, , , , ,

První země plánuje zákaz jízdy pro elektromobily

První země plánuje zákaz jízdy pro elektromobily

První země plánuje zákaz jízdy pro elektromobily

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Švýcarsko se velmi obává výpadku v zimě a v případě nedostatku připravuje radikální úsporná opatření. Mezi ně patří i zákazy jízdy pro elektromobily. Omezení by mohla být i v Německu – nejprve při nakládce.

Švýcarsko se velmi obává výpadku elektřiny v zimě a připravuje radikální úsporná opatření pro případ jejího nedostatku.

Patří mezi ně zákaz jízdy elektromobilů. V Německu by také mohlo dojít k omezením – především v oblasti nabíjení.

Díky vodní energii má Švýcarsko jednu z nejekologičtějších dodávek elektřiny v Evropě. Nyní se však Alpská republika obává výpadku proudu.

„V zimě země dováží velké množství elektřiny. V roce 2021 to bylo 5,7 miliardy kilowatthodin, které pocházely především z Francie a Německa,“ uvádí technologický portál „Golem“.

To znamená: bez francouzských jaderných elektráren nebo občasného přebytku německé větrné energie by ve Švýcarsku pravděpodobně zhasla světla.

Švýcarsko plánuje zákaz řízení pro elektromobily

Ale protože Francie a Německo jsou tuto zimu také extrémně nejisté kantonisty – Francie kvůli mnoha poruchám v jaderných elektrárnách, Německo kvůli nepředvídatelným náhodným tokům z větrné a solární energie, spojeným se slabým solárním výnosem v zimě a akutním nedostatkem plynu – Švýcarsko nyní kalkuluje s vysokým rizikem blackoutu.

Návrh Švýcarské konfederace z 23. listopadu s názvem „Nařízení o omezeních a zákazech používání elektrické energie“ počítá s drastickými opatřeními, která by mohla být přijata v rámci čtyř úrovní eskalace v případě nedostatku energie. Existují například specifikace, podle kterých smí pračka běžet maximálně na 40 stupňů Celsia. Chladničky nesmí být chlazeny pod 6 stupňů. Vše, co slouží pouze pro pohodlí – jako jsou sauny a parní lázně – lze ve vlastním domě využívat jen omezeně.

100 km/h na dálnici

Kromě obsáhlých pravidel pro provoz elektrických zařízení v komerčním i soukromém sektoru obsahuje seznam zakázaných také pikantní omezení automobilové dopravy. Jednak se má snížit rychlost na švýcarských dálnicích ze 120 km/h na 100 km/h. Řidiči elektromobilů to ale budou mít opravdu těžké: v případě výpadku proudu by dostali zákaz řízení . Předloha uvádí: „ Soukromé používání elektromobilů je povoleno pouze pro nezbytně nutné cesty (např. výkon povolání, nákupy, návštěva lékaře, účast na náboženských akcích, účast na soudních jednáních). 

Je lepší ponechat benzín a naftu?

Podle různých zpráv v médiích by se to ve Švýcarsku dotklo asi 110 000 řidičů – a samozřejmě by to bylo naprosto fatální pro náběh e-mobility, který se ve Švýcarsku také politicky prosazuje: Kdo by si pořád kupoval elektromobil, když mohl to čekat kdykoliv, hlavně v zimě musí, že to nesmí řídit? Plán zajišťuje, že k zákazům řízení by mělo dojít až od třetí ze čtyř „stupňů eskalace“. Přesto se asi musí Švýcarům poradit, aby si koupili elektromobil, pokud vůbec, tak jen jako druhé auto.

Potřeba elektřiny u e-mobility pouze 0,4 procenta

Švýcarské sdružení dovozců automobilů „Auto Schweiz“ v rozhovoru pro bulvární deník Blick potvrdilo, že bude bojovat proti jakémukoli zákazu elektrické jízdy v prosincovém hlasování o plánovaných ustanoveních. Podle výkonného ředitele Auto Schweiz Andrease Burgenera představovaly požadavky na elektřinu elektrických aut ve Švýcarsku v roce 2021 pouze 0,4 procenta z celkové potřeby.

Německo může čelit omezením zpoplatnění

FOCUS Online se zeptalo německého ministerstva dopravy a hospodářství, zda by zákazy řízení pro e-auta mohly přijít i v této zemi. Na odpověď ministerstev se stále čeká.

Už dávno je jasné, že i v Německu může v budoucnu dojít k výrazným omezením pro e-auta – například při nabíjení. Protože pokud k rozšíření zátěže dojde rychleji než k rozšíření sítě, pak „musí být nabíjení provedeno způsobem šetrným k síti“. Jinými slovy: Nabíjení nemusí nutně probíhat, když to řidič potřebuje, ale když je k dispozici právě dostatek elektřiny ( více o tom čtěte zde ).

Auta na baterie se obvykle nabíjejí doma v garáži. Ze speciálních nástěnných boxů s nabíjecím výkonem 3,4, 7,4, 11 nebo maximálně 22 kilowattů odebírají podstatně více elektřiny než domácí spotřebič. Limitujícím faktorem je nejen domácí síť, ale také integrovaná nabíječka auta; často nelze dostupnou nabíjecí kapacitu boxu vůbec využít.

Tepelná čerpadla, e-auta a další spotřebitelé odebírají v německých domácnostech stále více elektřiny

VDE Tepelná čerpadla , e-auta a další spotřebitelé odebírají v německých domácnostech stále více elektřiny

 

Elektromobily v síti – to jsou problémy

FOCUS Online se zeptal odborníků z Asociace elektrických, elektronických a informačních technologií e. V. (VDE) dotazován. Ve skutečnosti čelí Německo velkým výzvám, pokud má e-mobilita nastartovat hladce:

  • Potřeba elektřiny průměrné čtyřčlenné domácnosti je podle VDE v současné době maximálně 4 kW, k čemuž lze přistupovat současně. Do budoucna ale odborníci očekávají dodatečný požadavek 10 až 14 kW – od solárních systémů, tepelných čerpadel, akumulátorů a také od nástěnných boxů pro elektromobily.
  • To zpočátku není problém, protože síť nízkého napětí má ještě rezervy.
  • Záleží také na tom, kdy je síť konfrontována s mnoha novými spotřebiteli elektřiny: „ Zda a kdy je síť přetížena, závisí také na faktoru simultánnosti, tedy zda se všechna vozidla nabíjejí současně nebo spíše sekvenčně. V závislosti na počasí budou mít ventilátorová topidla velmi vysoký stupeň simultánnosti. U e-mobility je to méně výrazné. Kromě toho existuje požadavek na ohlašování pro nabíjecí zařízení nebo pro vyšší výkony musí být získán souhlas od odpovědného provozovatele distribuční sítě. To znamená, že e-mobilita je pro provozovatele distribuční sítě mnohem transparentnější než přímé vytápění, jako jsou ventilátorové ohřívače ,“ uvedli experti z fóra Network Technology/Network Operation Forum ve VDE pro FOCUS Online.

„Dočasné vypnutí nástěnných boxů“

VDE vysvětluje, co je předpokladem pro „nabíjení šetrné k síti“: dočasné přesunutí zátěže pomocí inteligentních měřicích systémů (iMSys). Elektromobilový nástěnný box v garáži doma komunikuje s operátorem sítě, aby měl přehled o aktuální situaci nabíjení a mohl v případě nouze zasáhnout. “ Alternativou by bylo přidělování síťových přípojek pro nástěnné boxy podle principu kdo dřív přijde, ten dřív mele, nebo v situacích přetížení dočasně vypnout jednotlivá vlákna sítě, “ míní síťoví experti.

I když neexistují žádné konkrétní plány jako ve Švýcarsku, majitelé e-aut v Německu se musí připravit na to, že nebudou moci své vozidlo používat jako benzínový nebo naftový motor, až bude energie opět vzácná. Pro řidiče spalovacích motorů to samozřejmě není příliš velká útěcha: nový nárůst cen pohonných hmot lze očekávat již brzy .

ZDROJ: https://www.focus.de/auto/news/schweiz-prescht-vor-erste-fahrverbote-fuer-elektroautos-bei-strommangel-geplant_id_180416871.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *