Zasedání komise Ruské federace a Spojených států ke Smlouvě o omezení strategických útočných zbraní START bylo odloženo

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Zasedání komise START odloženo

Zasedání bilaterální rusko-americké komise ke Smlouvě o nešíření a omezení strategických útočných zbraní (START), plánované od 29. listopadu do 6. prosince, se neuskuteční. V pondělí 28. listopadu to oznámilo ruské ministerstvo zahraničí.

Ministerstvo dodalo, že jednání bylo odloženo na pozdější termín.

„Zasedání bilaterální poradní komise k rusko-americké smlouvě START, které bylo dříve naplánováno v Káhiře, se v uvedených termínech neuskuteční. Událost se odkládá na pozdější datum,“ řekl RIA Novosti na ruském ministerstvu zahraničí.

Obchodní manažerka Spojených států v Moskvě Elizabeth Roode dříve během dne řekla, že USA jsou odhodlány kontrolovat zbrojení a těší se na obnovení dialogu s Ruskem o strategické stabilitě. Poznamenala, že v nejbližší době se bude konat jednání bilaterální komise, v rámci kterého budou strany jednat o STARTu.

Rud zároveň uznal, že pokračování strategického dialogu v současnosti komplikuje situace kolem Ukrajiny.

V lednu 2021 se ruský prezident Vladimir Putin a Joe Biden dohodli na prodloužení smlouvy START bez dalších podmínek o dalších pět let, do 5. února 2026.

Situace se změnila po zahájení speciální operace na Ukrajině. V srpnu 2022 Moskva dočasně stáhla svá zařízení z amerických inspekcí. Tamní ministerstvo zahraničí to vysvětlilo tím, že Washington de facto zbavil Rusko práva provádět inspekce vojenských jaderných zařízení ve Spojených státech amerických.

Začátkem listopadu 2022 americké ministerstvo zahraničí potvrdilo svůj záměr vyjednat novou smlouvu START.