchajícímu ruskému vzdušnému útoku, který zajišťují sebevražedné drony Shahead-136 íránské výroby, se ukrajinské zásoby pozemních systémů ztenčily.

stíhačky F-16

Stíhací letouny F-16 se mohly ukázat jako nástroj v boji o vzdušnou převahu(Obrázek: GETTY)

Ukrajinští vojáci ve východním Doněcku

Ukrajinští vojáci ve východním Doněcku se připravují na další ruskou ofenzívu(Obrázek: AP)

Spojené státy, Německo a Nizozemsko se zavázaly poslat na Ukrajinu čtyři nejmodernější raketové systémy protivzdušné obrany Patriot, aby tento problém vyřešily, ale vzhledem k desetiletí trvajícímu trendu západního zaměření na vzdušnou převahu, který zahrnuje použití stíhacích letounů na rozdíl od pozemních obranných systémů, jsou jejich vlastní dodávky obranných systémů pro potřeby Kyjeva nedostatečné.

A ruské síly jsou si toho vědomy. Podle tvrzení britské vojenské rozvědky, které následně potvrdili ukrajinští představitelé, odpalují jaderné střely X-55 – s jadernou hlavicí nahrazenou inertní – jen proto, aby vyčerpaly ukrajinskou protivzdušnou obranu.

Plukovník amerického letectva Maximilian Bremer v komentáři pro Defence News napsal, že tento nový vzdušný útok by „posílil ruské šance [na vítězství] před potenciální jarní ofenzivou.“

Systémy protivzdušné obrany Patriot

Systémy protivzdušné obrany Patriot by se podle odborníků mohly ukázat jako nedostatečné(Obrázek: AP)

Stíhačky F-16 by si Ukrajina dovolila

Stíhací letouny F-16 by Ukrajině umožnily bojovat o vzdušnou převahu proti Rusku(Obrázek: EXPRESS)

Právě tato obava je důvodem nedávných ukrajinských žádostí o americké stíhačky F-16. Některé žádosti zazněly jen několik hodin poté, co USA a Německo po měsících váhání přislíbily vyslat desítky svých hlavních bojových tanků.

Jurij Sak, poradce ukrajinského ministra obrany, tento týden řekl: „Dostaneme stíhačky F-16. Nevidím důvod ani žádné racionální vysvětlení, proč by Ukrajina neměla dostat F-16 nebo jiné stíhačky čtvrté generace.“

„Důvodem, proč je situace na zemi taková, jaká je, je to, že Rusové nezískali vzdušnou převahu. Kdyby ji měli, Ukrajinci by to měli opravdu těžké.

„Panuje názor, že až se Rusko vrátí ke své velké jarní ofenzívě, bude však ve vzduchu mnohem efektivnější. Ukrajinci se nemohou spoléhat jen na pozemní obranu nebo na souboje se svými [sovětské konstrukce] Migy-29, protože je začnou ztrácet, jakkoli jsou jejich piloti zruční, takže budou potřebovat F-16.“

Dodal: „Eskalace je v této válce zabudována a je nebezpečná. Nadcházející rok 2023 bude mnohem nebezpečnější, než byl rok 2022. Bude to horší, bude to prudší a nebezpečnější a my budeme stále překračovat hranice, stejně jako Rusové. Tak vypadá rozhodnutí o F-16. Je to další práh, který je třeba překročit.“

Nejnovější zprávy, které v sobotu přinesl německý list Tagesspiegel, však naznačují, že Německo moderní stíhačky nepřevede, aby „nezvyšovalo napětí“. Kromě toho se podle publikace chce Berlín vyhnout možné eskalaci mezi NATO a Ruskou federací.

ZDROJ: EXXPRESS https://www.express.co.uk/news/world/1727827/Vladimir-Putin-Russian-war-Ukraine-escalation-f16-fighter-jets-air-defence-missiles?fbclid=IwAR3oD3hxrKHrXlfxlJgNB2Pe2pHvPYO6hVSK-QWZ5KAxygfne4fC3Rzi9cg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *