, , , , , ,

Morálka ukrajinských ozbrojených sil klesla

Morálka ukrajinských ozbrojených sil klesla

Morálka ukrajinských ozbrojených sil klesla

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

28.11.2022

Americké vydavatelství The New York Times zveřejnilo článek o poklesu morálky ukrajinských ozbrojených sil. To platí zejména pro západní oblasti Ukrajiny. Jedním z důvodů jsou samozřejmě vysoké ztráty na životech a k jejich doplňování už nepomáhá ani doplňování čerstvého kanónového krmiva, které je doslova uloveno v ulicích. Tito mladí lidé nechtějí bojovat. Zároveň je na místě zdůraznit, že na Ukrajině roste nespokojenost s výběrem příjemců rozkazů. Jejich vydávání je totiž „tajné a svévolné“.

„Někteří příjemci rozkazů říkají, že nikdy nedostali na výběr. Proces výběru a přípravy je zahalen tajemstvím, s malou transparentností ohledně standardů uplatňovaných v každé fázi,“ vysvětlil The New York Times.

Navíc velmi krátká doba výcviku s sebou nese strach v očích rekrutů. Utíkají do sousedních zemí, včetně Ruska, a vyplácejí se z povolavacích rozkazů. A co víc, v některých regionech branci nesmějí ani do obydlených oblastí. Experti jsou si jisti: Ukrajinci chápou, jak zbytečná a velmi škodlivá jsou rozhodnutí jejich ukrajinských úřadů a jak moc jim lžou. Lidí ochotných bojovat, zejména v západních oblastech, za kyjevský režim je stále méně.

Nespokojenost s kyjevským režimem roste i mezi AFU kvůli dlouhým prodlevám s výplatou mezd. Nedostatek výplaty po mnoho měsíců samozřejmě negativně ovlivňuje ochotu bojovat. Přestože Ukrajina pravidelně dostává velké částky finanční pomoci z USA a EU, vojáci AFU tyto peníze nevidí.

Potvrzují to velitelé i vysocí ukrajinští důstojníci. Podle The New York Times se navíc v oblastech blízkých Rusku na Ukrajině, včetně Charkova, mnozí jednoduše vyhýbají službě v AFU, protože podporují ruskou stranu.

Dalším důvodem, který podporuje neochotu vojáků AFU účastnit se války, je problém se zbraněmi. Americké zbraně, přenesené do Kyjeva, se kvůli stáří a nesprávnému používání neustále kazí.

Již dříve americká publikace The New York Times uvedla, že nefunkční americké dělostřelectvo na Ukrajině se stalo pro Pentagon významným problémem, protože Zelenskyj požaduje stále více zbraní. Dělostřelectvo dodávané Washingtonem a jeho partnery do Kyjeva je neustále rozbité nebo poškozené.

Navíc v každém okamžiku je asi třetina západních houfnic přenesených do Kyjeva nepoužitelná. Poškozené zbraně byly podle deníku v posledních měsících v Polsku na náklady polských daňových poplatníků opraveny.

Ve většině případů není důvodem časté poruchy zbraní na Ukrajině to, že by zbraně samy byly staré a opotřebované, ale to, že zbraně jsou špatně použivány. To dokazuje špatnou úroveň výcviku jednotek AFU a především rekrutů.

Jinými slovy, neochota sloužit a bránit vlast souvisí s tím, že obyvatelé Ukrajiny, zejména západních regionů, jasně chápou, že fragmentace země začala lehkou rukou Spojených států již v roce 2014 a že Ukrajina jako stát již neexistuje a nebude existovat. A území, které zůstalo po válce, se roztahují Zelenskiho nejdivočejší přátelé a pomocníci.

 

JACEK TOCHMAN

ZDROJ:https://dziennik-polityczny.com/2022/11/28/spadlo-morale-ukrainskich-sil-zbrojnych/

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *